Η κατανάλωση της γνωστής και χρησιμοποιούμενης από την αρχαιότητα μαστίχας Χίου έχει προστατευτική επίδραση στην οστική απώλεια / οστεοπόρωση - του Γ. Λεκάκη

Η κατανάλωση της γνωστής
και χρησιμοποιούμενης
από την αρχαιότητα
μαστίχας Χίου
έχει προστατευτική επίδραση
στην οστική απώλεια

Του Γιώργου Λεκάκη

Έρευνα Ελλήνων Επιστημόνων[1] που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής των ΗΠΑ[2] απέδειξε ότι η κατανάλωση γνωστής και χρησιμοποιούμενης από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές βιολογικές της ιδιότητες, μαστίχας Χίου (Chios Μastic Gum) έχει προστατευτική επίδραση στην οστική απώλεια που προκαλείται από ωοθηκεκτομή σε αρουραίους.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την πιθανή επίδραση της κατανάλωσης μαστίχας Χίου στην οστική πυκνότητα (BMD) και την δύναμη των αρουραίων που έχουν υποβληθεί σε ωοθηκεκτομή.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση μαστίχας Χίου είχε προστατευτική επίδραση στην οστική πυκνότητα κάποιων οστών[3] των αρουραίων, χωρίς να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στο κολπικό επιθήλιο και τηn μήτρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μια ευνοϊκή επίδραση στο πάχος των μηριαίων οστών αρουραίου. Επί πλέον, η μαστίχα Χίου ήταν ευεργετική και για το μυϊκό σύστημα.

Περαιτέρω, τα αποτελέσματα BW, βάρους ενδοπεριτοναϊκού λίπους και γαστροκνήμιου απέδειξαν ότι η χορήγηση μαστίχας Χίου μπορεί να μειώσει σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με πτώσεις και κατάγματα στον άνθρωπο. Επί πλέον το βάρος της μήτρας και η κυτταρολογική αξιολόγηση των κολπικών επιχρισμάτων έδειξαν ότι η μαστίχα Χίου δεν είχε οιστρογονική δράση.

Κατά συνέπεια, η προστατευτική επίδραση στην απώλεια οστικής μάζας που προκαλείται από ωοθηκεκτομή, που συνοδεύεται από έλλειψη ανεπιθύμητης επίδρασης στην μήτρα, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μαστίχας Χίου έχει κι άλλες δυνατότητες εκτός από τις γνωστές ευεργετικές της ιδιότητες, οι οποίες δυνατότητες συνίστανται στην προστασία της οστικής μάζας τόσο από την οστεοπόρωση κατά την εμμηνόπαυση όσο και σε περιπτώσεις καταγμάτων.

ΠΗΓΗ: Ang. E. Pepe, κ.ά. «Chios Mastic Gum Consumption Has a Protective Effect on Ovariectomy-Induced Bone Loss in Rats», PMCID: PMC8276714, PMID: 34316481, doi: 10.3746/pnf.2021.26.2.166, 26(2): 166–176, ncbi, 30.6.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.7.2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Των Αγγ. Ειρ. Πεπε, Π. Λελόβα, Β. Κ. Πάχη, Μ. Χαλαμπαλάκη, Αντ. Γαλανού, Π. Μίκου, Δ. Πιτίδη Πούτου, Γ. Παπαδομιχελάκη, Στ. Κουρκούλη, Ερμ. Πασίου, Σ. Θεοδώρου Μιτάκου, Αγγ. Τριανταφύλλου και Ισμ. Α. Δοντά.

[3] ειδικότερα της ολικής και εγγύς κνήμης και του 6ου οσφυϊκού σπονδύλου.


καταναλωση αρχαιοτητα μαστιχα Χιου προστατευτικη επιδραση οστικη απωλεια Εθνικη Βιβλιοθηκη της Ιατρικης ΗΠΑ αρχαια ευεργετικες βιολογικες ιδιοτητες, μαστιχας Χιος Chios Μastic Gum προστασια οστο οστουν ωοθηκεκτομη αρουραιος οστα πυκνοτητα αφαιρεση ωοθηκη καθημερινη κολπικο επιθηλιο μητρα μηριαιο μυικο συστημα ενδοπεριτοναικο λιπος γαστροκνημιο πτωση καταγμα κολπος επιχρισμα οιστρογονα μαζα ευεργεσια οστεοπορωση εμμηνοπαυση καταγματα κνημη 6ος οσφυικος σπονδυλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ