Αμερικανικό Μουσείο επαναπατρίζει αρχαίο γλυπτό των Σουμερίων στο Ιράκ και προσλαμβάνει ερευνητές «ελέγχου προέλευσης» των εκθεμάτων του! - του Γ. Λεκάκη

Αμερικανικό Μουσείο
επαναπατρίζει αρχαίο γλυπτό
των Σουμερίων στο Ιράκ
και προσλαμβάνει ερευνητές
«ελέγχου προέλευσης»
των εκθεμάτων του…

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης Ν. Υόρκης / Met, παρέδωσαν ένα αρχαίο γλυπτό των Σουμερίων σε εκπροσώπους από το Ιράκ, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον DC. Το Met αγόρασε το γλυπτό το 1955 και αποφάσισε να επιστρέψει το τεχνούργημα στο Ιράκ, μετά από… «εσωτερική αναθεώρηση της προέλευσής του».

Το γλυπτό έργο της Πρώιμης Δυναστικής περιόδου, 3η χιλιετία π.Χ. ανήκει δικαιωματικά στο Ιράκ, είπαν, αφού η έρευνα προέλευσης από μελετητές του Met το διαπίστωσε.

Το γλυπτό από κράμα χαλκού, εικονίζει ένα άνδρα, που κουβαλά ένα «κουτί», πιθανώς για προσφορές.

«Το Met είναι αφοσιωμένο στην υπεύθυνη συλλογή αρχαιοτήτων και στην κοινή διαχείριση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», εδήλωσε ο κ. M. Hollein, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Met. «Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Δημοκρατία του Ιράκ για την επιστροφή αυτού του γλυπτού και εκτιμούμε τις σημαντικές σχέσεις που έχουμε καλλιεργήσει με τους συναδέλφους μας εκεί. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τον συνεχή και ανοικτό διάλογο μεταξύ μας».

Οι ναοί ήταν οι σημαντικότεροι θεσμοί στις πόλεις της Μεσοποταμίας της Πρώιμης Δυναστικής περιόδου (2900 - 2350 π.Χ.). Κάθε πόλη είχε μια προστάτιδα θεότητα, της οποίας ο ναός ήταν κτισμένος σε μια μεγάλη πλατφόρμα και ήταν ορατός από μεγάλες αποστάσεις στην επίπεδη ύπαιθρο. Ο ναός ήταν κυριολεκτικά ένα «σπίτι για τον θεό» και ένας τόπος τελετουργίας, αλλά ήταν επίσης ο πιο σημαντικός οικονομικός θεσμός της εποχής, με μεγάλο αριθμό εργατών να εργάζονται στα χωράφια του, να παράγουν αγαθά για χρήση στον ναό και να εμπορεύονται με μακρινές χώρες. Η οικοδόμηση του ναού είχε την δική της σειρά τελετουργιών, όπως ο καθαρμός του εδάφους, στο οποίο θα στηνόταν ο ναός και της αφιέρωσης των θεμελίων στον θεό που κατοικούσε.

Η φιγούρα ενός γυμνού άνδρα που κουβαλά ένα κουτί στο κεφάλι του είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γλυπτικής μεταλλοτεχνίας των Σουμερίων. Μόνον ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων αντιπροσωπεύονταν ως γυμνοί, στην Πρώιμη Δυναστική περίοδο: Ιερείς, αθλητές, μυθολογικοί ήρωες και αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή η φιγούρα, που θυμίζει σκηνές που απεικονίζουν ιερείς να κουβαλούν προσφορές, φέρει ένα αντικείμενο που μπορεί να είναι μια θήκη για την θεμελίωση του ναού ή μια προσφορά που σχετίζεται με το κτίσιμό του.

Το Met ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά και τις πρακτικές συλλογής του Μουσείου, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόσληψη ερευνητών ελέγχου προέλευσης για να ενταχθούν στους πολλούς ερευνητές και επιμελητές, που ήδη κάνουν αυτήν την δουλειά στο Μουσείο. Θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του Met για να υποστηρίξει και να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο σχετικά με αυτό το θέμα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο The Met.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ιδρύθηκε το 1870 από μια ομάδα Αμερικανών πολιτών (επιχειρηματίες και χρηματοδότες, καθώς και κορυφαίους καλλιτέχνες και στοχαστές της εποχής), που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μουσείο για να φέρουν την τέχνη και την καλλιτεχνική εκπαίδευση στον αμερικανικό λαό. Σήμερα, το Met εκθέτει δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα - εκ των οποίων... 30.000 αρχαία ελληνικά!!! - που καλύπτουν 5.000 χρόνια τέχνης, από όλον τον κόσμο για να τα γνωρίσουν και να τα απολαύσουν όλοι. Το Μουσείο είναι σε δύο εμβληματικές τοποθεσίες στην πόλη της Νέας Υόρκης:

        την Met Fifth Avenue

και

        το The Met Cloisters.

ΠΗΓΗ: MET, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.4.2024.

Αρχαιοκαπηλια αμερικανικο Μουσειο επαναπατρισμος αρχαιο γλυπτο Σουμεριοι Ιρακ ερευνητης ελεγχος προελευσης προελευση εκθεμα Λεκακης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ