Οι κάτοικοι της Νήσου του Πάσχα ζητούν την επιστροφή αγαλμάτων τους από το Βρετανικό Μουσείο και από Μουσείο του Παρισιού!

Οι κάτοικοι της Νήσου του Πάσχα
ζητούν την επιστροφή
αγαλμάτων τους
από το Βρετανικό Μουσείο
και από Μουσείο του Παρισιού!


Το Νησί του Πάσχα είναι μια περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την UNESCO. Ευρίσκεται σε απόσταση 3.700 χιλιομέτρων από την ακτή της Χιλής. Οι αρχικοί κάτοικοί του, πιστεύεται ότι είναι άνθρωποι από την Πολυνησία (*), στενά συνδεδεμένοι με αυτούς της Ταϊτής!

"Ο κλεμμένος φίλος".
Εκλάπη από το Νησί του Πάσχα και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο!

Οι ιθαγενείς και οι Αρχές της Νήσου του Πάσχα, από τον Ειρηνικό Ωκεανό, εζήτησαν από την κυβέρνηση της Χιλής, να τους βοηθήσει να ανακτήσουν ένα μοναδικό μνημειώδες άγαλμα Moai, από τα χαρακτηριστικά, μοναδικά και μυστήρια του νησιού, που λαθραφαιρέθηκε πριν από… 150 χρόνια και τώρα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο!



Το γλυπτό Hoa Hakananai'a, μήκους 2,4 μ., ισχυρίζονται πως απομακρύνθηκε παράνομα από τον Richard Powell στο Topaze και εδόθη στην βασίλισσα Βικτώρια ως… δώρο! – σ.σ.: πράξις ούτως ή άλλως παράνομη, και η προσφορά και η αποδοχή! Ακόμη, εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα ήταν στην συλλογή του Στέμματος και όχι το μεγάλο κλεπταποδοχείο, Βρετανικό Μουσείο...

Γι’ αυτό και λέγεται έτσι: Hoa Hakananai'a σημαίνει «ο κλεμμένος/κρυμμένος φίλος», στην γηγενή γλώσσα Rapa Nui των ιθαγενών του νησιού!

Εμένα μου φαίνεται πιο θλιμμένος από τους άλλους 900 συγχωριανούς του...

«Είναι ένα μοναδικό κομμάτι, ο μόνος απτός σύνδεσμος που αντιπροσωπεύει δύο σημαντικά στάδια στην ιστορία των προγόνων μας», ανέφεραν οι Αρχές του νησιού Rapa Nui την περασμένη Τρίτη.
Τα γιγαντιαία ανθρωποειδή γλυπτά στο νησί, που είναι περισσότερα από 900, είναι/ήταν σκαλισμένα σε ηφαιστειακή τέφρα, μεταξύ του 6ου και του 17ου αιώνα. Αλλά το Hoa Hakananai'a, είναι μοναδικό, διότι είναι/ήταν κατασκευασμένο από βασάλτη! Και τα στοιχεία που σχετίζονται με την λατρεία του Tangata Manu (= του Ανθρώπου-πουλιού**) ήταν λαξευμένα στην πλάτη του!
Αυτό το αίτημα «φαίνεται νόμιμο, δεδομένου ότι οι νέες εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται στο νησί, όσον αφορά τα Moai», εδήλωσε ο υπουργός Εθνικών Θησαυρών της Χιλής, Felipe Ward.
Από τον Δεκέμβριο του 2017, οι αυτόχθονες Rapa Nui έχουν αναλάβει την διατήρηση, συντήρηση και διαχείριση της αρχαιολογικής τους κληρονομιάς. Και ένα μέρος αυτής περιλαμβάνει την προσπάθεια ανάκτησης των ανεκτίμητων αντικειμένων τους, που λένε ότι αφαιρέθηκαν παρανόμως, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου Moai, που ευρίσκεται στο μουσείο Quai Branly στο Παρίσι.
Οι Rapa Nui πιστεύουν ότι η πνευματική δύναμη «mana», που προστατεύει την φυλή και αποδίδεται στους αρχηγούς και τους ηγέτες των κοινοτήτων, κατοικεί στα Moai και σε άλλα ιερά αντικείμενα.
«Η ανάκτηση κλεμμένων αγαλμάτων θα ήταν ένα σημαντικό σύμβολο στο κλείσιμο του λυπητερού κεφαλαίου παραβιάσεως των δικαιωμάτων μας, από Ευρωπαίους ναυτικούς, που επισκέφθηκαν το νησί τον 19ο αιώνα», εδήλωσαν οι τοπικοί ηγέτες. Το νησί καταγράφηκε για πρώτη φορά, από Ευρωπαίους ναυτικούς, το 1722. Το επισκέφθηκε αρκετές φορές, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός James Cook, προτού προσαρτηθεί από την Χιλή το 1888. Μέχρι τότε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού του είχε αποδεκατιστεί από «ευρωπαϊκές ασθένειες», όπως η ευλογιά, ή μεταφέρθηκε στα σκλαβοπάζαρα των Ευρωπαίων για δουλεία… Η Χιλή ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό του χρόνου που οι τουρίστες μπορούν να παραμένουν στο νησί, καθώς μη- Rapa Nui δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν εκεί!

ΠΗΓΗ: AFP, 8 Αυγούστου 2018.


(**) Δεν είναι λίγοι οι μελετητές, που σε αυτόν τον συμβολισμό βλέπουν την πίστη των ιθαγενών, ότι οι "θεοί" τους... πέταξαν και έφτασαν ως τα νησιά. Δοξασία που συναντάμε και σε άλλες ινδιάνικες παραδόσεις. Ενώ στο όνομα Manu και το πνεύμα mana, βλέπουν παραφρασμένα τον πρώτο θαλασσοκράτορα του κόσμου, τον Μίνωα και τους Κρήτες του, ως εκπολιτιστές τους...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph αναφέρει και τις λοιπές διεκδικήσεις επιστροφής κατά του Βρετανικού Μουσείου, μεταξύ των οποίων τα Γλυπτά του Παρθενώνος και τα χάλκινα του Benin. ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Και η απάντηση της Ελληνίδος νομικού, κ. Μαρίας Βέργου, προς την εφημερίδα:

The right name is not "Elgin Marbles" but the Acropolis Sculptures-Treasures removed by the Lord Elgin (Thomas Bruce, the seventh Earl of Elgin, was in 1798 the representative of the British Empire in Constantinople), namely the 60% from the "Parthenon Sculptures", the "Caryatid" from the temple of Erechtheion (one of the six) and an Ionic Column from the North Porch removed illegally by the Lord Elgin from the temples of Parthenon and Erechtheion respectively, during 1801-1803, in the era of colonization, while Greece was occupied by the Ottomans, unfortunately just a few years before the Hellenic Revolution (1821), which led to the Hellenic Independence. See inter alia Waxman S., LOOT, The battle over the stolen treasures of the ancient world, p. 224.
Humanity is conscious that the cultural heritage is an indispensable element of people’s identity and self-knowledge to the ultimate scope of the salvage and the evolution of Human Civilization. Thus the Norm of Repatriation of Cultural Treasures to their people and country of origin is well established as a Rule of International Customary Law (THES
The Repatriation of Cultural Treasures as an International Custom Vergou Maria, 2018 - National and Kapodistrian University of Athens).

Maria Vergou 13 Aug 2018 10:05AM.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Νησι του Πασχα,  ΟΥΝΕΣΚΟ, Χιλη, Πολυνησια, Ταιτη, Ειρηνικος Ωκεανος, αγαλμα, Μοαι, Βρετανικο Μουσειο, Λονδινο, Παουελ, Τοπαζε, βασιλισσα Βικτωρια, κλεπταποδοχος, κλεπταποδοχη, Βικτορια, κλεμμενος φιλος, γλωσσα Ραπα Νουι, ιθαγενεις, νησι, γλυπτο, ηφαιστειο, τεφρα, βασαλτης, Μανου, Ανθρωπος, πουλι, Μουσειο, Παρισι, πνευματικη δυναμη, πνευμα, μανα, Κουκ, ευλογια, σκλαβοπαζαρο, δουλεια, δουλοι, αρχαιοκαπηλια, γλυπτικη, Easter Island, Γλυπτα Παρθενωνος, Ελγίνεια, Ελγινεια, Μπενιν, Βεργου 
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ