Οι πρώτοι άνθρωποι στην Κύπρο πήγαν πριν 15.000 χρόνια! Χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα! - του Γ. Λεκάκη

Οι πρώτοι άνθρωποι στην Κύπρο
πήγαν πριν 15.000 χρόνια!
Χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα
από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα...

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι παλαιολιθικοί κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες μπορεί να έχουν φτάσει στο νησί της Κύπρου, χιλιάδες χρόνια ενωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα...

Μέχρι τώρα έλεγαν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες εταξείδευσαν σε ακατοίκητα νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή οι ηπειρωτικές παράκτιες περιοχές πλημμύρισαν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όμως, συνδυάζοντας αρχαιολογικά δεδομένα και κλιματικά και δημογραφικά μοντέλα, ο C. Bradshaw (του Πανεπιστημίου Flinders) και οι συνεργάτες του, πιστεύουν ότι η Κύπρος μπορεί να ήταν ένας ελκυστικός προορισμός, για τους παλαιολιθικούς λαούς.

Η χρονολόγηση των 10 αρχαιότερων τοποθεσιών στο νησί υποδηλώνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν εκεί μεταξύ 14.257 και 13.182 χρόνων. Πρώτα κατοικήθηκε το δυτικό τμήμα του νησιού (από Αιγαίο – Κρήτη) και τελευταίο το ανατολικό.

Η μοντελοποίηση του κλίματος δείχνει ότι η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις στο νησί, εκείνην την εποχή θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μεγάλους πληθυσμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Εν τω μεταξύ, τα δημογραφικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι αυτοί οι πληθυσμοί έφθασαν σε δύο ή τρία κύματα μετανάστευσης, σε μια περίοδο μικρότερη των 100 ετών.

«Αυτό το μοτίβο οικισμού συνεπάγεται οργανωμένο σχεδιασμό και χρήση προηγμένων σκαφών», πρόσθεσε ο κ. Bradshaw. Στην συνέχεια, οι ερευνητές προτείνουν, σε μια περίοδο περίπου 300 ετών, ή 11 γενεών, ο πληθυσμός της Κύπρου επεκτάθηκε μεταξύ 4.000 και 5.000 ατόμων.

ΠΗΓΗ: C. J. A. Bradshaw «Demographic models predict end-Pleistocene arrival and rapid expansion of pre-agropastoralist humans in Cyprus», Ed. M. Zeder, Smithsonian National Museum of Natural History, Washington, DC, 121 (21) e2318293121 https://doi.org/10.1073/pnas.2318293121, PNAS, Πανεπιστήμιο Flinders, 16.5.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.5.2024.

πρωτοι ανθρωποι Κυπρος πριν 15.000 χρονια παλαιολιθικη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ