Ανάδειξη 6 κτηρίων της… ρωμαϊκής φάσης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, ζήτησε η Μενδώνη!!! Ενώ ο χώρος έχει δομές από τον 12ο αιώνα π.Χ.! Και Ιστορία χιλιάδων χρόνων, που δεν έχει ακόμη καν αγγιχτεί…


Ανάδειξη 6 κτηρίων
της… ρωμαϊκής φάσης
του αρχαιολογικού χώρου
της Ολυμπίας,
ζήτησε η Μενδώνη!!!

Ενώ ο χώρος έχει δομές από τον 12ο αιώνα π.Χ.! 

Και Ιστορία χιλιάδων χρόνων,
που δεν έχει ακόμη καν αγγιχτεί…

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας πραγματοποίησε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Το Ηραίον της Ολυμπίας, ναός υπέρ της Ήρας (από παλαιά καρτ-ποστάλ).
Διότι μετά τους ανδρικούς αγώνες, ακολουθούσαν γυναικείοι,
εξ ίσου σπουδαίοι, τα Ηραία.
Για την ισότητα των φύλων, την φυσική δικαιοσύνη...
Ένα από τα κτίσματα του 11ου-12ου αι. π.Χ.,
που μαζί με τον ναό του Διός, φυσικά,
χρειάζονται πρώτα απ' όλα φροντίδα και αποκατάσταση...
Εγώ έμαθα πως προέχει να σώσουμε τα αρχαιότερα,
και όχι τα νεώτερα...
Αλλά πώς να σώσουν κάτι, το οποίο δημιουργήθηκε σε μια εποχή,
που επισήμως ισχυρίζονται πως... δεν δημιουργήθηκε τίποτε;
Αλλά πώς να σώσουν κάτι, το οποίο δημιουργήθηκε σε μια εποχή,
που επισήμως ισχυρίζονται πως... δεν γινόταν τίποτε στην περιοχή;

Και ενώ ο χώρος έχει ναούς και δομές τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα π.Χ. - κατά Δαίρπφελντ - και Ιστορία χιλιάδων χρόνων, που δεν έχει ακόμη καν αγγιχτεί... η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος – και όχι της Ιταλίας«ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου η κατάρτιση ειδικού προγράμματος, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου. Πρόκειται για έξι κτήρια, τα τέσσερα εκ των οποίων σώζονται στο σύνολο σχεδόν της ανωδομής τους:

- το Οκτάγωνο,
- οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνα,
- η Λέσχη των Αθλητών,
- οι Θέρμες του Λεωνιδαίου,
- οι Θέρμες του Κλαδέου,
- οι Νότιες Θέρμες
και 
 - Παλαιοχριστιανική Βασιλική».


Λες κι η Ολυμπία, ή τα Ολύμπια
- οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπως έχουμε συνηθίσει εσφαλμένα να τους λέμε -
είναι ιστορία που αφορά την βαρβαρότητα, τους βαρβαρο-Ρωμαίους,
την βαρβαρο-ρωμαϊκή περίοδο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΛΥΜΠΙΑ, ΕΔΩ.

«Για το σύνολο των κτηρίων στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ληφθούν τα αναγκαία άμεσα σωστικά μέτρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάστασή τους. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμμάτισε τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων παραγόντων τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα μελετών για τη συντήρηση, την αναστήλωση και των ανάδειξη των συγκεκριμένων οικοδομημάτων.

Η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου –πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών καθ΄ αυτών- θα προσδώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους στην έκταση που είχε το Ιερό στη φάση της κλασικής αρχαιότητας.


Η υπ. Πολιτισμού στην Ολυμπία, τον Μάρτιο του 2020.

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, το Υπουργείο θα καλύψει τα τρία πρώτα χρόνια του προγράμματος από πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Επιπλέον των ρωμαϊκών, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έλαβε οδηγίες να εκπονήσει κατά προτεραιότητα συμπληρωματική μελέτη για την αντιμετώπιση ολισθήσεων περιορισμένης έκτασης στον Κρόνιο λόφο.

Υπενθυμίζεται, ότι με την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014-2020, εντός του έτους ξεκινάει το πρόγραμμα της β' φάσης αποκάλυψης της στοάς του Γυμνασίου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με το την ολοκλήρωση του προγράμματος της ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας.

Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών

Σε αυτοψία που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 13 Μαρτίου, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου, τον Πρόεδρο του ΤΑΠΑ, κ. Παναγιώτη Νταή, και στελέχη και των δύο φορέων, ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, η χωροθέτηση του νέου πωλητηρίου στη σημερινή είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, η χρήση του παλαιού αναψυκτηρίου ως ιατρείου και χώρου φιλοξενίας των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού -με τον οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία για την κάλυψη των δέκα μεγαλύτερων σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων- καθώς και η λειτουργία νέου αναψυκτηρίου στον πρώην κτήριο του ΟΠΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την μίσθωση του αναψυκτηρίου –έχει κατατεθεί διψήφιος αριθμός προσφορών- είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΠΑ».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 15.3.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: Αναδειξη, κτηριο, ρωμαικη φαση, αρχαιολογικος χωρος Ολυμπιας, Μενδωνη, 12ος αιωνας πΧ, Ολυμπια, 2020, υπουργος Πολιτισμου και Αθλητισμου, Ηλεια, ΥΠΠΟΑ, Δαιρπφελντ, ρωμαικη περιοδος, κτηρια, ανωδομη, Οκταγωνο, Θερμες Νερωνα, Νερων, Νερωνας, Λεσχη Αθλητων, αθλητης, αθλητισμος, Θερμες Λεωνιδαιου, Λεωνιδαιο, Θερμες Κλαδεου,κλαδεος, Νοτιες Θερμες, Παλαιοχριστιανικη Βασιλικη, Ολυμπιακοι Αγωνες, Ρωμαιοι, ρωμαικα χρονια, Ηρα, καρτ ποσταλ, γυναικειοι αθλητικοι αγωνες, Ηραια, ισοτητα των φυλων, 11ος αιωνα πΧ, ναος Διος, Διας, Ζευς
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ