Ανακαλύφθηκε φούρνος ψωμιού 14.400 χρόνων! Ψωμί, ακόμα πιο αρχαίο από αυτό, υπήρχε παντού!

Ανακαλύφθηκε φούρνος ψωμιού
14.400 χρόνων!

Ψωμί, ακόμα πιο αρχαίο από αυτό,
υπήρχε παντού!


Στην Shubayqa (θέση 1) της Μαύρης Ερήμου της Ιορδανίας,
ευρέθη η εστία-φούρνος, όπου έφτιαχναν πίττες-ψωμί,
14.400 χρόνια πριν.

Φωτ.: Αλ. Πάντος.

Περίπου 14.400 χρόνια πριν από σήμερα, στην Μαύρη Έρημο της βορειοανατολικής Ιορδανίας, κάποιος κατείχε την συνταγή της πίττας! Αυτή η ευοίωνη στιγμή για την μαγειρική ιστορία έχει καταγραφεί από ερευνητές που εξέτασαν το περιεχόμενο δύο πέτρινων εστιών στην θέση Shubayqa-1.
Η ομάδα, με επί κεφαλής την αρχαιοβοτανολόγο Amaia Arranz-Otaegui (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης), διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτόν τον μικρό χώρο, κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που ανήκαν σε έναν πολιτισμό γνωστό ως «Natufians», έφτιαχναν άζυμα προϊόντα ψωμιού, τουλάχιστον 4.000 χρόνια πριν την υποτιθέμενη «εμφάνιση της γεωργίας»…
Φορμαρισμένα κατάλοιπα από τους φούρνους υποδηλώνουν ότι οι Natufians συγκέντρωναν άγρια ​​δημητριακά και κονδύλους για να κάνουν αλεύρι για το πιττοειδές ψωμί, το οποίο, κατά την εποχή εκείνη, δεν ήταν πιθανότατα βασικό φαγητό, αλλά μια σπάνια απόλαυση που προοριζόταν για ειδικές περιπτώσεις!
«Ήμασταν πολύ έκπληκτοι που βρήκαμε ψωμί, πριν από την… έλευση της γεωργίας», λέει ο Arranz-Otaegui. «Οι αρχαιολόγοι τείνουν να αγνοούν τα ευρήματα τροφίμων, που δεν αναγνωρίζουν, και είμαι βέβαιη ότι απομεινάρια προϊόντων που ομοιάζουν με ψωμί, ακόμα πιο αρχαία από αυτά, είναι παντού»


ΠΗΓΗ: AIA, Φεβρουάριος, 2019.

Σημειώνω ότι εστίες μαγειρέματος στην Ελλάδα έχουν βρεθεί ηλικίας 34.000-23.000 χρόνων πριν από σήμερα σε σπήλαιο στην Κλεισούρα Πελοποννήσου.
Βλ.: P. Karkanas, M. Koumouzelis, J. K. Kozlowski, V. Sitlivy «The earliest evidence for clay hearths: Aurignacian features in Klisoura Cave 1, southern Greece».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το και ΕΔΩ.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΡΤΟ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Μαυρη Ερημος, Ιορδανια, συνταγη, πιττα, πιτα, μαγειρικη, ιστορια, πετρινη εστια, Σουμπαικα, αρχαιοβοτανολογια, Κοπεγχαγη, κυνηγος, τροφοσυλλεκτης, πολιτισμος, Νατουφιαν, αζυμο, ψωμι, γεωργια, Φορμα, φουρνος, αγρια ​​δημητριακα, κονδυλος, αλευρι, πιτα, φαγητο, απολαυση, τροφιμο, βοτανολογια, Κλεισουρα, Πελοποννησος, μαγειρεμα, σπηλαιο, αρτος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ