Αρχαίο θρακικό αγαλματάκι 17.200 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Ρουμανία: Η Αφροδίτη του Πιάτρα Νεμτ

Αρχαίο θρακικό αγαλματάκι
17.200 χρόνων
ανακαλύφθηκε στην Ρουμανία:

Η Αφροδίτη του Πιάτρα Νεμτ


Ένα αινιγματικό αγαλματίδιο, ηλικίας άνω των 17.200 χρόνων, ανακαλύφθηκε εφέτος. Είναι το μόνο που βρέθηκε ανέπαφο παγκοσμίως τα τελευταία 100 χρόνια. Επί πλέον, είναι το σημαντικότερο παλαιολιθικό άγαλμα στην νυν έκταση της Ρουμανίας.


Η «Αφροδίτη» (όπως κακώς συνηθίζονται να λέγονται αυτού του τύπου τα αγαλματίδια, προσθέτοντας την πόλη από την οποία προέρχονται, εν προκειμένω) «από την Piatra Neamţ» έχει μια πιο διάσημη "αδελφή", που είναι από το έδαφος της νυν Αυστρίας – η 26.000 χρόνων "Αφροδίτη του Willendorf".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΕΔΩ.

Είναι φιλοτεχνημένη από ψαμμίτη. Το ύψος της μόνο 10 εκατ.
Δεν έχει φυσιογνωμία, αλλά έχει ένα είδος "κόμμωσης"!

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στην Piatra Neamţ, στις 21 Ιουνίου 2019.
Οι ερευνητές Marin Cârciumaru, Elena Cristina Nittu και η ομάδα τους εργάζονταν σε περιοχή κοντά στην πόλη Piatra Neamţ, που επηρεάστηκε σοβαρά από τις πλημμύρες του Ιουνίου. Οι εν λόγω αρχαιολόγοι πίστεψαν ότι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την δουλειά τους…

Ο πρώτος που είδε το αγαλματίδιο στην λάσπη ήταν ένας 19χρονος φοιτητής, ο Andrei Șmeu, φοιτητής στο Εθνικό Κολλέγιο "Petru Rareş" στην Piatra Neamt. «Βρήκα ένα άγαλμα! Μοιάζει με του Willendorf! Έχει και χτένισμα», αναφώνησε ο Αντρέι!



Έχει μια συγκεκριμένη συμβολική αξία: Πλούσια μορφή, δηλαδή πολύ ανεπτυγμένα στήθη, γλουτούς, αιδοίον, ομφαλός, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες στο κεφάλι, έτσι που εκπροσωπούνται μόνο τα ανατομικά μέρη του σώματος που σχετίζονται με την γονιμότητα. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ήταν ένα σύμβολο γονιμότητας, της προστατευτικής μητέρας της αντίστοιχης φυλής.

Η ηλικία του αγάλματος είναι περίπου 17.200 χρόνια, μετά από αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια στον κόσμο, στην Beta Analitica στις ΗΠΑ. Η ίδια ηλικία βρέθηκε επίσης και από ένα εργαστήριο στο Magurele. Το αγαλματίδιο χρονολογήθηκε με άνθρακα-14.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:


Το αγαλματίδιο, το οποίο τώρα είναι μέρος του ρουμανικού θησαυρού, μπορεί να το δει κανείς ήδη στο Μουσείο Human Evolution and Technology in Paleolithic της Târgoviște.

Πάνω από 100 παρόμοια γλυπτά έχουν ανακαλυφθεί από αρχαιολόγους από την Σιβηρία έως την Ισπανία.
Οι περισσότερες ανθρώπινες μορφές, που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 30.000 και 5.000 π.Χ., είναι γυναίκες!
Και πιο συγκεκριμένα, το 90% υπερβολικά παχύσαρκες γυναίκες.
Τότε η ανθρώπινη κοινωνία ήταν μητριαρχική.
Οι γυναίκες έπαιζαν τον σημαντικότερο ρόλο στις κοινότητες.
Οι υπερβολικές μορφές εξέφρασαν την ιδέα της μητρότητας.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό όλων των αγαλμάτων τύπου «Αφροδίτης» εκείνης της εποχής είναι η απουσία χαρακτηριστικών του προσώπου, που οι ειδικοί ακόμη δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Πάντως ένα είναι σίγουρο:

Μιλάμε για ένα κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο τέχνης,
από την Σιβηρία έως την Ισπανία (τουλάχιστον),
από το 30.000 έως το 5.000 π.Χ.
Είναι η Θεά της Γονιμότητας,
που η λατρεία της ξεκινά με κέντρο τις Κυκλάδες και την Θράκη

ΠΗΓΗ: Libertatea, Jasmine Directory, 26.12.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.12.2019.

ΛΕΞΕΙΣΑρχαιο θρακικο αγαλμα, 17.200 χρονια πριν, Ρουμανια, Αφροδιτη του Πιατρα Νεμτ, αινιγματικο, 17.200 χρονων, ανεπαφο, παλαιολιθικη εποχη, Piatra Neamt, Αυστρια, 26.000 χρονων, Αφροδιτη του Willendorf, ψαμμιτης, κομμωση, 21 Ιουνιου 2019, χτενισμα, συμβολο, στηθη, γλουτοι, αιδοιον, αιδοιο, ομφαλος, κεφαλι, γονιμοτητα, μητερα, Ταργκοβιστε, γλυπτικη, Σιβηρια, Ισπανια, 30.000 χρονων, 5.000 πΧ, γυναικα, παχυσαρκια, μητριαρχικη κοινωνια, τεχνη, Θεα Γονιμοτητας, Κυκλαδες, Θρακη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ