Μπρ. Κασίλε: Ο «αγρότης-ποιητής απόγονος του Ομήρου" από την Καλαβρία, που μας γνώρισε ο Παζολίνι

Μπρούνο Κασίλε:
Ο «αγρότης-ποιητής
απόγονος του Ομήρου"
από την Καλαβρία,
που μας γνώρισε
ο Παζολίνι
ΠΗΓΗεφημ. «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», 30.8.1992. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.9.1992.
Ο Bruno Casile, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της ελληνικής ποίησης της Καλαβίας. Εγεννήθη στην Bova το 1923. Οφείλει την φήμη του στην ανακάλυψη της ποίησής του από τον Παζολίνι. Ο Casile είναι επίσης ο ιδρυτής του πολιτιστικού συλλόγου «Apodiafazzi», που έχει διακριθεί στην περιοχή του Ρηγίου για την αξιοποίηση των καλαβρέζικων, της ελληνικής αυτής γλώσσας, με πολυάριθμες δημοσιεύσεις και δραστηριότητες που στόχο εχουν την διάδοση αυτής της γλώσσας, μεταξύ των οποίων το μάθημα «Mathennome tin glossa greka tis Kalavrias» που πραγματοποιείται στο Ρήγιο. Πέθανε το 1998.
Ανθολογούμε:

EGO’ CE TO FENGARI (Εγώ και το φεγγάρι)
O fengari fengaruci
mera ce nista parpatì,
esù den pai sto spitùci
esù den echi mia  ghiortì.
Apotòna ligo ligo
cathu cathu ode condà
na su ipo  ena llogùci:
na su ipo ticandì:
Ti mu leji an don cosmo
esù ti olo to chorì?
”Poddì àcaro pedimmu
ma ton ecàmete esì”
Pemu ciola possu chrònu
echi esù ti parpati?
”Imme jero jerondari
arte èchasa ammialò
An don cosmo poddà pràmata
ivra panda ce chrò
ma de ssonno na su ipo
jatì den echo ton kierò

Μουσική «μνήμη»

Συναυλία με το συγκρότημα «Μεγάλη Ελλάδα» διοργανώνει η ΚΟ Ζαγοράς του ΚΚΕ, σήμερα, 9.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, αφιερωμένη στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

Το μουσικό συγκρότημα «Μεγάλη Ελλάδα» αποτελεί μέρος του πολιτιστικού συλλόγου «APODIAFAZZI» (που μεταφράζεται ως «λυκαυγές», «χάραμα»), ο οποίος ιδρύθηκε το 1974 από τον Μπρούνο Κασίλε, τον «αγρότη - ποιητή» όπως τον χαρακτήρισε ο μεγάλος Ιταλός κινηματογραφιστής, Πιερ Πάολο Παζολίνι, σε ένα συνέδριο για τις γλωσσικές μειονότητες.

Ο σύλλογος μελετά, αναβιώνει και αναδεικνύει ό,τι αφορά την ελληνική παράδοση στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, προωθώντας μια αληθινή, καθαρή, παραδοσιακή μουσική που «πηγάζει» από την κοινωνικοπολιτική κουλτούρα του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου. Το συγκρότημα του συλλόγου αποτελείται από 14 μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές, που μεταφέρουν μουσικές μνήμες της Μεγάλης Ελλάδας (όπως ονομάζονται οι ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας) σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: εφημ. «Ριζοσπάστης», Πέμπτη 19.8.2004, σελ. 25. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.8.2004.

Κασίλε αγροτης ποιητης Ομηρος χιος Καλαβρια συγκροτημα Μεγαλη Ελλαδα Ζαγορα ΚΚΕ, πλατεια Αγιου Γεωργιου, ειρηνη, αλληλεγγυη δικαιωμα αυτοδιαθεση των λαων μουσικο Ελλας πολιτιστικος συλλογο APODIAFAZZI αποδιαβαση λυκαυγες, χαραμα 1974 Ιταλος κινηματογραφιστης, Παζολινι, συνεδριο γλωσσικη μειονοτητα γλωσσα αναβιωση ελληνικη παραδοση ελληνοφωνα χωρια Κατω Ιταλια παραδοσιακη μουσικη κοινωνικοπολιτικη κουλτουρα μουσικος, χορευτης τραγουδιστης, μνημη ελληνοφωνη περιοχη Ιταλιας ελληνικη ποιηση Καλαβιας μποβα Bova πολιτιστικος συλλογος Ρηγιο καλαβρεζικα ανθολογια φεγγαρι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ