Άποψη της πόλεως της Χίου το 1681 από τους Γάλλους του Λουδουβίκου 14ου - του Κ. Λαγού


Άποψη της πόλεως της Χίου
το 1681
από τους Γάλλους του Λουδουβίκου 14ου



Το 1681 ναυτικές δυνάμεις του Λουδουβίκου 14ου της Γαλλίας (γνωστός και ως "Βασιλιάς-Ήλιος", βοήθειά μας...) επιχειρούσαν στο Αιγαίο εναντίον των Τούρκων.

Εκείνη την χρονιά έξω από το λιμάνι της πόλης της Χίου, οι Γάλλοι κατανίκησαν έναν στόλο οθωμανικών πειρατικών από την βόρεια Αφρική.


Η προπαγάνδα του Λουδουβίκου προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το γεγονός με την έκδοση αναμνηστικού μεταλλίου. Στον εμπροσθότυπο φέρει το κλασσικό πορτραίτο του Λουδουβίκου, που θυμίζει Ευάγγελο Βενιζέλο με περούκα.

Ο οπισθότυπος επίσης παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον, αφού δείχνει άποψη της πόλης της Χίου το 1681 με ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, καθώς και το λιμάνι της. Πολλά από τα κτήρια αυτά μπορούν να ταυτοποιηθούν, αν και σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς η πόλη της Χίου υπέστη μεγάλες καταστροφές στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και τον μεγάλο σεισμό του 1881.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΧΙΟ, ΕΔΩ.

Μπροστά από την πόλη απεικονίζεται αλληγορική μορφή της Νίκης με γονατιστό αιχμάλωτο πειρατή που της φιλά το πόδι. Η Νίκη έχει ακάλυπτο το ένα της στήθος, ενώ το πρόσωπο του πειρατή φέρει ζωώδη χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ: Κ. ΛΑΓΟΣ, 11.1.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.1.2020.

ΛΕΞΕΙΣΧιος, 1681, Γαλλοι, Λουδουβικος 14ος, Λαγος, Βασιλιας Ηλιος, Αιγαιο, Τουρκοι, οθωμανοι, οθωμανικος στολος, πειρατες, Αφρικη, προπαγανδα, μεταλλιο, πορτραιτο, Ελληνικη Επανασταση 1821, σεισμος 1881, Νικη, αιχμαλωτος πειρατης, φιλι, ποδι, στηθος, ζωο, Chios
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ