Το Τοπογραφικό Γραφείο της Ελλάδας (1833-1843) - Η συνεισφορά του στην δημιουργία των υποδομών της χώρας - της Ό. Φουντουλάκη


Το Τοπογραφικό Γραφείο
της Ελλάδας
(1833-1843)

Η συνεισφορά του
στην δημιουργία
των υποδομών της χώρας

Της Όλγας Φουντουλάκη, δρ. Αρχιτέκτων

Τοπογραφικό της Νέας Μεγαλουπόλεως, 1857.

Οι μηχανικοί που έδρασαν στην Ελλάδα το διάστημα 1833-1843 ήταν στην πλειοψηφία τους Γερμανοί. Αν και έφεραν το μεγαλύτερο βάρος της ανοικοδόμησης του νεοσύστατου κράτους η ζωή και η προσφορά τους παραμένουν κατά μέγα μέρος άγνωστα. Ανάμεσα στους μηχανικούς αυτούς ξεχωριστή θέση κατέχουν οι γεωμέτρες (τοπογράφοι), των οποίων το έργο, αν και όχι ιδιαίτερα θεαματικό, δεν ήταν μόνο δύσκολο και επίπονο, αλλά αποτελούσε και απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των υποδομών του κράτους. Το έργο των γεωμετρών είναι επίσης ελάχιστα γνωστό.
Η παρουσίαση παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και οργάνωση του Τοπογραφικού Γραφείου, για τον αρχιγεωμέτρη Ditmann Gebhard, τη ζωή και το έργο του, και τους υπόλοιπους γεωμέτρες, όπως τους Johannes Beck, Georg Domeier, Ludwig Sanne, Alexander von Streit, Friedrich Zerse κ.ά. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη αυτή προέρχονται αποκλειστικά από αρχεία και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η ομιλία-παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, στις 19:00, στο αμφιθέατρο 02 στο κτήριο Αβέρωφ, στην σειρά Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: μηχανικος, Ελλαδα, Γερμανος, ανοικοδομηση, κρατος, μηχανικοι, γεωμετρης, τοπογραφος, υποδομη, γεωμετρες, Τοπογραφικο Γραφειο, αρχιγεωμετρης, Γκεμπχαρντ, Μπεκ, Δομαιερ,  Δομαγιερ, Δομαγερ, Ζαννε, Ζανε, Στρειτ, Τσερσε, Φουντουλακη, Γερμανοι, Γερμανια, τοπογραφοι, Μεγαλοπολις, Μεγαλοπολη, 1857
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ