Εκδηλώσεις για να τιμηθεί η 76η επέτειος του Ολοκαυτώματος (από τους Γερμανούς ναζί) της Βιάννου στην Κρήτη


Εκδηλώσεις για να τιμηθεί
η 76η επέτειος
του Ολοκαυτώματος
(από τους Γερμανούς ναζί)
της Βιάννου στην Κρήτη

Πορεία μνήμης και δικαιοσύνης,
παρουσιάσεις βιβλίων,
ομιλίες και συζητήσεις
για τα ναζιστικά εγκλήματα
και τις γερμανικές αποζημιώσεις,
συναυλίες…



Εκδηλώσεις για να τιμηθεί η 76η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου (14-16.9.2019) γίνονται στην Κρήτη, με πορεία μνήμης και δικαιοσύνης, παρουσίαση βιβλίου, ομιλίες και συζητήσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα και τις γερμανικές αποζημιώσεις, συναυλίες (*)
Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της Ελλάδος, την περίοδο της γερμανικής-ναζιστικής Κατοχής. Οι Γερμανοί έκαψαν περισσότερα από 20 χωριά της επαρχίας Βιάννου, και δολοφόνησα εν ψυχρώ περισσότερους από 500 αθώους Έλληνες πολίτες… Μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Κρήτης.
Οι σπουδαιότεροι ποιητές και συνθέτες της Ελλάδος εμπνεύστηκαν από την Αντίσταση και την Θυσία της Βιάννου, της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδος και συνέθεσαν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μας. Δύο συναυλίες, είναι ενταγμένες στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Πολιτιστικό γεγονός που θα αποδώσει τιμή στους διαχρονικούς αγώνες του λαού της Κρήτης για την Πατρίδα, την Ελευθερία και την Δημοκρατία, στηρίζοντας παράλληλα τον σύγχρονο αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Θα δώσουν έναυσμα στις νεώτερες γενεές να ανιχνεύσουν, μέσα από την μουσική, την ιστορία και τις ρίζες του λαού μας.
Ιδιαίτερη σημασία για την διεθνοποίηση του ζητήματος έχει το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου θα συμμετάσχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι:

            Heike Haensel, βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο Ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο, η οποία πρωτοστατεί στην υποστήριξη του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

•            δρ. Marco de Paolis, γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας της Ιταλίας, ο οποίος έχει ασκήσει διώξεις εναντίον Γερμανών εγκληματιών πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

            Gabrielle Heinecke, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Ομάδος «AK Distomo» από το Αμβούργο, με μακροχρόνιους νομικούς και κινηματικούς αγώνες υπέρ των ελληνικών αξιώσεων.

Οι εκδηλώσεις «76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Η Βιάννος τιμά τους νεκρούς της αγωνιζόμενη για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!» είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Βιάννου, της  Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, του Δήμου Ηρακλείου, της Cantabile Art Events, και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: "Κυριακάτικη Kontra News" και ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.7.2019.



(*) Η μία έγινε χθες (Σάββατο) στο Πανδημοτικό Ηρώον Βιάννου και η άλλη την Δευτέρα (16.9.2019) στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο. Οι ερμηνευτές Λ.  Χαλκιάς, Ιω. Φόρτη, Ερωφίλη και Νατ. Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα συμπράττουν με την συνθέτιδα Λ. Ζάχαρη και 7μελή ορχήστρα σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια γνωστών συνθετών μαζί με τραγούδια από την σπουδαία μουσική παράδοση της Κρήτης, καθώς και δύο τραγούδια για την Βιάννο σε πρώτη εκτέλεση.

(**) Ο Γ. Λεκάκης (www.lekakis.com) είναι συγγραφέας (και) των βιβλίων «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. «Κάδμος», 2012, «Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», εκδ. Κάδμος, 2013, «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014, «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016, «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016, «Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΙΑΝΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣ: 76η επετειος του Ολοκαυτωματος της Βιαννου, Κρητη, ναζι, γερμανικες αποζημιωσεις, Ολοκαυτωμα Βιαννου, γερμανικη κατοχη, ναζιστικη Κατοχη, Γερμανοι, Βιαννος, Αντισταση, Θυσια, Χενσελ, Γερμανικο Κοινοβουλιο, Αποζημιωση, Παολις, στρατιωτικος εισαγγελεας, Ιταλια, εγκληματα πολεμου, Χαινεκε, Διστομο, Αμβουργο, Ηρακλειο, Γερμανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ