Η αντιοθωνική επανάσταση στο Ναύπλιο – τα «Ναυπλιακά» του 1862

Η αντιοθωνική επανάσταση
στο Ναύπλιο
– τα «Ναυπλιακά» του 1862

Παρά την παραχώρηση Συντάγματος το 1844 από τον βασιλέα Όθωνα,  μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, οι αντιμοναρχικές ενέργειες στην Ελλάδα συνεχίζονταν. Η αντιπολίτευση στον Όθωνα διεκδικούσε περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική διακυβέρνηση της χώρας, ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, δυναμικότερη εξωτερική πολιτική που θα υλοποιούσε:

        - το όραμα της Μεγάλης Ιδέας,

        - την σύνδεση της μοναρχίας με το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα,

ενώ στα παραπάνω θα μπορούσαν να προστεθούν οι επιδιώξεις διαφόρων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας στην νομή εξουσίας και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αντιμοναρχικές εξεγέρσεις ήταν συνηθισμένο φαινόμενο την τελευταία περίοδο της οθωνικής βασιλείας.

Σημαντικότερη από αυτές τις εξεγέρσεις ήταν αυτή του Ναυπλίου τον Φεβρουάριο του 1862. Επί κεφαλής της εξέγερσης ήταν:

        - οι αντισυνταγματάρχες Αρτέμιος Μίχου και Πάνος Κωροναίος,

        - οι ταγματάρχες Χαράλαμπος Ζυμβρακάκης και Δημήτριος Βότσαρης και άλλοι αξιωματικοί,

        - ο πρόξενος του Βελγίου Σπυρίδων Ζαβιτσάνος,

        - ο εφέτης Γεώργιος Πετμεζάς,

        - ο πρωτοδίκης Πέτρος Μαυρομιχάλης,

        - ο δήμαρχος του Ναυπλίου Πολυχρόνιος Ζαφειρόπουλος και

        - η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου, κόρη του προεστού των Πατρών Ανδρέα Καλαμογδάρτη και χήρα του δημάρχου και γερουσιαστή του Ναυπλίου, Σπυρίδωνα Παπαλεξόπουλου.

Η εξέγερση ξέσπασε την 1η Φεβρουαρίου του 1862. Οι επαναστάτες έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το Ναύπλιο, ζητώντας την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού με την συγκρότηση Εθνοσυνέλευσης. Η αντίδραση του Όθωνα ήταν η συγκέντρωση ισχυρής στρατιωτικής δύναμης, που κινήθηκε εναντίον των επαναστατών. Μετά την κατάληψη του Άργους, τα οθωνικά στρατεύματα με επί κεφαλής τον Ελβετό στρατηγό Χαν άρχισαν την πολιορκία του Ναυπλίου.

Η αποφασιστική μάχη δόθηκε την 1η Μαρτίου με τα κυβερνητικά στρατεύματα να κάμπτουν την αντίσταση των επαναστατών.

Τελικώς, στις 24 Μαρτίου δόθηκε αμνηστία σε όσους συμμετείχαν στην εξέγερση, εκτός από 19 πρωταιτίους, που μετά από διαπραγματεύσεις αναχώρησαν από την Ελλάδα με προορισμό την Σμύρνη.

Στις 8 Απριλίου ο κυβερνητικός στρατός εισήλθε στο Ναύπλιο, αλλά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ο Όθωνας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα και τον ελληνικό θρόνο.

Δείτε μέσα από τεκμήρια των αρχειακών συλλογών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους:

Τμήμα δικογραφίας εναντίον των αξιωματικών

Πάνου Κορωναίου, Χαράλαμπου Ζυμβρακάκη

και Δημήτριου Βότσαρη

φυλακισμένων στο Παλαμήδι

με την κατηγορία της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας,

Ναύπλιο Οκτώβριος 1861

(ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Πάνου Κορωναίου).

Τμήμα έκθεσης του Νομάρχη Αργολιδοκορινθίας

σχετικά με την εξέγερση του Ναυπλίου,

Αθήνα 13 Απριλίου 1862

(ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Πάνου Κορωναίου).

Πιστοποιητικό συμμετοχής στην εξέγερση του Ναυπλίου

του Δεκεμβρίου του 1862 μετά την έξωση του βασιλιά Όθωνα

(ΓΑΚ, Κ.Υ., Αρχείο Υπουργείου Εσωτερικών).

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ, 2.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.3.2024.

αντιοθωνικη επανασταση Ναυπλιο Ναυπλιακα 1862 αντιοθωνικες επαναστασεις Ναυπλιου Ναυπλιον οθων Συνταγμα 1844 βασιλευς οθωνας, κινημα 3 3η Σεπτεμβριου 1843, Σεπτεμβριος αντιμοναρχικες αντιμοναρχικη μοναρχια Ελλαδα αντιπολιτευση φιλελευθερες μεταρρυθμισεις πολιτικη διακυβερνηση Βουλη εξωτερικη πολιτικη Μεγαλη Ιδεα ορθοδοξια χριστιανισμος επιδιωξεις ελληνικη κοινωνια εξουσια συμφεροντα Μεγαλες Δυναμεις οθωνικη βασιλεια Φεβρουαριος αντισυνταγματαρχης Μιχου Κωροναιος, ταγματαρχης Ζυμβρακακης μποτσαρης Βοτσαρης αξιωματικος προξενος Βελγιου βελγιο Ζαβιτσανος, εφετης Πετμεζας, πρωτοδικης Μαυρομιχαλης, δημαρχος Ζαφειροπουλος Παπαλεξοπουλου, προεστος Πατρων πατρα πατραι αχαιας αχαια Καλαμογδαρτης γερουσιαστης Παπαλεξοπουλος 1 1η Φεβρουαριος επαναστατες δημοκρατικες ελευθεριες λαου λαος Εθνοσυνελευση αντιδραση στρατος επανασταση καταληψη αργος, οθωνικα στρατευματα Ελβετος ελεβτια στρατηγος Χαν πολιορκια μαχη Μαρτιου μαρτιος κυβερνητικα 24 αμνηστια εξεγερση, πρωταιτιος, διαπραγματευση εξορια Σμυρνη 8 Απριλιου Απριλιος κυβερνητικος Οκτωβριος ελληνικος θρονος αρχειακη συλλογη Γενικα Αρχεια του Κρατους δικογραφια αξιωματικοι Κορωναιος φυλακη Παλαμηδι κατηγορια συνωμοσια εσχατη προδοσια Οκτωβριος 1861 Νομαρχης Αργολιδοκορινθιας Αργολιδοκορινθια Πιστοποιητικο συμμετοχης εξωση βασιλιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ