Χάρτες, αντίγραφα αρχαίων χαρτών

Χάρτες,
αντίγραφα αρχαίων χαρτών...

Του Βασίλη Μακρή, συντ. πλοίαρχος Ε.Ν.

Eίχα δημοσιεύσει παλαιότερα ένα χάρτη του Χρ. Κολόμβου, ο οποίος βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι. Προ καιρού στο βιβλίο «Η Τεχνολογία των θεών» είδα τον χάρτη του Ρέινελ, ο οποίος έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον χάρτη του Χρ. Κολόμβου, καθώς και με πολλούς χάρτες του Κλαύδιου Πτολεμαίου ή των μετέπειτα αντιγραφέων του.
 
Μερικοί «πορτολάνοι».
Επάνω αριστερά: Του Ρέινελ (1510). Δεξιά του Μποκέ (1737).
Κάτω αριστερά: Του Μερκάτορος (1538). Δεξιά του Ορονταίου Φιναίου (1531).
Από το βιβλίο «Η Τεχνολογία των θεών».

 Ο Πτολεμαίος, σαν βιβλιοθηκάριος της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, μάλλον αντέγραψε τούς χάρτες του από παλαιούς υπάρχοντες στην βιβλιοθήκη, δεδομένου, ότι ο ίδιος δεν ήταν χαρτογράφος ή ναυτίλος. Τα κοινό χαρακτηριστικό των χαρτών αυτών είναι, ότι αν και έχουν σε πολλά σημεία την ένδειξη τού αληθινού βορρά, μοιρογνωμόνιο (compass rose), το δίκτυο των Μεσημβρινών και Παραλλήλων δεν ταυτίζεται με τον πραγματικό βορρά.
 Σε όλους τούς χάρτες των ανακαλύψεων, στους οποίους οι διάφοροι αντιγραφείς έβαλαν το όνομά τους - αν και σε πολλούς ξέχασαν να μεταφράσουν τούς ανέμους, όπως ΚΕΚΙΑ, ΕΒΡΟΝΟΤΟ, ΖΕΦΥΡΟ - η άλλα ονόματα, η απόκλιση τού δικτύου μεσημβρινών - παραλλήλων είναι η ίδια, περίπου 23ο. Είναι γνωστό, ότι ο άξονας της Γης έχει μια κλίση 23.26.4ο.
 Ο Πλάτων στον «Τίμαιο» (εάν η μνήμη μου δεν με απατά) μας λέει, πως την Χρυσή Εποχή οι εποχές ήσαν όλες ίδιες κι ένα εύκρατο κλίμα επικρατούσε όλον τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει, ότι η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο ήταν κύκλος και ο άξονάς της κάθετος προς το επίπεδο περιστροφής της. O Απολλώνιος ο Ρόδιος στα «Αργοναυτικά» του μας λέει, ότι οι Αρκάδες ζούσαν στην Ελλάδα πριν ακόμη έλθει η Σελήνη (σαν δορυφόρος της Γης - βλ. «Αργοναυτικά», 4.260.265). Σε ποια κοσμική αναστάτωση ήλθε και πότε, πιθανόν να το μάθουμε, όταν ξεφύγουμε από τις πλάνες και τις ηλιθιότητες της ιουδαιο-χριστιανικής δημιουργίας και μελετήσουμε προσεκτικότερα τους κλασσικούς ή ό,τι η «φιλομάθεια» του χριστιανισμού άφησε να επιζήσει από αυτούς.
 Ο Νόννος στα «Διονυσιακά» του μας πληροφορεί για αρκετές κοσμικές αναταράξεις, στις οποίες διάφοροι κομήτες ή ουράνια σώματα επηρέασαν την τροχιά του πλανήτη μας και η Γη άλλαξε φορά περιστροφής τρεις φορές. Τέλος, από το ηλιακό μας σύστημα λείπουν οι πλανήτες Ρέα, Αθηνά και Ήρα, ενώ υπάρχουν ίχνη τους στην ζώνη των αστεροειδών - τουλάχιστον του ενός. Είναι η Σελήνη ένας από χαμένους πλανήτες ή η Ήρα έγινε δορυφόρος της Γης;
 Μήπως λοιπόν οι χάρτες αυτοί έγιναν σε προκατακλυσμιαίες εποχές και στις αντιγραφές δόθηκε ο πραγματικός σημερινός βορράς πολύ αργότερα;
Σημειωτέον, ότι εάν σε όλους τους χάρτες το δίκτυο μεσημβρινών - παραλλήλων στραφεί στην σωστή του θέση, η ακρίβεια των μετρήσεων είναι καταπληκτική. Περιττό να σημειώσω, ότι για την κατασκευή των χαρτών αυτών χρειάζονται γνώσεις πολύ πιο προχωρημένες από τις γνώσεις της εποχής των διαφόρων αντιγραφέων, ενώ πολλοί από τους χάρτες είναι προβολή από πολύ μεγάλο ύψος.
  
 3.11.2010.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΧΑΡΤΕΣ, ΧΑΡΤΗΣ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΟΛΟΜΒΟΣ, ΡΕΙΝΕΛ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, ΜΠΟΚΕ, ΜΕΡΚΑΤΟΡ, ΟΡΟΝΤΑΙΟΣ ΦΙΝΑΙΟΣ, ΠΛΑΤΩΝ, ΤΙΜΑΙΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ, ΑΡΚΑΔΕΣ, ΠΡΟΣΕΛΗΝΟΙ, ΣΕΛΗΝΗ, ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ, ΝΟΝΝΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ, ΡΕΑ, ΑΘΗΝΑ, ΗΡΑ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ, ΒΟΡΡΑΣ, ΒΟΡΑΣ, ΚΟΜΗΤΗΣ, ΓΗ, ΑΞΟΝΑΣ, ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΑ ΕΠΟΧΗ, ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΑΝΕΜΟΙ, ΚΕΚΙΑΣ, ΕΒΡΟΝΟΤΟΣ, ΖΕΦΥΡΟΣ, 1510, 1531, 1538, 1737


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ