Δεύτερη Συνάντηση για την συνδιοργάνωση του Διεθνούς Συμβουλευτικού Forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης - Θα φιλοξενηθεί στα Χανιά, 7-9 Οκτωβρίου 2020


Δεύτερη Συνάντηση
για την συνδιοργάνωση
του Διεθνούς Συμβουλευτικού
Forum
«Πολιτιστικές Διαδρομές»
του Συμβουλίου της Ευρώπης

Θα φιλοξενηθεί στα Χανιά,
7-9 Οκτωβρίου 2020

 Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» των Χανίων η δεύτερη προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των συνδιοργανωτών του Διεθνούς Forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στα Χανιά μεταξύ μεταξύ 7-9 Οκτωβρίου του 2020.
Η δεύτερη συνάντηση, στόχο είχε να θέσει τα πρώτα χρονοδιαγράμματα εργασίας για το forum, και έγινε παρουσία των εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαριάνθης Αναστασιάδου Προϊσταμένης Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κου Φώτη Βλάχου στελέχους του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΔΔΣΕΕ, της κ. Αθανασίας Ζώτου, η οποία εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Κρήτης, του Αντιδημάρχου Χανίων κ. Κυριάκου Καζάκου, του εκπροσώπου και μέλους του ΔΣ του ΕΒΕΧ κ. Σπύρου Παπακαστρίσιου, του γραμματέα του EHICA κ. Αντώνη Θυμάκη και του Ιδρυτή και Πρoέδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης κ. Βασίλη Σταθάκη.

Από αριστερά: H εκπρόσωπος την Περιφέρειας κ. Αθανασία Ζώτου,
ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA, κ. Βασίλης Σταθάκης,
οι εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμοί,
κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου και Φώτης Βλάχος,
ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΧ, κ. Σπύρος Παπακαστρίσιος
και o γραμματέας του EHICA κ. Αντώνης Θυμάκης.

Στην συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η δέσμευση για συνεργασία των ως άνω φορέων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση του ως άνω διεθνούς συμβουλευτικού forum και τέθηκαν τα πρώτα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Της δεύτερης προπαρασκευαστικής συνάντησης προηγήθηκε Συμφωνία για Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Συνδιοργανωτών του Forum (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμο Χανίων, Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων) η οποία έγινε από κοινού δεκτή από τους συνδιοργανωτές, όπου και περιγράφονται ρητά οι υποχρεώσεις του κάθε μέρους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιδέα για τη φιλοξενία του Forum που τελικά θα γίνει το 2020 στα Χανιά, ξεκίνησε από τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Τον Σεπτέμβριο του 2017, στο ετήσιο forum των «Πολιτιστικών Διαδρομών» που έγινε στη μεσαιωνική πόλη Luca της Ιταλίας, ο Βασίλης Σταθάκης, όπου ήταν καλεσμένος ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης συζήτησε με τον τότε Πρόεδρο της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Αλφρέντας Ζόμαντας και τον εκτελεστικό γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών τον κ. Στέφανο Ντομινιόνι την ιδέα να φιλοξενηθεί το Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» στα Χανιά, το 2020.
Οι απαντήσεις ήταν καταρχήν ενθαρρυντικές, ωστόσο υπήρχε πολλή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί ένας τέτοιας σπουδαιότητας στόχος. Ο Βασίλης Σταθάκης ξεκίνησε επαφές με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον και βοήθησαν με κάθε τρόπο την όλη προσπάθεια.

Πάντα σε άμεση συνεργασία με τη Διεύθυνση και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας καθώς και το video της ελληνικής υποψηφιότητας. Ακολούθησε η παρουσίαση της ελληνικής πρότασης στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Απέναντι στην ελληνική υποψηφιότητα των Χανίων υπήρχε η ισχυρή υποψηφιότητα της Γεωργίας.
Η ελληνική υποψηφιότητα τελικά, κέρδισε τις εντυπώσεις και τη φιλοξενία του Συνεδρίου.
Το forum συνδέεται άρρηκτα με τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, και φυσικά με το Ιστορικό Καφέ «Κήπος»: Ο Βασίλης Σταθάκης ως Ιδρυτής και Πρόεδρος των Ιστορικών Καφέ Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας φακέλου προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», με την ονομασία Δρόμος Ιστορικών Καφέ, πάντα με την συνεργασία και βοήθεια της Διεύθυνσης και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 είχε δοθεί επίσημη Συνέντευξη Τύπου στο ιστορικό Καφέ «Κήπος», στα Χανιά, προκειμένου να ανακοινωθεί η φιλοξενία του forum. Στη συνέντευξη συμμετείχαν (με τη σειρά που έκαναν τις ομιλίες τους) οι:
Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA)
Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
Αναστάσιος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανίων
Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων
Γιώργος Καλαμαντής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην Συνέντευξη Τύπου έκανε χαιρετισμό η υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διεθνές συμβουλευτικό forum "Πολιτιστικές Διαδρομές" του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ένα εξαιρετικής σημασίας forum που αφορά περισσότερα από 55 κράτη μέλη του ΣτΕ και προωθεί πολιτικές σχετικά με την πολιτιστική ανάπτυξη και τον πολιτιστικό τουρισμό σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Η διεξαγωγή του εν λόγω forum στα Χανιά αποτελεί σημαντικότατη πρόκριση της πόλης των Χανίων, της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας όσον αφορά στην τουριστική τους προβολή και όχι μόνο.

Εξ άλλου πρόκειται για κορυφαίο γεγονός στην ετήσια ατζέντα των Πολιτιστικών Διαδρομών. Το διεθνές αυτό συνέδριο συγκεντρώνει ενδιαφερόμενους από κάθε τομέα προκειμένου να ανταλλαγούν εμπειρίες, να γίνει ανασκόπηση της προόδου και να δρομολογηθούν καινούριες πρωτοβουλίες και συνεργασίες.

 ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: καφε
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ