Ο υπερχιλιετής πλάτανος της Άνω Σκοτίνας Ολύμπου, στην Πιερία, ο οποίος… αυτο-αναδημιουργείται! - του Αθ. Ρούμπου

Ο υπερχιλιετής πλάτανος
της Άνω Σκοτίνας Ολύμπου,
στην Πιερία,
ο οποίος… αυτο-αναδημιουργείται!
Του καθηγητή Δενδροκομίας, Αθανασίου Ρούμπουperin.thos@hotmail.com

Στην βόρεια και δυτική πλευρά της  εκκλησίας της Παναγίας της Άνω Σκοτίνας Πιερίας απλώνεται η πλατεία  του χωριού με κυρίαρχο στοιχείο τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την βρύση στην μία του πλευρά που τρέχει διαρκώς το γάργαρο, κρυστάλλινο νερό της.

Κατεβαίνοντας το λιθόστρωτο προς την εκκλησία με την πρώτη ματιά η εμφάνιση και το μέγεθος του πλατάνου εντυπωσιάζουν. 

Καταπράσινος με διάμετρο κορμού που φθάνει τα 4 μ.

Βλέποντάς τον από την νότια πλευρά, την μεριά που είναι η εκκλησία, φαίνεται καθαρά ότι ο πλάτανος στο παρελθόν έχει υποστεί σοβαρή ζημιά σε μεγάλο κεντρικό βραχίονα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι ο πλάτανος, για την ηλικία του, δεν έχει ανάλογο ύψος και ότι η ζωηρή πράσινη βλάστησή του δημιουργείται από βλαστούς κατά πολύ νεώτερης ηλικίας, που αναφύονται λίγο πάνω από τον κορμό.

Σε σύγκριση με τους πλατάνους της Τσαγκαράδας Πηλίου και της Αξιούπολης Κιλκίς, οι οποίοι έχουν συμπαγή κορμό, ο πλάτανος της Άνω Σκοτίνας έχει μία μεγάλη κουφάλα, με ένα μεγάλο άνοιγμα (πόρτα) στην νοτιοανατολική πλευρά, από το οποίο μπορεί άνθρωπος να εισέλθει και ένα μικρότερο άνοιγμα στην οροφή της.

Περιδιαβαίνοντας την Ελληνική φύση έχω δει πολλές περιπτώσεις φυσικών εμβολιασμών, είτε μεταξύ δένδρων, είτε μεταξύ βλαστών του ιδίου δένδρου. Στον πλάτανο της Άνω Σκοτίνας στο  εσωτερικό της κουφάλας από το έδαφος και πλησίον της πόρτας πριν από 30 χρόνια περίπου είχε αναφυεί ένας βλαστός (κατωτέρα φωτογραφία). 

Ο βλαστός  αυτός αναπτυσσόμενος έφθασε κοντά στο άνω χείλος του ανοίγματος της οροφής της κουφάλας και έχει εμβολιασθεί με φυσικό τρόπο με τον κορμό του πλατάνου. Είναι προφανές ότι ο νέος αυτός βλαστός αναπτύσσεται και παίρνει θέση νέου κορμού διαδεχόμενος τον παλαιότερο. Με αυτόν τον τρόπο αναδημιουργείται ο γηρασμένος κορμός και ο πλάτανος της Άνω Σκοτίνας διεκδικεί μία θέση στην αιωνιότητα.

Αναφέρεται ότι η ηλικία του Πλατάνου της Τσαγκαράδος Πηλίου Μαγνησίας υπερβαίνει την χιλιετία. Συγκρίνοντας τα μεγέθη των κορμών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι πλάτανοι Άνω Σκοτίνας Ολύμπου και Τσαγκαράδος Πηλίου διαβιούν υπό παρόμοιες εδαφοκλιματικές συνθήκες μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και ο πλάτανος της Άνω Σκοτίνας είναι παρόμοιας ηλικίας.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.6.2024.

υπερχιλιετης πλατανος ανω Σκοτινας Ολυμπου Πιεριας, Σκοτινα Πιερια αυτοαναδημιουργια αναδημιουργια Ρουμπος εκκλησια Παναγιας παναγια πλατεια χωριο υπεραιωνοβιος πλατανι βρυση νερο λιθοστρωτο κορμος ζημια βραχιονας ηλικια υψος βλαστηση βλαστοι πλατανοι Τσαγκαραδας Πηλιου Αξιουπολης Αξιουπολις Αξιουπολη Κιλκις, κουφαλα, ανοιγμα πορτα ελληνικη φυση φυσικος εμβολιασμος δενδρο βλαστος δεντρο αναφυω εμβολιο εμβολια φυσικος τροπος γηρασμενος Τσαγκαραδα Πηλιο ορος θεσσαλιας θεσσαλια πλατανια Ολυμπος εδαφοκλιματικες συνθηκες Μαγνησιας Μαγνησια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ