Οι Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων – ΔΕΙΤΕ βίντεο με την ομιλία του ANDRÉ LEU στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΟΙ ΜΥΘΟΙ
ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΔΕΙΤΕ βίντεο με την ομιλία του ANDRÉ LEU
στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που άντλησε μετά από συστηματική μελέτη του παγκόσμιου πλούτου έγκριτων επιστημονικών περιοδικών, ο Αυστραλός βιοκαλλιεργητής André Leu και συγγραφέας του βιβλίου «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων», απέδειξε ενώπιον κοινού, με αδιάσειστα στοιχεία, πως οι ισχυρισμοί εταιρειών και ελεγκτικών αρχών για συνιστώμενες δόσεις χημικών σκευασμάτων στις αγροτικές καλλιέργειες απέχουν μακράν της ασφαλούς χρήσης, με βασικά θύματα τις πιο ευαίσθητες ηλιακές ομάδες του πληθυσμού όπως τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το σχετικό βιβλίο ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα, ο André Leu, συμμετέχοντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στο συνεδριακό αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής – ΣΥΒΑΑ, απευθυνόμενους σε πολυπληθές κοινό, τόνισε πως ενώ τα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά δεν έχουν τα προστατευτικά ηπατικά ένζυμα των ενηλίκων, και κατά συνέπεια τα σώματά τους δεν μπορούν να καταστρέψουν τα τοξικά κατάλοιπα, επί του παρόντος οι δοκιμές φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες έγκρισής τους δεν εξετάζουν τους ιδιαίτερους κινδύνους αυτών των ηλικιακών ομάδων.

Παράλληλα, ο συγγραφέας, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), αποδίδοντας την τεχνική ορολογία με απλούς όρους αποδόμησε βασικούς μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων, όπως, το ότι τα φυτοφάρμακα είναι εξονυχιστικά ελεγμένα, τα υπολείμματα τους είναι δήθεν ασφαλή σε μικρές ποσότητες, διασπώνται και τα προϊόντα της διάσπασης τους είναι ακίνδυνα, ελέγχονται από αξιόπιστες αρχές και πως είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια.

Επίσης, αμφισβήτησε έντονα την αξιοπιστία των ρυθμιστικών αρχών που με τις αποφάσεις τους επιτρέπουν την κυκλοφορία στην αγορά των φυτοφαρμάκων, τονίζοντας πως παραβλέπουν ένα μεγάλο μέρος της έγκριτης επιστήμης που τεκμηριώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από αυτά.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως είτε διευθυντές της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων παίρνουν θέσεις στις ρυθμιστικές αρχές, όπου μπορούν να εγκρίνουν φυτοφάρμακα των πρώην εργοδοτών τους, είτε διευθυντές των ρυθμιστικών αρχών προτείνονται σε υψηλόμισθες θέσεις στις εταιρείες φυτοφαρμάκων (φαύλος κύκλος ή περιστρεφόμενες πόρτες όπως ανέφερε ο συγγραφέας). Σε κάθε περίπτωση, άτομα που λαμβάνουν οικονομικά οφέλη από εταιρίες φυτοφαρμάκων βρίσκονται στις επιτροπές των ρυθμιστικών αρχών που εγκρίνουν φυτοφάρμακα.

Στην συνέχεια είχε την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω το περιεχόμενο του βιβλίου του απαντώντας σε ερωτήσεις επιστημόνων σχετικών με θέματα αγροτικής οικονομίας, υγείας και διατροφής, όπως γεωπόνων, διατροφολόγων και ιατρών, φοιτητών, παραγωγών και καταναλωτών βιολογικών προϊόντων, κ.ά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ, ΕΔΩ.

Της παρουσίασης του André Leu προηγήθηκαν με τοποθετήσεις:

-Ο Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, δρ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την εκδήλωση εντάσσοντάς την στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΓΠΑ και διαβεβαίωσε πως η προώθηση των βιοκαλλιεργειών είναι στις προτεραιότητες του πρώτου αμιγούς Γεωπονικού Πανεπιστημίου της χώρας.

- Ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα καλό όπλο ενάντια στην συμβατική γεωργία, τονίζοντας πως είναι ευκολοδιάβαστο και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε καταναλωτής που αγοράζει συμβατικά προϊόντα έχει μέσα στις σακούλες τους και λίγες από τις σελίδες του».

- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, Ηλίας Μαυριάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα και όλους τους συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου του στα ελληνικά, αναφερόμενος παράλληλα στην ύπαρξη των Λαϊκών Αγορών Παραγωγών βιολογικών προϊόντων και προαναγγέλλοντας την πιθανή έκδοση του επόμενου βιβλίου του με τίτλο «Δηλητηριάζοντας τα παιδιά μας»

- Ο γεωπόνος – οικονομολόγος και Πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέας Βαρώτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της έκδοσης του βιβλίου «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» στα ελληνικά, καθώς ήταν από τους βασικούς συντελεστές προώθησης της ιδέας συμμετέχοντας και στην μετάφρασή του.

- Ο βιοκαλλιεργητής και ιδρυτικό στέλεχος του «Εναλλακτικού Σχολείου Οικολογικής Γεωργίας», Θοδωρής Αρβανίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η βιοκαλλιέργεια θα πρέπει να γίνει πλειοψηφική στην χώρα μας αν θέλουμε να λυθούν ζητήματα όπως το αγροτικό, το περιβαλλοντικό αλλά και το μεταναστευτικό. Επίσης, δήλωσε βέβαιος πως η βιολογική γεωργία μπορεί να θρέψει όλη την ανθρωπότητα και πάλι να περισσεύουν προϊόντα αρκεί να γίνει διαφορετική κατανομή τους, χαρακτηρίζοντας στα πλαίσια αυτά το βιβλίο ως «ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των βιοκαλλιεργητών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΔΩ.

Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα των επισκέψεων του Andre Leu στην Ελλάδα ξεκίνησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου με βιβλιοπαρουσίαση – συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, στο Grand Hotel Palace, όπου είχε την πρώτη ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις πολυπληθούς κοινού και δημοσιογράφων.

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ο συγγραφέας βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου διοργανώθηκε αντίστοιχη εκδήλωση από την Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Κρήτης, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» στην οδό Ανδρόγεω 2.

Ακολούθως, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στον Πύργο Ηλείας συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου στο Δημαρχείο.

Επίσης, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου συμμετείχε σε Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στην ΕΣΗΕΑ ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία έκδοσης του εν λόγω βιβλίου στα ελληνικά. Σημειώνεται πως το βιβλίο «Οι μύθοι περί των ασφαλών φυτοφαρμάκων» διατίθεται απ' ευθείας από τις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Πύργο. Κεντρική διάθεση: Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής.


ΠΗΓΗ: ΒΙΟΑΓΟΡΕΣ, 18.2.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.2.2020.ΛΕΞΕΙΣ: φυτοφαρμακο, φυτοφαρμακα, λιπασμα, Χατζηπαυλιδης, βιοκαλλιεργεια, Γεωπονια, Βιολογικη Γεωργια, Γεωπονοι, Μπιλαλης, Βιοκαλλιεργητες, Μαυριας, βιολογικα προιοντα, Δηλητηριο, Βιοκαλλιεργητης, Βαρωτσος, Οικολογια, Αρβανιτης, αγροτης, περιβαλλον
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ