Κάηκε ολοσχερώς η Λέσχη Αρίσβη Καλλονής Λέσβου! Στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων και 120 χρόνια ιστορίας!

Κάηκε ολοσχερώς
η Λέσχη Αρίσβη
Καλλονής Λέσβου!
Στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων
και 120 χρόνια ιστορίας!

Αποφράδα η νύκτα της 15ης προς 16η Μαΐου 2024. Το ιστορικό κτήριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ, τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας και τέως πρόεδρος της Λέσχης, Άρης Ελευθερίου, μαζί με το κτίριο και το σύνολο του εξοπλισμού, έγιναν στάχτη οι 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας, κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτήριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα, διαλέξεις,παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλιες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργων, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τοπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής.

Ευχαριστώ, συνεχίζει στην ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Καλλονής, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιά, που έφθασαν σε σημείο αυτοθυσιας. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές.

Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργησουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρονια. Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνων Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών.

ΠΗΓΗ: Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.5.2024.

Λεσχη Αρισβης Λεσβου τομοι σπανια βιβλια ιστορια Αρισβη Λεσβος τομος σπανιο βιβλιο καταστροφη χαμενα ιστορια 2024 ιστορικο κτηριο Πνευματικο Κεντρο Καλλονης ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ, Ελευθεριου, εκδοσεις 1700, χειρογραφα παπυροι, Καλλονη νεοτερη Ελλαδα πινακας, συμβολο, πρωτοτυπο καταστατικο ιδρυσης σωματειο χειρογραφο 20ος αιωνας μχ 16ος 17ος 1905 φωτια πυρκαγια ενωση Λογοτεχνων Αιγαιου, σκακι αιγαιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ