4 μήνες χωρίς ιατρό το πανέμορφο μικρονήσι Κάλαμος Λευκάδος και οι 150 ακρίτες κάτοικοί του - του Γ. Λεκάκη

4 μήνες χωρίς ιατρό
το πανέμορφο μικρονήσι
Κάλαμος Λευκάδος
και οι 150 ακρίτες κάτοικοί του 

Του Γιώργου Λεκάκη

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, εδώ και 4 μήνες έχει μείνει χωρίς ιατρό το νησίδιο Κάλαμος, που βρίσκεται απέναντι από τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και γι’ αυτόν το λόγο έχει γίνει έντονη η αγανάκτησή των 150 περίπου μόνιμων κατοίκων του όμορφου μικρονησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα έκτακτα περιστατικά που χρειάζονται άμεση παρέμβαση. Η έλλειψη του ιατρού στον Κάλαμο αναγκάζει τους ασθενείς να μετακινούνται με καΐκι απέναντι στον Μύτικα για να πάνε στο Κέντρο Υγείας. Η διακομιδή (πέραν του ότι απαγορεύεται από το λιμεναρχείο χωρίς συνοδό ιατρό), τους χειμερινούς μήνες καθίσταται απαγορευτική, αν οι άνεμοι πνέουν άνω των 6 μποφόρ! Όταν δηλαδή πνέουν ισχυροί άνεμοι και η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη, προφανώς δεν μπορεί το καΐκι να ταξειδέψει και ο κίνδυνος για την ζωή των ασθενών είναι μεγάλος. Υπενθυμίζεται ότι, από τους μονίμους κατοίκους του νησιού οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι που χρειάζονται αυξημένη ιατρική φροντίδα. Ενώ, στις περιπτώσεις που το καΐκι μπορεί να διασχίσει την θάλασσα θα πρέπει πρώτα να πάει στον Μύτικα, να παραλάβει ιατρό, να επιστρέψει στον Κάλαμο (περίπου 3 ώρες) και μόνον τότε να επιβιβάσει τον εκάστοτε ασθενή.

Μέχρι πρότινος οι ιατρικές ανάγκες του νησιού καλύπτονταν από οπλίτη ιατρό. Ωστόσο, πριν 4 μήνες προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης του ιατρού του νησιού, ο οποίος παραμένει μέχρι τώρα άγονος. Η εξέλιξη αυτή παράλληλα αποκλείει την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών από οπλίτη ιατρό. Κάπως έτσι οι 150 κάτοικοι του νησιού, εκ των οποίων οι 100 ηλικιωμένοι, μένουν με μοναδική ιατρική περίθαλψη την παρουσία ενός ιατρού από την Λευκάδα, που μεταβαίνει μία φορά την εβδομάδα για να συνταγογραφήσει φάρμακα. Εν όψει του καλοκαιριού, ο πληθυσμός του νησιού αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και οι ανάγκες επίσης. Οι κάτοικοι ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση, καθ’ ότι όπως λένε δεν αντέχεται άλλο η κατάσταση. Εξ άλλου, παρέχουν για τον εκάστοτε ιατρό που αναλαμβάνει στο νησί τους δωρεάν στέγη, ρεύμα και καλύπτουν όλες τις ανάγκες του. Ζητούν μόνο το αυτονόητο και απαιτούν από τους αρμόδιους να κάνουν το καθήκον τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η βουλευτής Σ. Χ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στον υπουργό Υγείας:

1.    Είναι λογικό να επιβαρύνονται οι πολίτες και να νιώθουν ανασφάλεια για ένα τόσο βασικό θέμα όπως η υγεία τους;

2.    Τι θα κάνετε ώστε να βρεθεί μια λύση για την άμεση πρόσληψη ιατρού;

3.    Τι μέτρα θα λάβετε, ώστε να υπάρξει άμεση ιατρική κάλυψη των κατοίκων του νησιού, μέχρι να υπάρξει μόνιμη λύση στο πρόβλημα;

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.5.2024.


ιατρος πανεμορφο μικρονησι Καλαμος Λευκαδος ακριτες κατοικοι γιατρος μικρονησια Λευκαδας ακριτικο νησιδιο Αιτωλοακαρνανια αγανακτηση ασθενεις καικι Μυτικας Αιτωλοακαρνανιας Κεντρο Υγειας διακομιδη λιμεναρχειο ασθενης ιατρικη φροντιδα οπλιτης φαρμακα αυτονοητο υπουργος Υγειας πολιτες υγεια προσληψη καλυψη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ