Αρχαίο μαρμάρινο αγαλματίδιο της θεάς Κυβέλης βρέθηκε στην Φιλιππούπολη, της αρχαίας Θράκης - Και επιστολή του αυτοκράτορα προς το Θρακικό Κοινό, γραμμένη ελληνικά...


Αρχαίο μαρμάρινο αγαλματίδιο
της θεάς Κυβέλης
βρέθηκε στην Φιλιππούπολη,
της αρχαίας Θράκης

Και επιστολή του αυτοκράτορα
προς το Θρακικό Κοινό,
γραμμένη ελληνικά...


Αρχαιολόγοι που εργάζονται στον χώρο της αρχαίας Αγοράς, στην Φιλιππούπολη (νυν Plovdiv Βουλγαρίας) βρήκαν ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο της θεάς Κυβέλης / Cybele.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΒΕΛΗ, ΕΔΩ.

Το αγαλματίδιο χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.
Ήταν μέρος του πανθέου της Φιλιππουπόλεως, κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής.


Η αρχαιολογική ομάδα έχει επί κεφαλής την Maya Martinova-Kutova και την Bilyana Grueva-Zdravcheva.
Στην ρωμαϊκή μυθολογία, η Κυβέλη ήταν η καθολική μητέρα, όχι μόνον των θεών, αλλά και όλων των ανθρώπων, των ζώων και της φυτικής ζωής. Το ισοδύναμο της στην ελληνική μυθολογία ήταν η θεά Ρέα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΡΕΑ, ΕΔΩ.

Η Κυβέλη λατρευόταν σε μεγάλα τμήματα της Μικράς Ασίας και στην Θράκη.
(σ.σ. και στο Ανατολικό Αιγαίο, π.Χ. Χίος).

«Το πρόσφατα ανακαλυφθέν αγαλμάτιο συμπληρώνει την σειρά των βάθρων για αγάλματα και ανάγλυφα που βρέθηκαν στα βόρεια της αγοράς / φόρουμ», ανέφερε η κ. Maya Martinova-Kutova.
«Στο βόρειο μέρος του φόρουμ, όπου βρέθηκε το αγαλματίδιο, κυλούσε ο δημόσιος βίος, οι άνθρωποι συνέρρεαν εδώ, τελούνταν θρησκευτικές και άλλες τελετουργίες… Έτσι υπάρχουν πολλές συγκεντρωμένες πληροφορίες για την ιστορία της αρχαίας Φιλιππουπόλεως», εδήλωσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.

Προσφάτως, η ίδια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μαρμάρινη πλάκα γραμμένη στα αρχαία ελληνικά στο βόρειο τμήμα της Αγοράς, που ήταν μέρος της αυτοκρατορικής επιστολής που γράφτηκε ως απάντηση σε αίτημα εκ μέρους της πόλεως ή του Θρακικού Κοινού!

ΠΗΓΗ: Sofia Globe 27.10.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.10.2019.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

 ΛΕΞΕΙΣμαρμαρο, αγαλματιδιο, θεα Κυβελη, Φιλιππουπολη, Θρακη, Αγορα, Φιλιππουπολις, Πλοβντιβ, Βουλγαρια, μαρμαρινο αγαλματιο, πανθεο, πανθεον, ρωμαικη εποχη, ρωμαικη μυθολογια, μητερα, θεοι, ανθρωπος,ζωο, φυτο, ελληνικη μυθολογια, θεα Ρεα, Μικρα Ασια, βαθρο, αγαλμα, αναγλυφο, φορουμ, μαρμαρινη πλακα, ελληνικα, αυτοκρατορικη επιστολη, Θρακικο Κοινο, Χιος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ