Ο τραυματίας πολέμου ποιητής Κώστας Μάνεσης, που κουβαλούσε έναν συμπολεμιστή του, βαρύτερα τραυματισμένο, και δεν πρόλαβε το φορτηγό που μάζευε Έλληνες στρατιώτες… Συνελήφθησαν… και πήγαν αιχμάλωτοι πολέμου στην Ιταλία - της Β. Μάνεση


Ο τραυματίας πολέμου
ποιητής Κώστας Μάνεσης,
που κουβαλούσε έναν συμπολεμιστή του,
βαρύτερα τραυματισμένο,
και δεν πρόλαβε το φορτηγό,
που μάζευε Έλληνες στρατιώτες…
Συνελήφθησαν…
και πήγαν αιχμάλωτοι πολέμου
στην Ιταλία…



Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, όταν σκάλιζα το «αρχείο» όπως το λέω, που έπεσα πάνω σε ένα χαρτί... Ήταν ένα διπλότυπο γραφομηχανής, σε απόλυτη καθαρεύουσα, και απευθυνόταν στην κυρία Βασιλική Μάνεση, όπου την πληροφορούσε ότι ο υιός της, Κωνσταντίνος, ήτο μεν εν ζωή, αλλά τραυματίας και αιχμάλωτος πολέμου πλέον στην Ιταλία - κάθε μορφής επικοινωνία θα ήταν πολύ δύσκολη.
Έχοντας γιο Κωνσταντίνο, ένοιωσα σαν να μου έριχναν κρύο νερό στην πλάτη, σαν να ταξίδεψα απότομα στον χρόνο.
Το κρατικό έγγραφο απευθυνόταν στην γιαγιά μου και ο Κωνσταντίνος ήταν ο πατέρας μου... ο οποίος δεν μπόρεσε να φτάσει έγκαιρα στο φορτηγό που μάζευε τους Έλληνες στρατιώτες γιατί ήταν τραυματίας ο ίδιος και κουβαλούσε και έναν άλλο συμπολεμιστή, που ήταν βαρύτερα τραυματισμένος. Τους πήραν ομήρους και τους δύο!



Από αυτή την εμπειρία, τα μετέπειτα χρόνια, είχε αναπτύξει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη για ακρίβεια στον χρόνο. Δεν ανεχόταν ποτέ καμμία καθυστέρηση. Η πρώτη μου ψυχοθεραπεύτρια μου έλεγε να είμαι επιεικής με το απόλυτο του χαρακτήρα του: «Αυτός ο άνθρωπος γεννήθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησε στον Δεύτερο. Είναι πολύ βαθειές οι καταγραφές! Όμως παρέμεινε δημιουργικός και δημιουργός. Ξέρεις τι DNA είναι αυτό; Από αυτά που δεν γονατίζουν!»

Μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι και αυτός ήταν ένας αλχημιστής - τον φόβο και τον θάνατο τον έκανε τραγούδια...



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:


 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1941, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Μανεση, τραυματιας, αιχμαλωτος πολεμου, Ιταλια, Σερβιλιανο, Ασκολι, Πιτσερο, επικοινωνια, Μανεσης, φορτηγο, Ελληνας στρατιωτης, ομηρος, καθυστερηση, Β Παγκοσμιος Πολεμος, πολεμος, αλχημιστης, φοβος, θανατος, τραγούδι, Καλπακι Ιωαννινων, Ιωαννινα, στρατοπεδο αιχμαλωτων, 1941
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ