Περισσότερα από 300 αγγεία ευρέθησαν στα «Ελληνικά» Κιμώλου - Το Αρχαιολογικό Μουσείο της - της Π. Πάντου

Περισσότερα από 300 αγγεία
ευρέθησαν σε ανασκαφή
στο νεκραταφείο
της αρχαίας πόλεως,
στα «Ελληνικά» Κιμώλου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου

Της Πέγκυς Πάντου, αρχαιολόγου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου Κυκλάδων βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό. Η μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλεως της Κιμώλου στην θέση «Ελληνικά», αλλά και από παραδόσεις και περισυλλογές από διάφορες θέσεις του νησιού, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο είναι μία παλαιά διώροφη οικία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, από τις ωραιότερες του Χωριού, με πρόσωπο σε κεντρικό κοινοτικό δρόμο (παλαιά Αγορά). Βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού και ανήκει στην πρώτη σειρά οικιών έξω από το ενετικό Κάστρο, που κτίστηκαν μετά το 1821. Στο υπέρθυρο της εισόδου του ισογείου υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1846. Η καθοριστική εγκατάλειψη της οικίας, όπως λέγεται στο νησί, άρχισε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε μέχρι την δεκαετία του 1960 ως μαγαζί-καφενείο. Το 1965 κληροδοτήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκονται οι χώροι υποδομής (χώρος διοίκησης, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκη αρχαίων, ξενώνας, WC κοινού). Στον όροφο, έκτασης 85 τ.μ., όπου οδηγεί στενή λίθινη σκάλα, βρίσκονται οι δύο αίθουσες στις οποίες αναπτύσσεται η έκθεση των αρχαίων (αίθουσες Ι και ΙΙ με μικρό χώρο υποδοχής) καθώς και μικρή αίθουσα προβολής.

Νεολιθικοί πέλεκεις από την Κίμωλο, στο... Βρετανικό Μουσείο!

Τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά ενότητες ακολουθώντας μια γενική χρονολογική πορεία, συμπληρώνονται με αντίγραφα και πλαισιώνονται με εποπτικό και πληροφοριακό υλικό, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί μέσα από τα υλικά κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας το παρελθόν και η πορεία της Κιμώλου στην αρχαιότητα.

Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, που επί δεκαετίες αποτελούσε πάγιο αίτημα των Κιμωλίων, σκοπό έχει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για το νησί, συμβάλλοντας αναμφίβολα στην ανάπτυξή του.

Το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του κτηρίου σε Αρχαιολογικό Μουσείο (1995 - 2001) υλοποιήθηκε με την ευθύνη και επίβλεψη της Δ/νσης Εκτελέσεως Έργων Μουσείων.

Το έργο της οργάνωσης των χώρων του Μουσείου και της μόνιμης έκθεσης των αρχαίων (2003-2005) συγχρηματοδοτήθηκε κατά ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) και κατά 25% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου. Υλοποιήθηκε με το Π.Ε.Π. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Μέτρο: Πολιτιστική Ανάπτυξη και Πολιτιστικός Τουρισμός) του Γ΄ Κ. Π. Σ. 2000 - 2006 και φορέα υλοποίησης το ΥΠ.ΠΟ-ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Το 1954 ιδρύθηκε επίσημα Αρχαιολογική Συλλογή στην Κίμωλο, χάρη στις προσπάθειες επιφανών Κιμωλίων για να αποτραπεί η μεταφορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των πολυάριθμων ευρημάτων (περισσότερα από 300 αγγεία) που ήρθαν στο φως από την ανασκαφή που διενήργησε ο τότε Έφορος Αρχαιοτήτων Ν. Κοντολέων στο νεκραταφείο της αρχαίας πόλης, στα «Ελληνικά». Για την στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής το Αφεντάκειο Ίδρυμα παραχώρησε μία μικρή αίθουσα στο Γηροκομείο της Κιμώλου.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση καταλληλότερης αίθουσας για τη στέγαση των αρχαίων έληξαν το 1970 με την αποδοχή από το Υπουργείο Πολιτισμού της δωρεάς της Ελίζας Βαφία, η οποία κληροδότησε τη διώροφη οικία του γιατρού Βαφία για την στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κιμώλου.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την επισκευή της οικίας, ώστε να γίνει κατάλληλη για τη στέγαση του Μουσείου, πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να γίνει δυνατή η έναρξη των επισκευαστικών εργασιών του κτηρίου, που στο διάστημα αυτό είχε ερειπωθεί. Στο μεταξύ, τα αρχαία - ο αριθμός των οποίων είχε αυξηθεί από τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών στα Ελληνικά, αλλά και από τις επιφανειακές έρευνες και περισυλλογές - μεταφέρθηκαν το 1994 σε μισθωμένο από το ΥΠ.ΠΟ χώρο στον περίβολο του Γηροκομείου Κιμώλου, όπου δημιουργήθηκε μια προσωρινή, πρόχειρη έκθεση.

Το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής της «οικίας Βαφία» σε Αρχαιολογικό Μουσείο (μαζί με τμήμα της διπλανής οικίας που απαλλοτριώθηκε για λειτουργικούς λόγους) ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2001, με την ευθύνη και επίβλεψη της Δ/νσης Εκτελέσεως Έργων Μουσείων, οπότε παραδόθηκε από διοικητική άποψη για χρήση στην ΚΑ΄ ΕΠΚΑ. Το 2003 τα αρχαία μεταφέρθηκαν στο χώρο του Μουσείου και ξεκίνησαν οι εργασίες για την έκθεσή τους, δίνοντας τέλος στην περιπετειώδη πορεία τους. Το έργο της οργάνωσης των χώρων του Μουσείου και της μόνιμης έκθεσης των αρχαίων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου›, ενταγμένου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 με φορέα υλοποίησης την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, ολοκληρώθηκε το 2005.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου άνοιξε για το κοινό στις 11 Ιουλίου 2006. Εγκαινιάστηκε στις 4 Οκτωβρίου 2008.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.5.2018.

αρχαιο αγγειο ανασκαφη νεκραταφειο αρχαια πολις, θεση Ελληνικα Κιμωλου Αρχαιολογικο Μουσειο της Κιμωλος Παντου, αρχαιολογος αρχαιολογια πρωτευουσα νησι Χωριο εκθεση ευρηματα ανασκαφες πολη παραδοση περισυλλογη Προιστορικη Εποχη υστερη Αρχαιοτητα Προιστορια κτηριο διωροφη οικια παραδοσιακη αρχιτεκτονικη Αγορα παραδοσιακος οικισμος οικια ενετικο Καστρο, υπερθυρο 1846 1960 μαγαζι καφενειο 1965 κληροδοτημα Υπουργειο Πολιτισμου λιθινη σκαλα, εκθεματα αντιγραφο αρχαιοτητα Κιμωλιοι πολιτιστικη κληρονομια ΥΠΠΟ ΚΑ Εφορεια Προιστορικων και Κλασικων Αρχαιοτητων Κυκλαδων 1954 Αρχαιολογικη Συλλογη Εθνικο αγγεια εφορος Κοντολεων Αφεντακειο ιδρυμα Γηροκομειο 1970 δωρεα Βαφια, γιατρος Βαφιας σωστικες επιφανειακη ερευνα 1994 1995 2001, 2003 2005 2006 2008 Νεολιθικοι πελεκεις Βρετανικο Μουσειο νεολιθικος πελεκυς Βρετανια νεολιθικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ