Η Ραψάνη Λαρίσης, μία από τις 4 ΠΟΠ ζώνες (Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Ραψάνη), είναι η νοτιότερη και μικρότερη σε έκταση ζώνη με 1.700 στρέμματα συνολικά, στην οποία το κρασί ΠΟΠ «Ραψάνη» παράγεται αποκλειστικά από τη συν-οινοποίηση τριών ερυθρών ποικιλιών:
- Ξινόμαυρο,
- Κρασάτο και
- Σταυρωτό,
με αυστηρές προδιαγραφές, σύμφωνα με το Διάταγμα του 1971.
Οι κλιματολογικές συνθήκες καθορίζονται από τον Όλυμπο, που
προφυλάσσει την περιοχή από τους βόρειους ψυχρούς ανέμους, από το υγρό στοιχείο
του Πηνειού και του Αιγαίου πελάγους, καθώς και από το επικλινές έδαφος, με την
καλή αποστράγγιση και τα ιδιαίτερα συστατικά του, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό
αμπελουργικό τοπίο, με ιδιαιτέρους οίνους.
ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.6.2024.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook