Ο αρχαιότερος γνωστός πίνακας αστρολόγου είναι ελληνικός! - ταυ Γ. Λεκάκη

Ο αρχαιότερος γνωστός
πίνακας αστρολόγου
είναι ελληνικός!

Του Γιώργου Λεκάκη

Έχω ξαναγράψει πως οι Έλληνες εδίδαξαν την αστρολογία – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - πρόδρομο της αστρονομίας.

Αλλά και πριν από περίπου 2.100 χρόνια, η αστρολογία εξαπλώθηκε στην ανατολική Μεσόγειο. Έγινε δημοφιλής στην Αίγυπτο, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο μιας δυναστείας Ελλήνων βασιλιάδων. «Το αρχαίο ελληνικό στυλ αστρολογίας, είναι ουσιαστικά το σύγχρονο στυλ αστρολογίας», είπε ο Alex. Jones, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Το ελληνικό στυλ είναι το θεμέλιο της αστρολογίας που περνά από τον Μεσαίωνα στην σύγχρονη Ευρώπη, την σύγχρονη Ινδία και ούτω καθ’ εξής».

Τώρα, ένα νέο στοιχείο έρχεται να ενισχύσει την παραπάνω άποψη:

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, κάποτε στο Pelješac ζούσαν τρία αδέρφια, όλοι τους σιδηρουργοί, σαν τους Καβείρους. Μια ημέρα αποφάσισαν να μοιράσουν την περιουσία τους: Ο ένας αδερφός πήρε το σιδηρουργείο, το σπίτι στο οποίο έμενε. Ο άλλος πήρε το σφυρί και ο τρίτος το αμόνιΈτσι, σχηματίστηκαν τρεις οικισμοί: το Kučište, το Viganj και η Nakovana Nakovanj. Πράγματι στην Nakovana ο λόφος Grad, στον οποίο είναι κτισμένο το χωριό, ομοιάζει με αμόνι! 

Το φυσικό φρούριο ενισχύθηκε περαιτέρω με επάλξεις και τείχη. Λέγεται ότι σε αυτό τα αδέλφια συσσώρευαν τους θησαυρούς τους, που λεηλατούσαν από αρχαία ελληνικά πλοία. Στον αρχαιολογικό χώρο, το σπήλαιο της Νακοβάνας, ευρέθη ένα αρχαίο ιερόν γονιμότητας.

Μετά από τρία χρόνια καθαρισμού και επανασυναρμολόγησης κεραμικών αγγείων από ένα ελληνικό (επισήμως ελληνο-ιλλυρικό) ιερόν 2.000 χρόνων, βαθειά σε μια σπηλιά της Κροατίας, ο αρχαιολόγος St. Forenbaher έστρεψε την προσοχή του στα 30 θραύσματα ελεφαντόδοντου, που βρήκε επίσης εκεί. «Όταν άρχισα να βάζω τα θραύσματα μαζί», λέει, «σύντομα συνειδητοποίησα ότι κοίταζα… ζώδια»!

Στο Σπήλαιο της Nakovana, χωριό στα δυτικά της χερσονήσου Pelješac στην βόρεια Δαλματία του Δήμου Orebić της Κροατίας, στον 43ο παράλληλο [43°00′12″N 17°04′58″E], σε μια σπηλιά με θέα στην Αδριατική Θάλασσα, ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος γνωστός πίνακας αστρολόγων, χαραγμένος με ζώδια, που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό του ωροσκόπιου ενός ατόμου!

Χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Το σωζόμενο τμήμα του πίνακα αποτελείται από 30 θραύσματα από ελεφαντόδοντο, στα οποία είναι χαραγμένα τα σημάδια του ζωδιακού κύκλου. Οι ερευνητές πέρασαν χρόνια για να τα ξεθάψουν και να τα ξανασυνθέσουν. Είναι εγγεγραμμένα σε «ελληνορωμαϊκό στυλ», λένε, και περιλαμβάνουν εικόνες των ζωδίων του Καρκίνου, των Διδύμων και των Ιχθύων.

Ο κ. Forenbaher συμβουλεύτηκε ειδικούς στην αρχαία ελληνική αστρολογία, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι. Όταν τακτοποιήθηκαν σε κύκλο, τα θραύσματα από ελεφαντόδοντο συνέθεσαν ίσως τον αρχαιότερο πίνακας αστρολόγων στον κόσμο.

Αν και μερικά από τα εγγεγραμμένα ζώδια (τονισμένα δεξιά) είναι πολύ αποσπασματικά για να τα ονομάσουμε, τα τμήματα Καρκίνου, Ιχθύων και Διδύμων (από πάνω προς τα κάτω) είναι ξεκάθαρα αναγνωρίσιμα.

Τα πλακάκια θα είχαν αρχικά στερεωθεί σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τα θραύσματα βρέθηκαν με τα αρχαία ελληνικά αγγεία πόσης, μπροστά από έναν μεγάλο σταλαγμίτη, ο οποίος αποτελούσε σαφώς επίκεντρο λατρείας. Ο σταλαγμίτης είχε φαλλικό σχήμα.

Είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε εάν ο πίνακας ήταν προσφορά από μόνος του, ή εάν είχε χρησιμοποιηθεί εκεί για να παρέχει ωροσκόπια στους επισκέπτες.

«Είναι πιθανόν ένας αστρολόγος από μια από τις ελληνικές αποικίες της περιοχής πήγε στο σπήλαιο για να κάνει μια πρόβλεψη. Μια συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο φως του σπηλαίου που τρεμοπαίζει θα ήταν μια δυνατή εμπειρία», είπε ο κ. Al. Jones.

Το πέτρινο χωριό Nakovana είναι ακατοίκητο σήμερα (δείτε φωτογραφίες επάνω και κάτω)…

Αλλά το πιο εύκολο μονοπάτι για την κορυφή του Αγίου Ηλία περνά μέσα από αυτό… Έτσι, πού και πού την επισκέπτονται ακόμη πεζοπόροι και φυσιολάτρες…

ΠΗΓΗ: «Good Heavens! Oldest-Known Astrologer's Board Discovered», Live Science, 16.1.2012. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.1.2012.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        Orebic.

        - Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις".

αρχαιοτερος γνωστος αστρολογικος πινακας αστρολογιας ελληνικος αστρολογια αστρολογος αστρολογοι αρχαιος ελληνας αρχαιοι ελληνες 2.100 χρονια πριν, ανατολικη Μεσογειος Αιγυπτος, δυναστεια βασιλεις στυλ συγχρονο Μεσαιωνας συγχρονη Ευρωπη, Ινδια τοπικος θρυλος, λαογραφια πελιεσακ Peljesac τρια 3 αδερφια, αδελφια σιδηρουργος, σιδηρος σιδερο Καβειροι περιουσια αδερφος αδελφος σιδηρουργειο, σφυρι αμονι οικισμος κουτσιστε Kuciste, βιγανι βιγκανι Viganj Nakovana λοφος γκραντ Grad, χωριο φυσικο φρουριο καστρο οχυρο επαλξεις τειχη θησαυρος λεηλασια αρχαιο ελληνικο πλοιο αρχαιολογικος χωρος, σπηλαιο Νακοβανα Νακοβανι Νακοβανη ιερο ιερον γονιμοτητας γονιμοτητος γονιμοτητα συναρμολογηση κεραμικο αγγειο ελληνικο ελληνοιλλυρικο ιλλυρικο 2.000 σπηλια Κροατιας, αρχαιολογια θραυσμα ελεφαντοδοντο θραυσματα ζωδια Nakovana / Nakovanj, χερσονησος βορεια Δαλματια Δημος ορεβιτς Orebic Κροατια 43ος παραλληλος Αδριατικη Θαλασσα, χαραξη ζωδιο προσδιορισμος ωροσκοπιο ατομικο χαραγμενα σημαδια ζωδιακος κυκλος ελληνορωμαικο εικονα Καρκινος, Διδυμοι Ιχθυες ιχθεις κυκλος, κοσμο πλακακι αγγεια ποσης, ποση σταλαγμιτης, λατρεια φαλλος φαλλικο σχημα φαλλοσχημος φαλλοσχημο προσφορα ωροσκοπια ελληνικες αποικια προβλεψη συνεδρια πετρινο χωριο ακατοικητο μονοπατι κορυφη Αγιου Ηλια πεζοπορια Αγιος Ηλιας προφητης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ