«Η Νεμέα και εγώ» του Στέφανου Μίλλερ

«Η Νεμέα και εγώ»
του Στέφανου Μίλλερ

Μια παρουσίαση των πιο σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων του καθηγητή Μίλλερ στην Νεμέα, μια αυτοβιογραφία, μια ιστορία της τοπικής κοινωνίας με πολλά ανέκδοτα περιστατικά, μια περιγραφή της δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου 180 περίπου στρεμμάτων, με περίφραξη που πλαισιώνουν κυπαρίσσια, η ανέγερση ενός αρχαιολογικού μουσείου, η αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων, η αναστήλωση έξι κιόνων του ναού του Νεμείου Διός, που προστίθενται στους τρεις που παρέμεναν πάντοτε όρθιοι — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του έργου ζωής του συγγραφέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για τα ΝΕΜΕΑ 2020, ΕΔΩ.


Η υπερηφάνειά του γίνεται ίσως περισσότερο φανερή όταν εξιστορεί την συμβολή των κατοίκων της περιοχής στην πραγματοποίηση του ονείρου του και την αναπτυσσόμενη υπερηφάνειά τους για το δικό τους έργο, όπως και για το δικό του.

Εξηγεί πώς ξεκίνησε το προκαταρκτικό έργο του στην Αθήνα και το Μπέρκλεϋ το 1971 και τις αρχικές του προσπάθειες στον χώρο το 1973. Παραδέχεται ότι, όταν ξεκινούσε, δεν πίστευε πως θα βρισκόταν ακόμα στη Νεμέα, μισό αιώνα μετά, αλλά αυτή η ιστορία έγινε σύντομα αναπόφευκτη. Ίσως δεν είναι σαφές στον αναγνώστη γιατί ένας νεαρός από τη Μεσοδυτική Αμερική, με ελβετο-γερμανική καταγωγή, πέρασε τη ζωή του στην Ελλάδα, ξεκινώντας το 1967, αν και ο Μίλλερ φαίνεται να πιστεύει ότι αυτό είχε προκαθοριστεί. Αλλά, όποια και να ήταν η αιτία, καθώς διαβάζουμε τη Νεμέα και εγώ, μπορούμε να είμαστε ευτυχείς που ο Ιντιάνα Μίλλερ είναι πια Έλληνας πολίτης.


Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.2.2020.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΕΜΕΑ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣΝεμεα Κορινθιας, Μιλλερ, Μιλερ, αυτοβιογραφια, αρχαιολογικο παρκο, Αρχαιολογικο μουσειο, αναβιωση αρχαιων Νεμεων Αγωνων, αναστηλωση, κιονας, ναος Νεμειου Διος, Νεμειος Ζευς, Μπερκλευ, 1971, 1973, ελβετος, γερμανος, 1967
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ