Της MSc δασκάλας Ουρανίας Κανελλοπούλου
Υλικά:
- Αλεύρι
- Γάλα
- Αυγά
- Μαγιά
- βούτυρο Βιτάμ
- Ζάχαρη
- Κακουλέ κάρδαμο (... για να
καρδαμώσετε)
- Μαχλέπι
- Βανίλια
- Αλάτι
- Ξύσμα λεμόνι
Και...
- πολλή αγάπη!
Συνταγή της Στέλλας
Κασαπούδη, η οποία γεννήθηκε στους Μεταξάδες Έβρου Θράκης, περίπου το 1927 και πέθανε το 2003.
Τα έφτιαχναν μόνο την Μεγάλη Παρασκευή.
Πιο συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ κατά τις 12 τα μεσάνυχτα, η
προγιαγιά μου έφτιαχνε το προζύμι, το οποίο άφηνε σε ζεστό μέρος για να
φουσκώσει. Μετά ζύμωνε όλα τα υλικά και άφηνε την ζύμη να φουσκώσει, επίσης.
Έπειτα, έπλαθε τα τσουρέκια σε σχήμα πλεξούδας, τα έβαζε σε μεγάλα ταψιά και τα
άφηνε να φουσκώσουν πάλι για λίγη ώρα. Ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, τα
τσουρέκια είχαν φουσκώσει και τα έψηνε στον ξυλόφουρνο του σπιτιού. Επειδή
έκανε μεγάλη ποσότητα μέχρι τις 12 το μεσημέρι, είχε ολοκληρώσει το ψήσιμο των
τσουρεκιών. Τα τσουρέκια τα έτρωγαν, μικροί και μεγάλοι, την Κυριακή του Πάσχα
και μετά, αφού η χριστιανική νηστεία απαγόρευε την κατανάλωσή τους ενωρίτερα.
Γιατί φτιάχνουμε τσουρέκια την Λαμπρή;
Το “τσουρέκι” αποτελεί ένα
από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης και ίσως το πιο
δημοφιλές. Το όνομά του υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας.
Σύμφωνα με το έθιμο, γενικώς, από το πρωί της Μ. Πέμπτης, σε όλην την Ελλάδα,
οι γυναίκες ζυμώνουν με μυρωδικά λαμπριάτικα ψωμιά, το σχήμα και η συνταγή των
οποίων διαφέρει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό σχήμα αποτελεί
η πλεξούδα με ή χωρίς κόκκινο αυγό. Στην χριστιανική παράδοση το λαμπριάτικο / πασχαλινό ψωμί συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, επειδή το αλεύρι ζωντανεύει και
μεταμορφώνεται σε ψωμί. Η πλεξούδα θεωρείται ότι πλέκει (δένει, φυλακίζει) τα κακά
πνεύματα και άρα είναι αποτροπαϊκή – συμβάλλει στην απομάκρυνση των κακών
πνευμάτων. Ωστόσο, μην λησμονούμε ότι όλοι αυτοί οι συμβολισμοί έχουν τις ρίζες
τους στην αρχαία ελληνική παράδοση!
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.4.2024.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook