Οι Τούρκοι στην Σμύρνη στην «Κοιλάδα του Ομήρου» και στις «Σπηλιές του Ομήρου«, έφτιαξαν το «Πάρκο του Ομήρου« για extreme sports! - του Γ. Λεκάκη

Οι Τούρκοι στην Σμύρνη
στην «Κοιλάδα του Ομήρου»
και στις «Σπηλιές του Ομήρου»,
έφτιαξαν το Πάρκο του Ομήρου
για... extreme sports…

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα όμορφο μέρος στην φύση, μακριά από την πόλη της Σμύρνης, στην Homeros Vadisi / «Κοιλάδα του Ομήρου» - περιοχή Çamiçi του Μπουρνόβα – υπάρχουν οι «Σπηλιές του Ομήρου»…(*)

Μπορείτε να φτάσετε, ανεβαίνοντας σε περίπου 15 λεπτά… Η τοποθεσία λέγεται… «Homeros 2».

Ο Όμηρος, λένε, «είναι ένας διάσημος ποιητής, που έγραψε δύο σπουδαία έπη, που αφηγούνται τους Τρωικούς πολέμους! Δεν μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες για τη ζωή του. Αλλά είναι γνωστό ότι έζησε στην σημερινή Σμύρνη τον 9ο αιώνα»…

Εδώ διέμενε και εδώ εμπνεόταν και έγραφε, μας λένε...

Πολλοί σημαντικοί εξερευνητές ήρθαν και επισκέφτηκαν αυτές τις σπηλιές.

Αλλά δεν γίνεται καμμιά συντήρηση ή εργασία στα σπήλαια… 

Και είναι και βρώμικα και γεμάτα... γκράφιτι...

Η θέα από την περιοχή που βρίσκεται το σπήλαιο είναι πολύ ωραία… 

Η πρόσβαση στις σπηλιές γίνεται μέσω σκαλοπατιών.

Παντού πετάνε νυχτερίδες… Υπάρχει μια μικρή λίμνη με πάπιες και χήνες. Πολύ δροσερό μέρος. Ένα κανάλι σαν ποτάμι τροφοδοτεί αυτήν την λιμνούλα.

Εδώ λοιπόν ιδρύθηκε και «πάρκο περιπέτειας»… με το όνομα «Homer Paintball - γιατί όχι; Με δραστηριότητες όπως paintball (για να… κτυπήσετε τους φίλους σας με κάψουλες γεμάτες μπογιά!), parkour για παιδιά και ενήλικες, κρεμαστά γεφύρια και τοίχο αναρρίχησης. Η πίστα ενηλίκων κοστίζει 125 λίρες, η πίστα για παιδιά 60 λίρες, το paintball και ο τοίχος αναρρίχησης 75 λίρες. Ή για καφέ και πικνίκ.

Για περισσότερη… φύση, στο τμήμα «Homeros 1»…. Για χαλαρή πεζοπορία, περπάτημα…

Πάντως είναι μια υπέροχη μονοήμερη απόδραση - εκδρομή από την Σμύρνη, με πολλούς επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα!

Αλήθεια, εμείς έχουμε κάπου ιδρύσει... "Πάρκο Ομήρου"; Στην Χίο, την Ιθάκη, ή την Ίο; Ή όπου αλλού;... 

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις". Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρα Ασια". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.5.2023.

(*) Ας σημειωθεί πως στην περιοχή δεσπόζουν δυο ιστορικά για την Ελλάδα βουνά: Το Ναύλοχον (ύψους 1.076 μ.) στα δυτικά και βόρεια, και το όρος Νυμφαίο (1.510 μ.) στα νότια.

Το βουνό Ναύλοχον (επειδή έδινε ξυλεία με την οποία έκτιζαν πλοία) σήμερα λέγεται Yamanlar και είναι στην περιοχή Karşıyaka. Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα. Διαχωρίζεται από το όρος Σίπυλον (νυν… Σπιλ) της Μαγνησίας στα ανατολικά, με το Πέρασμα Sabuncubeli (ύψους 700 μ.). Είναι ένα ηφαίστειο με μια λίμνη του κρατήρα Karagöl, η οποία συνδέεται με τον Τάνταλο και τον θρύλο του στην ελληνική μυθολογία. Υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα. Αλλά και το σημερινό όνομα του βουνού Yamans, προέρχεται από την λέξη caman, δηλ. από την λέξη σαμάν / σαμάνος, όπως συνήθιζαν να λένε παλαιά τον σπουδαίο ιερέα.

Το όρος Νυμφαίον / νυν Nif είναι ένα από τα 19 βουνά που είχαν τιμητικώς το όνομα Όλυμπος στην ελληνική αρχαιότητα. Ανασκαφές σε αρκετές περιοχές του από το 1999, έφεραν στο φως στην ανατολική περιοχή πολλούς θαλαμωτούς τάφους και ένα βραχανάγλυφο ενός πολεμιστή (λένε Χετταίου – Λουβιανού, δηλ. Λυδίου Έλληνα) στο Πέρασμα Karabel.

Η ανασκαμμένη περιοχή που λέγεται Karamattepe στο Νυμφαίο ήταν το κύριο κέντρο των αρχαιομεταλλουργικών εργασιών του όρους. Θα υπήρχε και Καβείριο ιερό εδώ. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν αποδεικνύουν ότι εδώ πραγματοποιοείτο η προετοιμασία του μεταλλεύματος, η τήξη, η χύτευση χαλκού, μολύβδου, η μεταλλουργία και η σφυρηλάτηση σιδήρου. Κατά τις μελέτες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι οι μεταλλικές παραγωγές που εντοπίστηκαν δεν ήταν ταυτόχρονες αλλά ήταν σε φάσεις: Η πρώτη φάση χρονολογείται από τον 7ο αι. π.Χ. καλύπτει χύτευση χαλκού και ίσως μεταλλουργία χαλκού και αργύρου, ενώ η 2η φάση χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ.

Ένας Βυζαντινός Αυτοκράτορας είχε και ανάκτορο στο Νυμφαίον τον 13ο αιώνα! Εδώ και η Παναγία της Αμανάρας / Αμαναριώτισσα, που συνδέεται με την Μονή Λέμπου, δηλ. Ολύμπου, που κτίστηκε από τον ίδιο τον Ιωάννη Βαπτιστή, λένε, και τα εδάφη της απλώνονται σε μια ευρεία περιοχή[1]… Υπάρχουν ακόμα δύο μέρη που ονομάζονται "Manastır" και "Manastırköy" (= μοναστήρι) στο βορειοανατολικό άκρον του κόλπου της Σμύρνης.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης "Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις".


[1] Έγγραφο του 13ου αιώνα αναφέρεται στο νομικό καθεστώς ενός χωριού που λεγόταν Γενικόν ή Γενικού, κτισμένου στις πλαγιές του βουνού, και αναφέρει ότι οι χωρικοί δώρησαν την Μονή Αμαναριώτισσας, που βρίσκεται στην περιοχή τους, στο μεγάλο μοναστήρι του Ολύμπου.


Τουρκοι Σμυρνη Κοιλαδα του Ομηρου Σπηλιες Ομηρος ομηρικο παρκο εξτριμ σπορ extreme sports Λεκακης 19ος αιωνας μχ 1848 de Laborde ντε λαμπορντ γκραβουρα κατοικια οικια οικος Τουρκια Σπηλια φυση, πολη Σμυρνης, Homeros Vadisi camici σαμισι Μπουρνοβα σκαλα Homeros αρχαιος ελλην ελληνας ποιητης, επη, επος Τρωικος πολεμος ζωη 9ος αιωνας πΧ εξερευνητης σπηλιες σκαλοπατι νυχτεριδα λιμνη παπια χηνα καναλι ποταμι λιμνουλα περιπετειας Homer Paintball δραστηριοτητες μπογια χρωμα παρκουρ parkour κρεμαστο γεφυρι τοιχος αναρριχησης αναρριχηση καφε πικνικ πικ νικ χαλαρη πεζοπορια, περπατημα μονοημερη αποδραση - εκδρομη ιστορια Ελλαδα βουνο Ναυλοχον ορος Νυμφαιο Ναυλοχο ξυλεια πλοιο γιμανλαρ Yamanlar περιοχη καρσιγιακα Karsıyaka ηφαιστειακο πετρωμα Σιπυλον σιπυλο Σπιλ Περασμα σαμπουνκουμπελι Sabuncubeli ηφαιστειο ηφαιστειακος κρατηρας καραγκιολ Karagol, Τανταλος θρυλος ελληνικη μυθολογια αρχαιολογια ευρημα γιαμανς Yamans, λεξη σαμαν caman, σαμανος, ιερεας Νυμφαιον νιφ νυφ Nif βουνα ονομα ολυμπος ελληνικη αρχαιοτητα ανασκαφες 1999, θαλαμωτος ταφος βραχαναγλυφο βραχοαναγλυφο πολεμιστης Χετταιος Λουβιανος Λυδιος λυδος ελληνας καραμπελ Karabel καραμαντεπε καραμαν καραμαντ τεπε Karamattepe Karamat tepe αρχαιομεταλλουργικες εργασιες Καβειριο ιερο καβειροι αρχαια ευρηματα μεταλλευμα τηξη, χυτευση χαλκου, μολυβδου, μολυβδος μεταλλουργια σφυρηλατηση σιδηρου μεταλλικη παραγωγη 7ος χαλκος μεταλλουργια αργυρος 6ος Βυζαντινος Αυτοκρατορας Αυτοκρατωρ ανακτορος 13ος Παναγια της Αμαναρας / Αμαναριωτισσα, Μονη Λεμπου, Ολυμπου, Ιωαννης Βαπτιστης μαναστιρ μαναστιρκιοι Manastır Manastırkoy μοναστηρι ακρον αρκο κολπος της Σμυρνης εγγραφο νομικο καθεστως χωριο Γενικον Γενικο Γενικου, χωρικοι ΙΜ Αμαναριωτισσας, μονη Ολυμπος Χιος, Ιθακη, ιος κυκλαδων κυκλαδες Μαγνησια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ