Το εκπληκτικό αρχαίο αποχετευτικό έργο στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας στην Θράκη, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με έργα 21ου αιώνα! Στους πρόποδες του Ισμάρου, σε μικρή απόσταση από το Ιερό του Διονύσου…


Το εκπληκτικό αρχαίο
αποχετευτικό έργο
στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
στην Θράκη,
το οποίο μπορεί να συγκριθεί
με έργα 21ου αιώνα!

Στους πρόποδες του Ισμάρου,
σε μικρή απόσταση
από το Ιερό του Διονύσου…


Το σημαντικότερο από τα ανασκαμμένα μνημεία της Ελληνιστικής Θράκης, εντεταγμένο στον οργανωμένο πολεοδομικό ιστό της Αρχαίας Μαρώνειας με προσανατολισμό προς τα ΝΔ. Οικοδομήθηκε την πρώιμη Ελληνιστική Περίοδο (τέλος 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ.). Στις πλαγιές μίας ρεματιάς στους πρόποδες του Ισμάρου, σε μικρή απόσταση από το Ιερό του Διονύσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΙΣΜΑΡΟ, ΕΔΩ.


Ένας μνημειακός αγωγός που κατασκευάστηκε κάτω από το κοίλο και την ορχήστρα διοχέτευε τα νερά του ρέματος έξω από το θέατρο και αποστράγγιζε το ίδιο το μνημείο. Ήταν ένα εκπληκτικό αποχετευτικό έργο για την εποχή, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με έργα 21ου αιώνα (*).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΜΑΡΩΝΕΙΑ, ΕΔΩ.

Τμήμα του αρχαίου αποχετευτικού έργου του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας!


Στην Ελληνιστική φάση του θεάτρου ανάγονται το λίθινο κοίλο, ο κεντρικός αγωγός και ο περιμετρικός αγωγός της ορχήστρας, οι μαρμάρινοι θρόνοι της Προεδρίας και οι ημικίονες του Ελληνιστικού προσκηνίου. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι χαράξεις στην επιφάνεια του αγωγού της ορχήστρας που φανερώνουν τον προσεκτικό σχεδιασμό του μνημείου.
Η χωρητικότητα του θεάτρου εκτιμάται πως ήταν μέχρι και 3.000 θεατές.
Το κοίλο διαιρείται σε 8 (αρχικά 10) ακτινωτές κλίμακες σε 9 κερκίδες. Μόνο τρεις σειρές εδωλίων (καθισμάτων) έχουν διασωθεί., ωστόσο υπολογίζεται ότι υπήρχαν τουλάχιστον 20.

Από το αρχαίο αποχετευτικό-αποστραγγιστικό σύστημα
του αρχαίου θεάτρου της Μαρωνείας.

Κατά την Ρωμαϊκή εποχή το θέατρο από κέντρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού μετατρέπεται σε αρένα για μονομαχίες και κυνηγέσια (θηριομαχίες), έγιναν μετασκευές στον χώρο της ορχήστρας και της πρώτης σειράς καθισμάτων, αφαιρέθηκαν τα αρχικά καλύμματα του πεταλοειδούς αγωγού της ορχήστρας και οι τιμητικές θέσεις της Προεδρίας. Τα καλύμματα τοποθετήθηκαν περιμετρικά μπροστά στην πρώτη σειρά εδωλίων για τη δημιουργία του προστατευτικού  θωρακίου με κιγκλιδώματα για τους θεατές, ενώ εντοπίστηκαν και δύο μικρές θύρες επικοινωνίας της ορχήστρας με το κοίλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

Από το αρχαίο αποχετευτικό-αποστραγγιστικό σύστημα
του αρχαίου θεάτρου της Μαρωνείας.

(*) ΣΧΟΛΙΟ Απ. Τσακρίδη:
Αν λάβουμε υπ’ όψιν το αντίστοιχο αποχετευτικό έργο της αρχαίας Στρύμης στην Χερσόνησο Μολυβωτής  της Ροδόπης το οποίο είναι κατασκευασμένο την ίδια περίοδο μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι Θράκες ήταν εξαίρετοι μηχανικοί και τα τεχνικά έργα τους προκαλούν θαυμασμό ακόμα και σήμερα!

ΠΗΓΗ: υπ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΕΦ. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, σχετική πινακίδα εντός του χώρου, του μουσείου και από το ενημερωτικό φυλλάδιο, που παίρνει ο επισκέπτης καθώς μπαίνει στον χώρο. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.11.2019.



ΛΕΞΕΙΣ: αποχετευτικο εργο, αρχαιο θεατρο Μαρωνειας, Θρακη, Ισμαρος, Ιερο Διονυσου, Μαρωνεια, νομος Ροδοπης, Διονυσος, κοιλο, ορχηστρα, αποστραγγιση, μνημειο, αποχετευση, αγωγος, μαρμαρινος θρονος, Προεδρια, ημικιονας, προσκηνιο, κλιμακα, κερκιδα, ειδωλιο, καθισμα, αρενα, μονομαχια, κυνηγεσιο, θηριομαχια, μετασκευη, θωρακιο, κιγκλιδωμα, θεατης, θυρα, Στρυμη, Χερσονησος Μολυβωτης, Μολυβωτη, Ροδοπη, Θρακες, μηχανικος, τεχνικα εργα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ