ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ που ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ποτέ ΜΑΘΗΜΑΤΑ! Προς όλους: ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ και ΠΟΛΙΤΕΣ! Εξ αντισυμβατισμού άρχεσθαι και Συμβατικότητος παύεσθαι - του Π. Ιωαννίδη

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ και ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ! ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!
Εξ αντισυμβατισμού άρχεσθαι

και Συμβατικότητος παύεσθαι

 

Του καθηγητή-φιλολόγου Πέτρου Ιωαννίδη, petrion18@gmail.com

 

Η σημασία και η σπουδαιότητα του χρησμού που έδωσε η Πυθία (= πληροφοριοδότρια) στον Μεγάλο Νομοθέτη Λυκούργο της Σπάρτης, όταν την ρώτησε τι νόμους έπρεπε να θεσπίσει για να ωφελήσει τους πολίτες του.

[τι ατς ρώτησε τν Πυθίαν, ποα νόμιμα καταστήσας μάλιστ' ν φελσαι τος Σπαρτιάτας. τς δ επούσης ἐὰν τος μν καλς γεσθαι, τος δ πειθαρχεν νομοθετήσ, πάλιν ρώτησε τί ποιοντες καλς γήσονται κα τί πειθαρχήσουσιν. δ νελε τοτον τν χρησμόν· εσν δο δύο πλεστον π' λλήλων πέχουσαι, μν λευθερίας ς τίμιον οκον γουσα, δ' π δουλείας φευκτν δόμον μερίοισι. κα τν μν διά τ' νδροσύνης ρατς θ' μονοίας στι περν, ν δ λαος γεσθε κέλευθον· τν δ δι στυγερς ριδος κα νάλκιδος της εσαφικάνουσιν, τν δ πεφύλαξο μάλιστα. Τ δ κεφάλαιον ν τι μεγίστην πρόνοιαν ποιητέον στν μονοίας κα νδρείας, ς δι μόνων τούτων τς λευθερίας φυλάττεσθαι δυναμένης, ς χωρς οδν φελος οδ' λλο τι τν παρ τος πολλος πειλημμένων γαθν χειν τέροις πήκοον ντα· πάντα γρ τ τοιατα τν γουμένων, ο τν ποτεταγμένων στίν· στ' επερ τις αυτ βούλεται κα μ τος λλοις κτήσασθαι τ γαθά, πρτόν στι κατασκευαστέον τν λευθερίαν. μφοτέρων δ κέλευσε ποιεσθαι πρόνοιαν, τι θάτερα ατν κατ' δίαν ο δύναται τν περιποιησάμενον φελσαι· οδν γρ φελος νδρείους ντας στασιάζειν μονοεν βεβαίως δειλούς ντας».

(Διόδωρος Σικελιώτης, 90-30, «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»,
Απόσπασμα από το Ζ,12,2,7)

 

[= Ο ίδιος ο Λυκούργος ρώτησε την Πυθία τι λογής νόμους να θεσπίσει για να ωφελήσει τους Σπαρτιάτες. Κι όταν εκείνη του αποκρίθηκε ότι αυτό θα το εξασφαλίσει, αν θεσπίσει τέτοιους νόμους που οι άρχοντες/ηγέτες να κυβερνούν καλά και οι πολίτες να πειθαρχούν / υπακούουν σ' αυτούς. Την ξαναρώτησε, τι πρέπει να κάνουν ώστε οι μεν να κυβερνούν καλά και οι άλλοι να πειθαρχούν· και η Πυθία του έδωσε τον ακόλουθο χρησμό.

Υπάρχουν δύο δρόμοι αλαργινοί ο ένας απ' τον άλλον, ο πρώτος οδηγεί στο πολύτιμο ανάκτορο της Ελευθερίας, ο άλλος στο σπίτι της Δουλείας, που όλοι το αποφεύγουν. Τον πρώτο δρόμο τον περνάς με τον αντρίκια την ψυχή και με την πολυπόθητη ομόνοια. Σ' αυτό το δρόμο να οδηγήσεις το λαό· ο άλλος είναι ο δρόμος της μισητής διχόνοιας και της άνανδρης της συμφοράς, φυλάξου προ παντός από τον δρόμο αυτό. (σ.σ. της πόλωσης, του διχασμού και της διχοστασίας).

Η ουσία του χρησμού ήταν, ότι πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο για την ομόνοια και την ανδρεία, γιατί μόνο με αυτά μπορεί να διαφυλαχθεί η Ελευθερία, χωρίς την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος να κερδίσει κανείς, κανένα απ' όλα όσα θεωρούνται από τους πολλούς αγαθά, όταν είναι υπήκοος/υπάκουος των άλλων· γιατί όλα αυτά ανήκουν σ' αυτούς που έχουν την εξουσία, όχι στους υποταγμένους. Επομένως αν κανείς θέλει να αποκτήσει αγαθά για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους, πρέπει πρώτα απ' όλα να κερδίσει, την Ελευθερία. Κι ο χρησμός πρόσταζε να φροντίζουν και για τα δύο, γιατί το ένα απ' αυτά μόνο του δεν μπορεί να ωφελήσει αυτόν που το κατέχει· γιατί κανένα όφελος δεν υπάρχει να είναι ανδρείοι και να στασιάζουν, ούτε βέβαια να ομονοούν και να είναι δειλοί].

ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ / ΤΗΣ ΝΟΗΣΗΣ

Στην εποχή μας, αν και έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, ταιριάζει γάντι με την πραγματικότητα η πάντα διαχρονική και επίκαιρη ρήση του Ησιόδου, που η Παρανοϊκή Προπαγάνδα των παντοειδών ελεεινών, Σειρήνων της Παραπληροφόρησης, της Διαβουκούλησης, της Σύγχυσης, της Ασάφειας και της Αβεβαιότητας βομβαρδίζει καθημερινά τη Νόησή μας με στόχο τον Πνευματικό μας Μαρασμό /Αποπνευματικοποίηση και την Νοητική μας Μετάλλαξη.

 

ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ

- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΣ - HOMO UNIVERSALIS

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΟΝΟΥΣ,

Ο ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΣ, Ο ΑΥΤΕΝΕΡΓΗΤΟΣ, Ο ΑΥΤΟΜΑΘΗΣ

 

«Οτος μέν πανάριστος, ς ατός πάντα νοήσῃ φρασσάμενος τα κ᾽ ἔπειτα καί ἐς τέλος ἦσιν ἀμείνω· ἐσθλός δ᾽αὖ κἀκεῖνος ὅς εὖ εἰπόντι πίθηται· ὅς δέ κε μήτ᾽αὐτός νοέῃ μήτ᾽ἄλλου ἀκούων ἐν θυμῷ βάλληται, ὅ δ᾽αὖτ᾽ἀχρήιος ἀνηρ».

(ΗΣΙΟΔΟΣ, «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ», στ. 293-297)

(= Ο τέλειος άνθρωπος είναι αυτός που μόνος του όταν σκεφθεί τα πάντα, θα αντιληφθεί ποια από την αρχή ως το τέλος είναι τα καλύτερα. Καλός είναι ακόμα κι εκείνος που πείθεται σε αυτόν που θα του πει το σωστό· μα αυτός που μήτε ο ίδιος καταλαβαίνει, μήτε, ακούγοντας άλλον να του λέει, μπορεί να το βάλει στο νου του, αυτός είναι ολότερα τιποτένιος / άχρηστος άνθρωπος).

 

Σήμερα, βασική αιτία της αθλιότητάς μας είναι η εσκεμμένα προσφερόμενη ημιμάθεια και η συνέπειά της, η ανικανότητά μας να ερμηνεύσουμε τη στασιμότητά μας / το βάλτωμα· στην Αμάθεια...

Αν δεν υπάρχει τίποτε γύρω μου να στηριχτώ, μου μένει η Αλή-θεια και η Πίστη μου. Εξάλλου η μόνη απασχόληση που δέχθηκα με τη θέλησή μου στη ζωή, είναι η εξυπηρέτηση της Αλήθειας.

 

ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩ-ΕΚΛΟΓΩΝ της 9.6.2024

Καλούμαστε μέσα σε 8 ημέρες να ψηφίσουμε 21 Ευρωβουλευτές οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποια θα είναι άραγε τα κριτήρια της εκλογής μας; Ποιο θα είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών; Θα έπρεπε να γνωρίζουμε τα πεπραγμένα των Ευρωβουλευτών, τις θέσεις τους, τι προτίθενται να εισηγηθούν για την επόμενη πενταετία, αν εκλεγούν. Για τους προηγούμενους να ξέρουμε ποιους νόμους υπερψήφισαν και ποιους καταψήφισαν, για να μπορούμε να βγάλουμε σίγουρα και ασφαλή συμπεράσματα. Το 75% των νόμων που καθορίζουν την ζωή μας και ειδικά την καθημερινότητά μας, από τα μεγάλα ζητήματα μέχρι τα πιο εξειδικευμένα, αποφασίζονται και ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα, ανεξαρτήτως τι ψηφίζει ο καθένας καλό θα ήταν να αναζητήσει ανάμεσα στους υποψηφίους, τις υποψηφιότητες εκείνες που αν βρεθούν σε θέση ευθύνης, θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η ανεξαρτησία και η ακεραιότητα των βουλευτών θυσιάζεται στο βωμό της κομματικής πειθαρχίας. Η ψήφος κατά συνείδηση είναι ένα όνειρο απατηλό και οι κυρώσεις που επικρέμονται βαριές (διαγραφή από το κόμμα). Άρα αξιοποίησε την ψήφο σου επενδύοντάς την σωστά. Οι επιλογές και η εμπιστοσύνη σου στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές δεν έχουν εγγυημένες αποδόσεις και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Καθ' ημάς καίριο διακύβευμα στις Ευρωεκλογές είναι... ο Πολιτισμός!

Προβλέπω πως νικητής των Ευρωεκλογών θα είναι η ΑΠΟΧΗ, η οποία θα ξεπεράσει το 50% των εκλογέων. Το εκλογικό σώμα είναι ήδη κουρασμένο από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο, 2 γύροι των βουλευτικών (21/5/2023 και 25/6/23), αποχή 46%, και 2 γύροι αυτοδιοικητικών (8/10/23 και 15/10/23) αποχή 48%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών, γνωστών ως κρατών - μελών, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να οικοδομήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Το πέτυχαν; Οι χώρες τις Ε.Ε. συνεργάζονται στενά για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών τους σεβόμενες παράλληλα τον μοναδικό πολιτισμό και τις παραδόσεις της καθεμιάς. Το βελτίωσαν;

Η Ε.Ε. σήμερα αποτελείται από 27 κράτη - μέλη. Οι χώρες της Ε.Ε. είναι μεν διαφορετικές, αλλά τις ενώνουν σημαντικές κοινές αξίες, σύμβολα και στόχοι. Ισχύει αυτό για όλα τα κράτη - μέλη; Και για τις χώρες P.I.G.S. αρκτικόλεξο που χρησιμοιποιείται από Αγγλοσάξονες επενδυτές για να χαρακτηρίσει αρνητικά τους λαούς των Portugal, Italy, Greece, Spain ως υπαίτους της οικονομικής κρίσης.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

Τηρούνται;

1) ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

2) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3) ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

4) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

5) ΙΣΟΤΗΤΑ

6) ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι αξίες αυτές και τα δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες της Ε.Ε. προσδιορίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Τις χώρες της Ε.Ε. τις ενώνει επίσης ένα σύνολο συμφωνημένων στόχων που καθοδηγούν το έργο της στο σύνολό της.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 8 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;

Επιτεύχθηκαν;

1) Ειρήνη, προώθηση των αξιών της ΕΕ και /ευημερία όλων.

2) Ελευθερία, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη.

3) Ισχυρές και βιώσιμες Ευρωπαϊκές Οικονομίες.

4) Κοινωνική ένταξη και ισότητα.

5. Επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος.

6) Αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

7) Σεβασμός των πολιτισμών και των γλωσσών της Ευρώπης.

8) Οικονομική και νομισματική ένωση (20 χώρες που αποτελούν τη ζώνη του ευρώ, το χρησιμοποιούν καθημερινά πάνω απο 347.000.000 άτομα).

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ

Λίγοι έως ελάχιστοι γνωρίζουν από πού πήρε το όνομά της η ήπειρος στην οποία κατοικούμε. Η Γηραιά ήπειρος, η 4η μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη πήρε το όνομά της από μια πριγκήπισσα που την αγάπησε ένας Έλληνας θεός, ο Δίας. Η Ευρώπη χουσα ερείας πας, η μεγαλομάτα / η ανοιχτομάτα, με ευρύ, ανοιχτό και πλούσιο πνευματικό ορίζοντα, ήταν κόρη του Αγήνορα < γαν + νήρ = θαρραλέος, ανδρειωμένος, βασιλιάς της Ελληνικής πόλης της Φοινίκης (ακτές Λιβάνου) και της Τηλεφάσσης < τλε + φάω = λάμπω, φέγγω από μακριά. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και το κορίτσι πήγε να τον χαϊδέψει. Ανέβηκε στην πλάτη του και τότε ο ταύρος αφηνίασε. Η Ευρώπη έβαλε τα κλάματα, αλλά ο Δίας ήταν αποφασισμένος να την κάνει δική του. Την πήγε στο Δικταίον άντρον και την αποπλάνησε. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν στην Γόρτυνα (3 γιοι, ο Μίνως, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδών, που κυβέρνησαν την Κνωσό, την Φαιστό και τα Μάλια. Οι 2 πρώτοι μετά θάνατον έγιναν οι Κριτές του Κάτω κόσμου. Ο αδελφός της ο Κάδμος όταν έμαθε για την απαγωγή άρχισε να την αναζητά. Μετά από πολλές μάταιες προσπάθειες, το Μαντείο των Δελφών του είπε να σταματήσει να την ψάχνει και να ακολουθήσει μια αγελάδα. Όπου σταματούσε η αγελάδα, ο Κάδμος έπρεπε να ιδρύσει μια νέα πόλη. Η πόλη αυτή ήταν η Θήβα - ΔΙΑΒΑΣΤΕ Γ. Λεκάκης "Οι 88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας" - και από την γενιά του Κάδμου προήλθε ο Οιδίποδας. Ο Δίας προσάραξε με την απαχθείσα Ευρώπη στον Λέντα, οικισμό της Κοινότητας Μιαμούς του Δήμου Γορτύνης στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης. Εκεί βρισκόταν η αρχαία Λεβήν, λιμάνι, στα παράλια της επαρχίας Καινούργιου προς το Λιβυκό πέλαγος. Ο Λέντας παράγεται από το Λέοντας, είναι ένας τεράστιος βράχος που μοιάζει με κεφάλι λέοντα. Ήταν ένα από τα λιοντάρια που τραβούσαν το άρμα της θεάς Ήρας. Οι ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ανάγονται στην Ελληνική Προϊστορία στο μύθο της Ευρώπης. Έτσι η Ευρώπη κατέστη η μητέρα του, αρχαιότερου πολιτισμού της Μεσογείου, του Μινωικού.

Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στα 571 χρόνια από την Άλωση της Πόλης. Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΠΟΤΕ!

ΠΗΓΗ: εφημ. «Εβδόμη», 1.6.2024, από την στήλη του συγγραφέα «ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ – “ἄπιτε”!». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.6.2024.


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ αντισυμβατισμος συμβατικοτητα Ιωαννιδης ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 ευρωπη ΕΕ Ευρωβουλευτες εκπροσωπηση Ευρωκοινοβουλιο Ευρωβουλευτης εκπροσωπος χρησμος Πυθια πληροφοριοδοτρια αρχαιος Νομοθετης Λυκουργος αρχαια Σπαρτη λακωνια νομοι οφελος πολιτης νομιμα Σπαρτιατες. ηγετης πειθαρχεια νομοθεσια οδοι δυο ελευθερια τιμιος οικος δουλεια φευκτος δομος ημερα ανδροσυνη ερατη ομονοια λαοι κελευθον στυγερη εριδα ερις αναλκιδος ατη κεφαλαιον κεφαλαιο προνοια ποιητεο ανδρεια υπειλημμενο αγαθο υπηκοος ηγουμενος υποτεταγμενος αγαθα κατασκευαστεον θατερα ανδρειοι σταση δειλος Διοδωρος Σικελιωτης, νομος αρχοντας κυβερνηση δρομος πολυτιμο ανακτορο αντρικια ψυχη λαος μισος διχονοια ανανδρη συμφορα πολωση διχασμος διχοστασια υπακουος εξουσια, υποταγη επανασταση ΧΡΗΣΗ ΣΚΕΨΗ ΝΟΗΣΗ Ησιοδος παρανοικη Προπαγανδα ελεεινος Σειρηνα Παραπληροφορηση Διαβουκουληση συγχυση ασαφεια αβεβαιοτητα Πνευματικος Μαρασμος αποπνευματικοποιηση Νοητικη Μεταλλαξη τΕΛΕΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΣ HOMO UNIVERSALIS ΑΥΤΟΝΟΥΣ, ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΣ, ΑΥΤΕΝΕΡΓΗΤΟΣ, ΑΥΤΟΜΑΘΗΣ παναριστος, νους φρασσαμενος θυμος αχρηιος ανηρ αρχη τελος τιποτενιος / αχρηστος αθλιοτητα ημιμαθεια ανικανοτητα στασιμοτητα βαλτωμα αμαθεια Αληθεια Πιστη απασχοληση ΕΚΛΟΓΕΣ εκλογη διακυβευμα Ευρωπαικο Κοινοβουλιο υποψηφιος, υποψηφιοτητα ευθυνη ανεξαρτησια ακεραιοτητα βουλευτης θυσια κομματικη πειθαρχια κομμα συνειδηση ονειρο απατηλο κυρωση διαγραφη αποδοση αποδοσεις Πολιτισμος ΑΠΟΧΗ, εκλογεις εκλογικο σωμα εκλογικη αναμετρηση βουλευτικες 2023 αυτοδιοικητικες εταιρικη σχεση Ευρωπαικη χωρα κρατος - μελος Ε.Ε. μοναδικος πολιτισμος παραδοση κρατη - μελη αξιες, συμβολα στοχοι PIGS αρκτικολεξο αγγλοσαξονες επενδυτης Portugal, Italy, Greece, Spain οικονομικη κριση πορτογαλια ελλαδα ιταλια ισπανια ΑΞΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟ Χαρτης των Θεμελιωδων Δικαιωματων εργο ειρηνη, ευημερια ασφαλεια, Δικαιοσυνη Ευρωπαικη Οικονομια κοινωνικη ενταξη ισοτητα Επιστημονικη τεχνολογικη προοδος αλληλεγγυη γλωσσα οικονομια νομισματικη ενωση ζωνη ευρω, πληθυσμος ΟΝΟΜΑ ηπειρος ετυμολογια Γηραια πριγκηπισσα αγαπη ελληνας εκκην θεος, Διας Ευρωπης εχουσα ευρειας ωπας, μεγαλοματα ανοιχτοματα, ευρυς ανοιχτος πλουσιος πνευματικος οριζοντας Αγηνορας αγηνωρ αγαν + ανηρ θαρραλεος, ανδρειωμενος, βασιλιας βασιλευς Ελληνικη πολη Φοινικη Λιβανος Τηλεφασση τηλεφασσα τηλε + φαω = λαμπω, φεγγω ζευς μεταμορφωση λευκος ταυρος κοριτσι πλατη αφηνιαση κλαματα, κλαμα Δικταιον δικταιο αντρον αντρο αποπλανηση Γορτυνα γορτυς Μινως, μινωας Ραδαμανθυς Σαρπηδων, Κνωσος Φαιστος Μαλια μετα θανατον θανατο θανατος κριτης Κριτες Κατω κοσμος Καδμος απαγωγη αναζητηση Μαντειο των Δελφων δελφοι αγελαδα αγελας ιδρυση Θηβα θηβαι αρχαιες πολεις Βοιωτιας βοιωτια γενια Οιδιποδας οιδιπους απαχθεισα Λεντας, οικισμος κοινοτητα Μιαμου Δημος Γορτυνης Ηρακλειο Κρητης κρητη Λεβην, λιμανι, παραλια επαρχια Καινουργιου Καινουργιο Λιβυκο πελαγος Λεοντας, λεων λεονταρι λιονταρι βραχος κεφαλι λεοντα αρμα θεα ηρα ριζες Προιστορια μυθος μητερα αρχαιοτερος Μεσογειος Μινωικος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ