Χάντρα από κόκκαλο λαγού 13.000 χρόνων βρέθηκε στις ΗΠΑ - του Γ. Λεκάκη

Χάντρα από κόκκαλο λαγού
13.000 χρόνων
βρέθηκε στις ΗΠΑ

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια μικρή χάντρα, σε σχήμα σωλήνα, που ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία La Prele Mammoth του Wyoming των ΗΠΑ, χρονολογήθηκε 12.940 χρόνια πριν από σήμερα, από τον T. Surovell (του Πανεπιστημίου του Wyoming) και τους συναδέλφους του.

Αυτή είναι η αρχαιότερη γνωστή χάντρα, από λαγό (Lepus sp.), στο δυτικό ημισφαίριο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ένα νεαρό μαμούθ σφαγιάστηκε στην τοποθεσία αυτή, γι’ αυτό και ονομάσθηκε La Prele Mammoth.

Η οστέινη χάντρα ανακτήθηκε περίπου 1 μ. μακριά από μια συλλογή άλλων αντικειμένων.

Η ανάλυση του κολλαγόνου που εξήχθη από το σφαιρίδιο με φασματομετρία μάζας δείχνει ότι κατασκευάσθηκε από το οστούν ποδιού ενός λαγού. Τα σημάδια στο εξωτερικό της χάντρας, η οποία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την διακόσμηση των ρούχων ή φορέθηκε ως κόσμημα, συνάδουν με τα σημάδια που δημιουργούνται από άτομα που εργάζονται με πέτρες ή τα δόντια τους, εξήγησε ο κ. Surovell.

Η χάντρα είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι λαγοί χρησιμοποιήθηκαν από τους λαούς Clovis, οι οποίοι ονομάσθηκαν για τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο στο Νέο Μεξικό, όπου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τα διακριτικά πέτρινα εργαλεία τους, πρόσθεσε.

Ενώ η χρήση οστών λαγού για την κατασκευή σφαιριδίων ήταν μια κοινή πρακτική στην δυτική Βόρεια Αμερική, κατά την διάρκεια του Ολόκαινου, η προέλευσή της μπορεί τώρα να αναχθεί τουλάχιστον στο τελικό Πλειστόκαινο.

ΠΗΓΗ: T. A. Surovell, κ.ά. «Use of hare bone for the manufacture of a Clovis bead», Scientific Reports, vol. 14, αρ.: 2937 (2024), 5.2.2024. Πανεπιστήμιο του Wyoming. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.2.2024.

Χαντρα κοκκαλο λαγου 13.000 χρονια πριν ΗΠΑ λαγος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ