Ημερίδα Ιαματικού Τουρισμού στην Λέσβο: 90 δισεκ. δολλάρια από τον ιαματικό τουρισμό, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025!


Ημερίδα Ιαματικού Τουρισμού
στην Λέσβο:
90 δισεκ. δολλάρια
από τον ιαματικό τουρισμό,
με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18%
έως το 2025!

Ο ηγετικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, στο τομέα του Ιαματικού Τουρισμού, τονίστηκε στο πλαίσιο, μιας ενδιαφέρουσας Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Λέσβο, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο Mythical Coast, στην Μυτιλήνη, με την συμμετοχή αξιόλογων εκπροσώπων του επιστημονικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Τη διοργάνωση πραγματοποίησε το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας (Elitour), σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών & Λέσβου και της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

 Οι ομιλητές τόνισαν τις μεγάλες δυνατότητες του ιαματικού τουρισμού που έχει σημειώσει αύξηση ανερχόμενη, στα 90 δισεκ. δολλάρια περίπου, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18% έως το 2025.

Αναφέρθηκαν στην πρόσφατη λειτουργία της Πρότυπης Ιαματικής Μονάδας «Ιπποκράτης», στον Πολιχνίτο Λέσβου και στο μεγάλο ιαματικό ποιοτικό πλούτο, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι εγκαταλελειμμένες ιαματικές πηγές της Εφταλούς Λέσβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Οι 755 έως τώρα γνωστές ιαματικές πηγές της Ελλάδος".

Σύμφωνα με τους ομιλητές διεθνώς υπάρχουν καταγεγραμμένες 36.000 εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών σε 130 χώρες, με νέα έργα που εξελίσσονται πυρετωδώς στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η επενδυτική τάση αυξάνεται συνέχεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ενώ εδώ και χρόνια έχει μεγάλη δυναμική σε Κίνα και Ιαπωνία.

Στον επενδυτικό τομέα, οι ιαματικές πηγές κερδίζουν αυξανόμενο το ενδιαφέρον των επενδυτών που αντιλαμβάνονται την επιχειρηματική αξία, τόσο της έλξης της ημερήσιας επίσκεψης, όσο και της διαμονής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών πηγών έχει εξάρει τον Ιαματικό θερμαλιστικό πλούτο της Ελλάδας και έχει απευθύνει κάλεσμα, στον επιστημονικό κόσμο και τους παράγοντες του Τουρισμού να συνεργαστούν περισσότερο από ποτέ, για να αναγνωριστούν οι θεραπείες της λουτροθεραπείας, ως μια πραγματική και πολύτιμη ειδικότητα, της Διεθνούς Ιατρικής, που θα συμβάλλει στην ανθρώπινη ανοσία.

Τις εργασίες της Ημερίδας, άνοιξε ο Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, ΕΛΙΤΟΥΡ, Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών που τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα, στο επίπεδο της εξέλιξης του θερμαλισμού, κατέχει διεθνή ηγετικό ρόλο, όπως τον έχει χαρακτηρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιαματικών Πηγών, λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την θέση που τους αρμόζει στην συνείδηση και τις επιλογές των διεθνών ταξιδιωτών Ιαματικού Τουρισμού, θα κερδίσουν σύντομα και οι μοναδικής ιαματικής αξίας, ελληνικές θερμές πηγές και λουτροπόλεις, με κορυφαίες μεταξύ αυτών, της Λέσβου». Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση και ο εξωραϊσμός των λουτροπόλεων, όπως είναι η πηγή στον Πολιχνίτο, θα συμβάλλει σημαντικά, στο να μπορέσει να εκπέμψει η Λέσβος, το παγκόσμιο μήνυμα, προσέλκυσης επισκεπτών.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Κ. Μουτζούρης Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου,  Χ. Αθανασίου Βουλευτής Λέσβου Ν.Δ, Β. Κοντοζαμάνης τ. αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ν.Δ, Π. Προβέντζας Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Π. Χριστόφας Δήμαρχος Μυτιλήνης, Αφρ. Βατή Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Λέσβου, Θ. Τρύφων Πρόεδρος ΠΕΦ, Θ. Κωλέτης, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ, Ευ. Μυρσινιάς Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Κ. Γαβαλά, Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κ. Κουσκούκης, Πρόεδρος Ιπποκράτειου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Μ. Κουτσιλιέρης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Α. Πολυδώρου, Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών & Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού, Π. Ζαφειρίου, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μυτιλήνης, Θ. Κούσκος Πρόεδρος Ομίλου Optimum Target. Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο κ. Π. Παρασκευαΐδης, Βουλευτής Λέσβου ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ν. Κουβελάς μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ, ο κ. Γρ. Κυριάκου μέλος Δ.Σ ΕΛΙΤΟΥΡ, ο κ. Ν. Καρύτης Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Λέσβου Χίου Σάμου Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, η κα Μ. Γαβαλά, Πρόεδρος του Λεσβιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΗΩΣ» και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΖΩ» Πασχόντων και Φίλων Ασθενών Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας καθώς και πλήθος κατοίκων του νησιού.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες, έκαναν οι κάτωθι:

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών:

ELITOUR - Ιατρικός Τουρισμός, Παρόν και Μέλλον.

Κ. Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής:

Ιαματικός Τουρισμός – Ιαματική Ιατρική - Ευεξία.                           

Ν. Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων:

Ιαματικές Πηγές Λέσβου Γεωλογία και Γεωθερμικό δυναμικό

Κων. Ελευθεριάδης Eρευνητής, Προϊστάμενος εργαστηρίου ραδιενέργειας, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος:

Ιαματικές Πηγές και φυσικές ραδιολογικές ιδιότητες.

Κ. Κουσουρή, Προϊσταμένη Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού, Υπουργείο Τουρισμού:

Υπουργείο Τουρισμού - Ιαματικός Τουρισμός.                                        

Γ. Κακουλίδης,  Μέλος Δ.Σ Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, Επικεφαλής Τομέα Χρηματοδοτήσεων:                                                                 

Ο ρόλος της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού. Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις

Μιχ. Κουτσιλιέρης Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ιατρικής,  Πρόεδρος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών:

Αρχέγονα Κύτταρα και φυσιολογία της Γήρανσης, Εργαστήριο Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ ως διεθνής κόμβος εκπαίδευσης δια τον Ιαματικό Τουρισμό.  

Αντ. Πολυδώρου, Επίτιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Gr. T. POPA Παν. Ιασίου Ρουμανίας, Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού:                                                      

Η συμβολή της Ιαματικής Υδροθεραπείας στις Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Γ. Στεφανάκος, Πνευμονολόγος, Φυματιολόγος:

Η συμβολή της Ιαματικής Υδροθεραπείας στις Αναπνευστικές Παθήσεις.

Δ. Αρναούτογλου, Δερματολόγος:

Ιαματική Ιατρική, Συμπληρωματική Θεραπεία στην Ψωρίαση.

Αν. Κοιλού, Απόφοιτη Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθηνών, Μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ:

Η συμβολή του Νοσηλευτικού Προσωπικού στις Ιαματικές Πηγές.

Δ. Ζαχαρίου, Φυσικοθεραπευτής Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπεία ς Λέσβου, Χίου, Σάμου:

Ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή στον Ιαματικό Τουρισμό – Θερμαλισμό

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Προέδρου Γ. Πατούλη και της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της Ημερίδας, στις Ιαματικές Πηγές Λέσβου. Παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Ά. Βέρου και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Μεταφορών κ. Κ. Αστηρακάκη,  επισκέφθηκαν την ιαματική πηγή Πολυχνίτου και στη συνέχεια, την ιαματική πηγή Θέρμα, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σημαντικές ευεργετικές τους ιδιότητες.

Για το βίντεο πατήστε ΕΔΩ.

 ΠΗΓΗ: ΕΛΙΤΟΥΡ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.4.2024.

εγκαταλελειμμενες ιαματικες πηγες Εφταλου Λεσβου λεσβος Ιαματικος Τουρισμος ιαματικη Πολιχνιτος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ