Ο αμπελώνας και οι αμπελοοινικές παραδόσεις του Μετσόβου των βλάχων της Πίνδου – Κατώγι Αβέρωφ στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος!

Ο αμπελώνας
και οι αμπελοοινικές παραδόσεις
του Μετσόβου
των βλάχων της Πίνδου
– Κατώγι Αβέρωφ
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος!

Ο αμπελώνας του Μετσόβου Ιωαννίνων, από τους ορεινότερους της Ελλάδας, μακρόβιος και παραδοσιακά φιλόξενος, συνδεδεμένος ιστορικά με την οικονομική, κοινωνική, θρησκευτική και πολιτιστική ζωή των βλάχων της Πίνδου, υφίσταται σταδιακή εγκατάλειψη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αφανίζεται από την φυλλοξήρα στην δεκαετία του 1940, αλλά αναμπελώνεται στα τέλη της επόμενης δεκαετίας. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκακης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνια που πετρωσε στο 5".

Έκτοτε, με την δημιουργία οινοποιητικών εγκαταστάσεων, που παράγουν οίνους υψηλής ποιότητος, παραμένει μέχρι και σήμερα στενά δεμένος με την πολιτισμική και παραγωγική ταυτότητα του τόπου, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους μόνιμους κατοίκους του Μετσόβου, αλλά και τους επισκέπτες του.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.6.2024.

αμπελωνας αμπελοοινικες παραδοσεις Μετσοβου βλαχων Πινδου – Κατωγι Αβερωφ αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδος αμπελι Μετσοβο, ορεινος Ελλαδας, μακροβιος παραδοσιακο οικονομικη, κοινωνικη, θρησκευτικη πολιτιστικη ζωη βλαχοι βλαχος Πινδος εγκαταλειψη 20ος αιωνας, αφανισμος φυλλοξηρα 1940, αναμπελωση 1950 οινοποιητικες εγκαταστασεις οινος υψηλη ποιοτητα πολιτισμικη παραγωγη ταυτοτητα αμπελοοινικη παραδοση κρασι Κατωι Ιωαννινων Ιωαννινα ηπειρου ηπειρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ