Πολύ φωτεινό μετέωρο επάνω από την Ρωσία με έκρηξη στο έδαφος! Ήταν «ατμοσφαιρική ηλεκτρική ενέργεια» ή «ξηρή καταιγίδα»; - βίντεο

Πολύ φωτεινό μετέωρο
επάνω από την Ρωσία
με έκρηξη στο έδαφος!

Ήταν «ατμοσφαιρική ηλεκτρική ενέργεια»
ή «ξηρή καταιγίδα»;

Ένα πολύ λαμπερό μετέωρο-φλας εφάνη χιλιάδες χιλιόμετρα επάνω από την Ρωσία γύρω στις 00:22 τοπική ώρα 7 Ιανουαρίου 2018 (20:22 UTC, 6 Ιανουαρίου). Ακολούθησε εκρηκτικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η έκρηξη επικεντρωνόταν δυτικά από τις οροσειρές των Ουραλίων, ειδικά πάνω από το Bashkortostan, την Udmurtia, και το Tatarstan, αλλά παρατηρήθηκε και σε έναν τεράστιο χώρο της Ρωσίας.
Οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι διαιρεμένοι ως προς την αιτία του γεγονότος. Ενώ ορισμένοι επιμένουν ότι το φαινόμενο δεν ήταν ανθρωπογενές, καθώς αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπήρξε οιαδήποτε δοκιμή πυραύλων, ή έκρηξη, δεν υπάρχουν επίσης και αναφορές μετεωριτών που κτύπησαν στο έδαφος. Μάρτυρες όμως εδήλωσαν ότι είχαν την αίσθηση ότι είχε συμβεί κάτι τεράστιο.
«Άναψε τον νυχτερινό ουρανό από την μια πλευρά στην άλλη, κάνοντάς τον να φαίνεται πιο φωτεινό από το φως της ημέρας!», δήλωσε ένας μάρτυρας. «Το είδαμε ενώ οδηγούσαμε. Υπήρξε μια δόνηση και ο ήχος μιας έκρηξης στον ουρανό! Φοβερό!», είπε ένας άλλος. «Ένας μετεωρίτης κάηκε και δεν έφτασε στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Πριν απ’ αυτό, εξερράγη και χωρίστηκε σε πολλά μικρά κομμάτια. Γι' αυτό υπήρχε ένας τέτοιος ήχος, ο οποίος ήλθε σε μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», εδήλωσε ο Denis Rozenfeld.
Οι αστρονόμοι από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Καζάν συμφώνησαν με τον κ.Rozenfeld, λέγοντας ότι το γεγονός προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και κάηκε πριν φτάσει στο έδαφος. «Αυτό ήταν μια μπάλλα που εκάη στα πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας, γι' αυτόν τον λόγο παρατηρήθηκε σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Δεν το καταγράψαμε επειδή υπήρχε μια ισχυρή χιονοθύελλα εκείνη την νύχτα», εδήλωσε ο δρ. Sergey Golovkin.
Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν η πιο πιθανή εξήγηση, ο Yuri Nefefyeb, διευθυντής του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Engelhardt, υποστήριξε ότι η προέλευση ήταν μια ατμοσφαιρική ηλεκτρική ενέργεια, προσθέτοντας ότι αυτό εξακολουθεί να είναι κάτι που δεν εξηγείται σωστά από την επιστήμη. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός επιπτώσεων, που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ηλεκτρική ενέργεια, πολλές από τις οποίες δεν μελετήθηκαν σωστά λόγω του ότι συμβαίνουν σπάνια», είπε.
Μερικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι το λαμπρό φως του φαινομένου διαθλάτο από χαμηλά σύννεφα, ενώ άλλοι πρότειναν ότι ήταν μια «ξηρή καταιγίδα»!
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωριτών (IMO) δεν έλαβε καμμία αναφορά για το γεγονός αυτό, από τις 10:00 UTC, 9 Ιανουαρίου 2018.

ΠΗΓΕΣ: Siberian Times, TW, 9 Ιανουαρίου 2018.



ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ; ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΕΤΕΩΡΟ, ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ, ΚΟΜΗΤΗΣ, ΒΟΛΙΔΑ, ΡΩΣΙΑ, ΟΥΡΑΛΙΑ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ