Περί σπαθόχορτου, βαλσαμόχορτου και βαλσάμου - του Π. Ήφαιστου

Περί σπαθόχορτου,
βαλσαμόχορτου
και βαλσάμου

Κείμενο-φωτογραφίες του καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου

Κάθε χρόνο, αυτήν την εποχή, τέλος Ιουνίου-Ιουλίου, ανθίζει το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο. Το 2024 λόγω των γνωστών κλιματικών αλλαγών άνθισε λίγο ενωρίτερα. Στην παρούσα αλλά και σε παρελθούσες αναρτήσεις αναρτώνται φωτογραφίες του σπαθόχορτου όταν είναι έτοιμο να μαζευτεί. Πάντα όσο χρειαζόμαστε και κόβοντας τις κορυφές χωρίς να ξερριζώνουμε όλο το φυτό.

Σπαθόχορτο είναι γεμάτοι οι κάμποι, οι λόφοι και τα βουνά της Ελλάδος. Συνιστάται μάζεμα από περιοχές μακριά από δρόμους και αυτοκίνητα (συνήθως σε πλαγιές και απομακρυσμένα χωράφια έχει μεγάλες ποσότητες).

Για την παρασκευή δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά καθ’ ότι παρατίθενται φωτογραφίες. Στην συνέχεια τα βάζα εκτίθεται στον ήλιο γύρω στις 30 - 40 ημέρες. Ήδη από τις πρώτες ημέρες είναι ολοκόκκινο. Εάν χρησιμοποιείται και για κατάποση, κάποιοι συνιστούν να τοποθετηθεί σε σκιερό μέρος ή ακόμη εξ αρχής στο εσωτερικό του σπιτιού.

Πάντως, όσον αφορά τις πληροφορίες που παρατέθηκαν σε παρελθούσες αναρτήσεις ή άλλες που μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει, και αυτές που ακολουθούν, πρέπει να ειπωθεί πως όσα και να διάβασα για το μαγικό βότανο βάλσαμο, αυτό που τελικά έχει μεγάλη σημασία είναι η εμπειρία αυτή καθ’ αυτή. Εμπειρία σωστής παρασκευής και εμπειρία σωστής χρήσης του. Ας πούμε ότι μια εκτίμηση είναι πως το βάλσαμο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα βότανα. Η Ελλάδα επειδή έχει απέραντες ποσότητες, θα μπορούσε πέραν της προσωπικής χρήσης να παρασκευαστεί και εξαχθεί. Εδώ προτιμούμε να εισάγουμε βάλσαμο από την … Γερμανία, ενώ στο κατώφλι μας έχουμε το θεϊκό αυτό φυτό.

Τώρα, τι είναι το σπαθόχορτο ή όπως το λένε σε μερικά χωριά το βαλσαμόχορτο; Όταν οι Σπαρτιάτες πληγωνόντουσαν έτριβαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες για επούλωση.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ:

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις, είχα την τύχη να έχω ένα πολύ καλό φίλο από τα φοιτητικά χρόνια. Τον Λευτέρη, απόφοιτο του Πολυτεχνείου. Αργότερα, έκανε τρία χρόνια μαθήματα βοτανολογίας και ξέρει πολλά για το βάλσαμο και όχι μόνο. Πριν μια δεκαετία είχα ατύχημα λόγω πτώσης και έκανα επέμβαση στην, στους σπονδύλους. Όντας παράτολμος, ενίοτε δεν είμαι προσεκτικός όσο θα έπρεπε. Ούτως ή άλλως όταν επιδίδεσαι σε έντονη άθληση, καταδύσεις, αναρριχήσεις και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που αρχίζουν από μικρή ηλικία, συνεχίζονται στην στρατιωτική εκπαίδευση και γίνονται τρόπος ζωής στην συνέχεια, οι μικρο-τραυματισμοί είναι αναπόφευκτοι. Ο τραυματισμός των σπονδύλων έγινε επειδή κουβαλώντας μια μεγάλη γλάστρα δύο εργάτες που βοηθούσαν στην μετακόμιση τους ξέφυγε, άφησαν όλο το βάρος σε εμένα και προκάλεσε τραυματισμό σπονδύλων που απαιτούσε επέμβαση. Σε δέκα μέρες χρειάστηκε δεύτερη επέμβαση. Μετά την δεύτερη επέμβαση δεν τολμούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Το υπνοδωμάτιό μου με την βοήθεια των δικών μου ανθρώπων το έκανα … γραφείο με κρεμαστές οθόνες, πληκτρολόγια και ασφαλώς δίπλα στο κρεβάτι τους υπολογιστές. Μέχρι που ήλθε ο Λευτέρης με ένα μπουκάλι … κοκκινόλαδο. Έγινε εντριβή και παρέμεινα μισή ώρα ακίνητος. Και … σηκώθηκα. Σε μερικές μέρες ήταν σαν να μην είχα κάνει εγχείρηση. Το κοκκινόλαδο, επέμενε και επιμένει ο Λευτέρης, ο οποίος βοηθά αναρίθμητους, διεισδύει και διαπλάθει. Συντομεύω, επειδή δυστυχώς όπως και να το κάνουμε παιδιόθεν ζω επικινδύνως, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο ότι το κοκκινόλαδο βοήθησε να μην υπάρξει άλλη επέμβαση αλλά αποδεδειγμένα είχε πολλές άλλες εφαρμογές. Μελέτησα και εγώ επισταμένως αλλά χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω σε πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων: Κατρακύλησα από σκάλες πέντε ορόφων σε συνέδριο στο εξωτερικό, έπεσα από την σκάλα του γραφείου και χτύπησα τον ώμο, τον δε ίδιο ώμο μετά από δύο χρόνια τον τραυμάτισα σε βαθμό που μετά την μαγνητική σε δημόσιο νοσοκομείο με συμβούλευσαν για άμεση επέμβαση

Συντομεύω, επειδή όπως και να το κάνουμε παιδιόθεν ζω επικινδύνως, δεν είναι μόνο ότι το κοκκινόλαδο που βοήθησε να μην υπάρξει άλλη επέμβαση αλλά αποδεδειγμένα είχε πολλές άλλες εφαρμογές. Μελέτησα και εγώ επισταμένως αλλά χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω σε πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων: Κατρακύλησα από σκάλες πέντε ορόφων σε συνέδριο στο εξωτερικό, έπεσα από την σκάλα του γραφείου και χτύπησα τον ώμο, τον δε ίδιο ώμο μετά από δύο χρόνια τον τραυμάτισα σε βαθμό που μετά την μαγνητική σε δημόσιο νοσοκομείο με συμβούλευσαν για άμεση επέμβαση και το χέρι θα έμεινε στον γύψο μέχρι και πέντε μήνες - η μαγνητική παρατίθεται παρακάτω:

Η απάντηση σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και μερικές ακόμη, ήταν: Προς το παρόν εντριβές με γνήσιο πανίσχυρο βάλσαμο δικής μου παρασκευής, και βλέπουμε. Σε μερικές μέρες το πρόβλημα τελείωνε ενώ για την πολύ πιο σοβαρή του δεύτερου εσωτερικού τραυματισμού στον ώμο για τον οποίο παρατίθεται η μαγνητική, χρειάστηκε γύρω στον ένα μήνα. Μέχρι σήμερα μετά από πέντε χρόνια –μιλάμε για πολύ σοβαρό εσωτερικό τραυματισμό – όταν αισθανθώ κάτι γίνονται αμέσως εντριβές - εξαιρέτως που είχαν προβλήματα στην μέση και στις ωμοπλάτες έκπληκτοι μου στέλνουν μηνύματα για τις θαυματουργικές ιδιότητες και το γεγονός ότι το πρόβλημα τελείωσε ή μειώθηκε αισθητά σε μερικές μέρες.

Μπορεί κανείς να αντιτάξει: «Τι λες ρε τσαρλατάνε ψευτό-γιατρέ». Απάντηση: Όλοι ανεξαιρέτως που είχαν προβλήματα στην μέση και στις ωμοπλάτες έκπληκτοι μου στέλνουν μηνύματα για τις θαυματουργικές ιδιότητες και το γεγονός ότι το πρόβλημα τελείωσε ή μειώθηκε αισθητά σε μερικές ημέρες.

Μπορεί κανείς να αντιτάξει: «Τι λες ρε τσαρλατάνε ψευτό-γιατρέ». Απάντηση:

1. Δεν είμαι γιατρός, η ιατρική επιστήμη είναι ότι πολυτιμότερο και ότι λέμε αυτό δεν την παραγκωνίζει ή υποτιμά. Μόνο λόγω ατυχημάτων και ως τραυματισμένος που εμπράγματα θεραπεύτηκα ή απέφυγα εγχειρήσεις, κυρίως στον ώμο όταν όλοι μου έλεγαν να εισαχθώ επειγόντως, χρήζει και πρέπει να κατατίθεται η εμπειρική γνώση που αποκτήθηκε.

2. Σεβόμαστε απόλυτα την ιατρική επιστήμη. Συμβουλεύω πάντοτε δε τους φίλους να πηγαίνουν στον γιατρό και να έχουν τα βότανα ως εφεδρεία. Κανείς δεν υποτιμά την διάγνωση, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα μέσα. Εξ άλλου, όταν σπάσει σπόνδυλος ή άλλα κόκκαλα δεν μπορεί παρά να γίνει επέμβαση και συνδέσεις των σπασμένων οργάνων.

3. Από τότε που το έμαθα και το χρησιμοποιώ βάλσαμο, σε περιπτώσεις μικρότερων τραυματισμών όπως κακώσεις των μυών, των νεύρων κτλ, εμπράγματα είδα ανθρώπους να θεραπεύονται και θυμάμαι πάντα τον Λευτέρη που είπε όπως προανέφερα ότι διεισδύει και διαπλάθει

4. Υπό ένα ευρύτερο πρίσμα, θα μπορούσε να αναφερθεί ότι εντυπωσιάστηκα όταν μελετώντας το «τι είναι ιατρική» κατάλαβα ότι η σημερινή ιατρική αν και αναμφίβολα κατά το πλείστο είναι πολύ χρήσιμη για πολλούς, ενδεχομένως, ως επιστήμη αφορά την… μειονότητα του πλανήτη. Ανατολικά της Μεσογείου μέχρι την Άπω Ανατολή και παράλληλα με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, για δισεκατομμύρια ανθρώπους η βοτανολογία είναι κυρίαρχη. Η φύση και ότι μας προσφέρει θεωρείται πολύτιμο. Οι Αρχαίοι εξάλλου ήξεραν πολλά που στις μέρες μας παραμελήθηκαν.

5. Ο καλύτερος γιατρός του ανθρώπου είναι ο εαυτός του και γι’ αυτό θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες σελίδες μαζί και να καταθέσω και σοβαρά τεκμήρια. Ο καλός γιατρός, εξάλλου, θα σε συμβουλεύσει και αυτός να έχεις αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και να σέβεσαι το σώμα σου.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑΝ, ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΩ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ. Πάντως, ως προς αυτά, εδώ, παραλείπω πάρα πολλές εμπειρίες για τις οποίες ίσως όταν βρω καιρό θα τις εξιστορήσω.

Οδηγίες

Φέτος λόγω θερμοκρασίας πολλά επιταχύνθηκαν. Τα βουνά και οι κάμποι μας, οι βράχοι και τα νησιά μας είναι γεμάτα μερικές ημέρες ενωρίτερα, όπως ήδη αναφέρθηκε.

Κατά προτίμηση χρησιμοποιείται παρθένο ελαιόλαδο. Βάζουμε το σπαθόχορτο σε βάζο. Βλ. φωτογραφίες πιο πάνω και πιο κάτω. Όσο περισσότερο μπορούμε μέχρι εκεί που συμπιέζεται και δεν χωράει άλλο. Το ανεβάζουμε στην ταράτσα όπου μένει 30-40 μέρες στον ήλιο (όπως ήδη αναφέρθηκε ιδιαίτερα εάν είναι για χρήση ως πόσιμο μπορεί να φυλαχθεί στο εσωτερικό του σπιτιού ή εναλλακτικά να αφεθεί μόνο μερικές μέρες στον ήλιο και στην συνέχεια να αποθηκευτεί σε ράφι). Ήδη σε 2-3 ημέρες γίνεται κατακόκκινο (εξ ου και στα χωριά το λένε κοκκινόχορτο). Στο τέλος βασικά αρχές Φθινοπώρου το στραγγίζουμε σε μπουκάλια και το βάζουμε σε δροσερό μέρος.

Βέβαια, επαναλαμβάνω ότι βάλσαμο πουλάνε και στα φαρμακεία απ’ ότι γνωρίζω κυρίως εισηγμένο. Κανείς επιλέγει να φτιάξει κοκκινόλαδο μόνος του ή να αγοράσει –εισηγμένο και, ισχυριζόμαστε εδώ, δυνάμεως ενός εκατοστού σε σύγκριση με αυτό που μπορούμε να φτιάξουμε αντλώντας από την πάμπλουτη Ελληνική φύση.

Για το Ελληνικό βάλσαμο θα μπορούσα όπως ήδη ανέφερα να πω πολλές αληθινές εμπειρίες, δικές μου και άλλων. Εάν διαθέτω ή όσο διαθέτω ποσότητα πέραν αυτής που χρειάζομαι δίνω και σε φίλους εάν μου ζητήσουν. Περιορίζομαι σε δύο μηνύματα ενός φίλου ανώτατου κρατικού λειτουργού και ενός συγγενή μου στο εξωτερικό. Για ευνόητους λόγους αν και πολύ με ικανοποίησαν δεν αναφέρω ονόματα. Μάλιστα, για το δεύτερο έδωσα ένα μπουκαλάκι μετά από επέμβαση στην μέση και οδυνηρούς πόνους από τον αυχένα και πιο κάτω στην ωμοπλάτη. Το πρώτο: «Δάσκαλε σε υπερευχαριστούμε για το σπαθόλαδο. Εκτός από δάσκαλος φαίνεται είσαι & γιατρός πλέον!! Να είσαι καλά». Το δεύτερο: Παναγιώτη καλημέρα Αν και χρησιμοποίησα το βάλσαμο μόνο τρεις φορές νιώθω μια αισθητή βελτίωση Ευχαριστώ». Στο πρώτο απάντησα αυτά που λέω πιο πάνω, ότι δηλαδή δεν είμαι γιατρός και ότι πρέπει να συμβουλεύεται και τον ιατρό του.

 ΠΗΓΗ: Π. Ήφαιστος, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.6.2024.

σπαθοχορτο βαλσαμοχορτο βαλσαμο σπαθελαιο βαλσαμελαιο αρχαιοι σπαρτιατες ελαιο αρχαια σπαρτη λακωνιας λακωνια πληγη τραυμα Ιουνιος Ιουλιος κλιματικη αλλαγη σπαθοχορτου κορυφη ξερριζωμα φυτο κοκκινοχορτο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ