Εικόνα εγκατάλειψης στα τείχη του αρχαίου ελληνικού Κρότωνα Καλαβρίας Μεγάλης Ελλάδος - του Γ. Λεκάκη

Εικόνα εγκατάλειψης
στα τείχη του αρχαίου
ελληνικού Κρότωνα Καλαβρίας
Μεγάλης Ελλάδος

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Italia Nostra και η Αρχαιολογική Ομάδα του Κρότωνα καταγγέλλουν την ανησυχητική κατάσταση εγκατάλειψης και υποβάθμισης του υφιστάμενου τμήματος των αρχαίων τειχών, της εποχής της Μεγάλης Ελλάδος, στην θέση Santa Lucia.

Τα σωζόμενα τείχη της πόλεως του αρχαίου Κρότωνα, ανάγονται στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΚΡΟΤΩΝΑ, ΕΔΩ.

Ο χώρος ανήκει ήδη στο κράτος, με δήλωση του 1993, και δεσμεύεται από διάταγμα του Περιφερειακού Διευθυντή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τοπίου της Ιταλίας, από τον Ιανουάριο του 2012. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Οι παραπάνω σύλλογοι ρωτούν έαν το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης αυτών των πολύτιμων αρχαιολογικών καταλοίπων, που κινδυνεύουν με καταστροφή, ένα έργο πιο επείγον από ποτέ, μπορεί να συμπεριληφθεί στην χρηματοδότηση που προβλέπεται για τον Αρχαίο Κρότωνα.

Οι Σύλλογοι ζητούν επίσης να απαλλοτριωθεί ολόκληρη η απαγορευμένη περιοχή και να αποκατασταθούν τα αρχαία τείχη που περιβάλλουν, ενδεχομένως με την συμμετοχή αρμόδιων εμπειρογνωμόνων από το Κεντρικό Ανώτατο Ινστιτούτο Αποκατάστασης Ιταλίας.

Αυτές οι αρχαίες μαρτυρίες του παρελθόντος του Κρότωνα, δυστυχώς εν μέρει κατεστραμμένες από την εγκατάλειψη, πρέπει να διατηρηθούν όπως τους αξίζει, προσεκτικά προστατευμένες, για να παραδοθούν στις μελλοντικές γενεές. Είναι καθήκον τόσο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων όσο και των πολιτών.

ΠΗΓΗ: «La cinta muraria di Antica Kroton abbandonata: la denuncia delle associazioni», Crotone ok, 12.4.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.4.2024.

εγκαταλειψη αρχαια τειχη αρχαιος ελληνικος Κροτωνας Καλαβριας Μεγαλης Ελλαδος Κροτων Καλαβρια Μεγαλη Ελλαδας ελλαδα Κροτων Ελλας Italia Nostra Αρχαιολογια καταγγελια Santa Lucia αγια λουκια σωζομενα πολις 4ος αιωνας πΧ αρχαιολογικος χωρος 1993, Πολιτιστικη Κληρονομια Ιταλια 2012 αποκατασταση κινδυνος καταστροφη εργο απαλλοτριωση απαγορευμενη περιοχη αποκατασταση Ιταλιας προστασια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ