Εάν θέλετε να είστε Ελεύθερα Πνεύματα… CREATIVΙTY κι όχι CREATINISM: Δημιουργικότητα, επινοητικότητα, πρωτοτυπία και όχι απηλιθίωση, αποβλάκωση, ηλιθιότητα - Εξ ελευθεροφοβίας άρχεσθαι και Τρομολαγνείας παύεσθαι - του Π. Ιωαννίδη

Εάν θέλετε να είστε
Ελεύθερα Πνεύματα…
CREATIVΙTY κι όχι CREATINISM:
Δημιουργικότητα, επινοητικότητα, πρωτοτυπία
και όχι απηλιθίωση, αποβλάκωση, ηλιθιότητα
Εξ ελευθεροφοβίας άρχεσθαι
και Τρομολαγνείας παύεσθαι

Του καθηγητή Φιλολόγου Πέτρου Ιωαννίδηpetrion18@gmail.com

 

Εάν θέλετε να είστε Ελεύθερα Πνεύματα και όχι ανδρείκελα των Εξουσιαστών ή υποχείρια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) ενστερνιστείτε την παρακαταθήκη του Γ. Θεοτοκά: «Τη φωτιά της δημιουργίας δεν τη συντηρούν οι φυλακισμένοι φύλακες της κληρονομιάς των νεκρών, ούτε οι λογικοί και πραχτικοί που περπατούν πάντα στα σίγουρα και αποφεύγουν να κάνουν ένα βήμα εκεί που το έδαφος κουνιέται κάτω από τα πόδια τους, ούτε οι ήρεμοι επιστήμονες οι φορτωμένοι σοφία μα χωρίς μακρινά οράματα και καμμία ανησυχία στην ψυχή, ούτε οι, μικροί φιλόδοξοι, που έταξαν ως σκοπούς της ζωής τους τους επαίνους των πρεσβυτέρων, την κοινωνική υπόληψη κι ένα τιμητικό αξίωμα.

Τη φωτιά τη συντηρούν οι Ανυπόταχτοι, οι Ανικανοποίητοι, οι Τυχοδιώκτες της ψυχής και του πνεύματος, οι άνθρωποι που τους σέρνει το πλεόνασμα των δυνάμεών τους, πιο μακριά από τους ορίζοντες και πιο ψηλά από το επίπεδο του πλήθους».

(Απόσπασμα από το βιβλίο «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ» του Γ. Θεοτοκά,

λογοτέχνη και δικηγόρου, 1905-1966,

που αποτέλεσε το ιδεολογικό μανιφέστο της γενιάς του '30,

εκδ. «Εστία»).


Μάζα σιωπηλή και φοβισμένη θέλουν τον Λαό οι χαλασμένοι «άρχοντές» του, για να γνωρίζει ποιος είναι ο Δυνάστης. Το Αφεντικό! «να γιγνώσκ τόν τιθασευτήν»!

Λέει ο γιος Βδελυκλέωνας στον πατέρα του Φιλοκλέωνα, που ήταν φιλόδικος από τη φύση του και σύχναζε συνεχώς στα δικαστήρια, επειδή πίστευε ότι το να δικάζει κανείς του προσδίδει εξουσία μεγάλη, προσπαθώντας να του σταματήσει αυτό το πάθος, τη δικομανία του: «Βούλονται γάρ σε πένητ' εναι· καί τοθ᾽ὧν ενεκ᾽ἐρ σοι· να γιγνώσκς τόν τιθασευτήν, κθ᾽ὅταν οὗτος γ᾽ἐπισίξῃ ἐπί τῶν ἐχθρῶν τιν᾽ἐπιρρύξας ἀγρίως αὐτοῖς ἐπιπηδᾷς.»

(Αριστοφάνης, 445-386, «ΣΦΗΚΕΣ», στ. 703-705)

(= Γιατί θέλουν να είσαι φτωχός· και για ποιο λόγο θα στο πω, για να γνωρίζεις αυτόν που σε τιθάσεψε, κι έπειτα όταν σε κάνει να ορμήσεις παρορμώντας σε εναντίον κάποιου εχθρού, άγρια ορμάς κατεπάνω τους).

 

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΠΑΙΔΕΥΣΙΑ

- ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ /

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ

Φιλέβδομοι Συνοδίτες και Συνοικήτορες,

Σας θέλουν Φτωχούς, για να τους έχετε ανάγκη!

Σας θέλουν Αμόρφωτους, για να πιστεύετε όσα σας προπαγανδίζουν!

Σας θέλουν Φοβισμένους, για να μην αντιστέκεσθε!

ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ;


ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΘΙΓΕΤΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ!

Ο διαπρύσιος κήρυκας της Πανελληνίου Ιδέας ρήτορας Ισοκράτης, 436-338, στο λόγο του «Ευαγόρας», κεφ. 7, τονίζει: «λλως τ᾽ἐπειδή καί τάς πιδόσεις σμεν γιγνομένας καί τν τεχνν καί τν λλων πάντων ο διά τούς μμένοντας τος καθεστσιν λλά διά τούς πανορθοντας καί τολμντας εί τι κινεν τν μή καλς χόντων».

(= Και για άλλους λόγους και γιατί γνωρίζουμε ότι και οι τέχνες και όλα τα άλλα προοδεύουν όχι από εκείνους που μένουν προσκολλημένοι στην υπάρχουσα κατάσταση αλλά από εκείνους που διορθώνουν και τολμούν πάντοτε να κινούν κάτι από εκείνα που δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση).

Κι όπως μας διδάσκει και ο Θουκυδίδης, 460-395: «Τό δέ σφρον το νάνδρου πρόσχημα». (Βιβλίο Γ', κεφ. 82, 4),

(= η προνοητική αυτοσυγκράτηση είναι η δικαιολογία του δειλού). Τον αδύναμο και δειλό δεν τον υπολογίζει κανείς, η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν.


Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

«Βίος βίου δεόμενος οκ στιν βίος»

(Μένανδρος, 342 - 291 π.Χ., «Μονόστιχοι Γνώμαι Β'», στ. 115).

(= Η ζωή που φοβάται τη ζωή, δεν είναι ζωή).

Όταν ζούμε με φόβο, δεν μπορούμε να χαρούμε τη ζωή.

 

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ!

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ,

ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ!

Ο Θουκυδίδης με την πυκνή επιγραμματικότητά του φωτογραφίζει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα του 2024! Ζούμε στη φάση της πλήρους υποδούλωσης των ΜΜΕ (Μέσων Μαζικής Εξαχρείωσης/Εξαθλίωσης). Στη φάση που ακόμα και το Διαδίκτυο, το ύστατο οχυρό της «ανεξάρτητης» ενημέρωσης παραπληροφορεί, πλαστογραφεί και προπαγανδίζει. Την ίδια στιγμή οι όποιες μορφές αντίδρασης και αντίστασης έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Ο λαός δεν αντιδρά με τίποτε. Άλλοι ελέγχουν τα κέντρα εγκεφάλου του, περιορίζουν την κριτική του σκέψη και χαλιναγωγούν την ελευθερία του.

 

ΤΟ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ 400 (9.6.411 π.Χ.)

ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 1974

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, «ΙΣΤΟΡΙΑΙ», ΒΙΒΛΙΟ Η', κεφ. 66, 1-5

«ν δ τοτο επρεπς πρς τος πλείους, πε ξειν γε τν πόλιν οπερ κα μεθίστασαν μελλον. δμος μέντοι μως τι κα βουλ π το κυάμου ξυνελέγετο· βούλευον δ οδν τι μ τος ξυνεστσι δοκοίη, λλ κα ο λέγοντες κ τούτων σαν κα τ ηθησόμενα πρότερον ατος προύσκεπτο. ντέλεγέ τε οδες τι τν λλων, δεδις κα ρν πολ τ ξυνεστηκός· ε δέ τις κα ντείποι, εθς κ τρόπου τινς πιτηδείου τεθνήκει, κα τν δρασάντων οτε ζήτησις οτ' ε ποπτεύοιντο δικαίωσις γίγνετο, λλ' συχίαν εχεν δμος κα κατάπληξιν τοιαύτην στε κέρδος μ πάσχων τι βίαιον, ε κα σιγώιη, νόμιζεν. κα τ ξυνεστηκς πολ πλέον γούμενοι εναι σον τύγχανεν ν σσντο τας γνώμαις, κα ξευρεν ατ δύνατοι ντες δι τ μέγεθος τς πόλεως κα δι τν λλήλων γνωσίαν οκ εχον [ατο ξευρεν]. κατ δ τατ τοτο κα προσολοφύρασθαί τινι γανακτήσαντα, στε μύνασθαι πιβουλεύσαντα, δύνατον ν· γρ γντα ν ηρεν ι ρε γνώριμον πιστον. λλήλοις γρ παντες πόπτως προσισαν ο το δήμου, ς μετέχοντά τινα τν γιγνομένων. νσαν γρ κα ος οκ ν ποτέ τις ιετο ς λιγαρχίαν τραπέσθαι· κα τ πιστον οτοι μέγιστον πρς τος πολλος ποίησαν κα πλεστα ς τν τν λίγων σφάλειαν φέλησαν, βέβαιον τν πιστίαν τι δήμωι πρς αυτν καταστήσαντες».

(= Τα σχέδια όμως ταύτα ήσαν απλώς εύσχημος πρόφασις χάριν των πολλών, διότι, πράγματι, την κυβέρνησιν επρόκειτο να έχουν εις χείρας των οι εργάται της μεταβολής του πολιτεύματος. Είναι αληθές, ότι η συνέλευσις του λαού συνεκαλείτο ακόμη, καθώς και η διά κλήρου καταρτιζόμενη Βουλή των Πεντακοσίων.

1. Αλλά τίποτε δεν απεφάσιζαν, χωρίς την έγκρισιν των συνωμοτών, 2. και όχι μόνον οι υποβάλλοντες τας προτάσεις ήσαν εκ των ιδικών των, αλλά και εκ των προτέρων συνεννοούντο και απεφάσιζαν τί θα προταθή. 3. Εκ των άλλων πολιτών, ουδείς ετόλμα ν' αντιλέξη, διότι, βλέποντες το πλήθος των συνωμοτών, κατελαμβάνοντο υπό φόβου. Αλλά και αν κανείς ετόλμα ν' αντιλέξη, ευρίσκετο ευθύς φονευμένος διά καταλλήλου τρόπου, και οι δράσται ούτε ανεζητούντο, ούτε αν ήσαν ύποπτοι ενηργείτο δικαστική κατ' αυτών καταδίωξις. 4. Ο λαός έμενεν ήσυχος και ο φόβος του ήτο τόσον μεγάλος, ώστε καθείς, και αν ακόμη δεν «άνοιγε το στόμα του», εθεώρει τον εαυτόν του ευτυχή, εάν κατώρθωνε να μη πέση θύμα βίας. 5. Διότι το φρόνημα των κατεβάλλετο εκ της ιδέας, ότι οι συνωμόται ήσαν πολύ περισσότεροι παρ' όσοι πραγματικώς ήσαν, και ήτον αδύνατον να ημπορέσουν να εξακριβώσουν την αλήθειαν, ένεκα του μεγέθους της πόλεως και του γεγονότος, ότι δεν εγνωρίζοντο αμοιβαίως. Διά τον αυτόν επίσης λόγον, δεν ημπορούσε κανείς, μέσα εις την θλίψιν και αγανάκτησιν του, να προσκλαυθή εις άλλον, διά να ζητήση την συνδρομήν του κατά του επιβουλευομένου αυτόν. 6. Διότι έπρεπε να εμπιστευθή ή εις άγνωστον ή και εις γνώριμον, προς τον όποιον όμως εδυσπίστει. 7. Καθόσον οι δημοκρατικοί επλησίαζαν ο εις τον άλλον με δυσπιστίαν, υποπτευόμενοι τον καθένα, ότι ημπορεί να μετέχη εις τα γινόμενα. Και υπήρξαν, τωόντι, μεταξύ των συνωμοτών άνθρωποι, περί των οποίων κανείς ποτέ δεν ημπορούσε να φαντασθή, ότι θα εγίνοντο ολιγαρχικοί. 8. Και ούτοι επροκάλεσαν την μεγαλητέραν δυσπιστίαν μεταξύ του πλήθους, και συνετέλεσαν εκ τούτου τα μέγιστα εις την ασφάλειαν των συνωμοτών, ενισχύοντες την δυσπιστίαν των δημοκρατικών προς αλλήλους), (μεταφρ. Ελ. Βενιζέλου).

(Σημ.: οι αριθμοί ανταποκρίνονται στους παρακάτω τίτλους).

 

ΤΙΤΛΟΙ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 66, ΒΙΒΛΙΟ Η'

1. ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ (DIRECTIVES) ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΕΞΩ (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Διευθυντήριο ΦΡΙΞΕΛΛΩΝ) ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

2. ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ - ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΗTΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ, ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ.

3. ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΦΟΒΟ - Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΗΜΑ!

4. Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΘΗΣ - ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΚΕΡΔΟΣ ΤΗ ΣΙΩΠΗ/ΑΠΟΧΗ!

5. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΧΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΗΘΙΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ.

6. ΥΠΗΡΧΕ ΚΛΙΜΑ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ.

7. ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΟΝΗΣ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ.

8. Η ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΔΙΔΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΥΣ.

Σας θυμίζουν κάτι από το σήμερα όλα τα παραπάνω; Πιστεύω ΝΑΙ! Εκτός κι αν πάσχετε από το σύνδρομο εκείνο που προοδευτικά μειώνει τις εγκεφαλικές και γνωσιακές λειτουργίες, μνήμη, λόγο, αντίληψη, κρίση (Άνοια - Dementia ή Alzheimer disease) ή σας έχουν κάνει λοβοτομή.

ΠΗΓΗ: εφημ. Εβδόμη, από την στήλη του συγγραφέα «ΕΤΥΜΟΛΟΓΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ – “ἄπιτε”!», 29.6.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.6.2024.


Ελευθερα Πνευματα Ελευθερο Πνευμα CREATIVΙTY CREATINISM Δημιουργικοτητα, επινοητικοτητα, πρωτοτυπια απηλιθιωση, ηλιθιος ηλιθιοτητα αποβλακωση, βλαξ βλακας βλακεια ελευθεροφοβια Τρομολαγνεια Ιωαννιδης ελευθερια φοβια Τρομολαγνια τρομος Ισοκρατης Βιος βιου δεομενος ουκ εστιν βιος Μενανδρος, 342 - 291 πΧ, Μονοστιχοι Γνωμαι ζωη φοβος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ