ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ - του Γ. Μπαλατσούρα


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ
ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής

Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον Μανώλη Γλέζο και να συνεργαστούμε στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και της ανακήρυξης της πόλης του Αιγάλεω ως «ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ» για το ολοκαύτωμα τις 29.9.1944 καθώς και για τα 9 καμένα χωριά της ΔΩΡΙΔΑΣ.


Ο Μανώλης είχε ιδιαίτερη σχέση με το Αιγάλεω. Διετέλεσε καπετάνιος του 3ου λόχου του εφεδρικού ΕΛΑΣ των δυτικών συνοικιών με έδρα το Αιγάλεω, υπό τον Ταγματάρχη Λεωνίδα Κωνσταντινίδη και τον Συνταγματάρχη Σταύρο Μαυροθαλασσίτη, μετέπειτα Δήμαρχο Αιγάλεω αλλά και δεξί χέρι του Στρατηγού Στέφανου Σαράφη.

Αξίζει να επισημάνω εμφατικά τα εξής:
όλοι στη ιεραρχία (Μαυροθαλασσίτης, Κωνσταντινίδης, Γλέζος και οι υπόλοιποι του εφεδρικού ΕΛΑΣ στο Αιγάλεω) είχαν την ευθύνη διαφύλαξης της ομαλής οπισθοχώρησης των Γερμανών, διαταγή Σαράφη (συμφωνία ΣΑΡΑΦΗ - SIMONEN) για να μην ανατινάξουν οι Γερμανοί σημαντικές υποδομές (ΔΕΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ, ΦΩΤΑΕΡΙΟ ΓΚΑΖΙ και ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.

Επίσης υπενθυμίζεται η συμμετοχή του Μανώλη στην ομάδα των σαμποτέρ για την ανατίναξη του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια κατά την επίσκεψη του Τσώρτσιλ.

Το απολυτήριο του Μανόλη από τον ΕΛΑΣ φέρει την υπογραφή του Σταυρού Μαυροθαλασσίτη.

Ταυτιζόμουν πλήρως με τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ αναφορικά με τους επιδιωκόμενους στόχους του: της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας για όλους. Διαφωνούσα όμως μαζί του αναφορικά με τον δρόμο που οδηγεί σε αυτούς τους στόχους.

Ο Μανώλης Γλέζος είναι επίτιμος Δημότης 38 Δήμων της χώρας μας. Εκτός από την πολιτική δραστηριότητά του, ο Γλέζος εφηύρε ένα σύστημα για την αποτροπή των πλημμυρών, την καταπολέμηση της διάβρωσης και τη συντήρηση του υπόγειου νερού, το οποίο λειτουργεί με τη συλλογή του νερού της βροχής μέσα σε φρεάτια προκειμένου να το κατευθύνει στα υδροφόρα στρώματα. Το σύστημα που επινόησε προήλθε από τον προβληματισμό του κατά την ενασχόληση του ως εκλεγμένος Κοινοτάρχης στην Απείρανθο Νάξου, όπου αντιμετώπιζε διαχρονικά πρόβλημα με το νερό.

Για την επιστημονική του κατάρτιση και την πολιτική και αγωνιστική του δράση έχει τιμηθεί 4 φορές από την Πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας μας (Πανεπιστήμιο Πατρών 1996, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2001, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 2003, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2008, έχοντας (έχει συγγράψει 10 τόμους).

Το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας διαχείρισης υδάτινων πόρων, το 1995 επίτιμο μέλος της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης και το 1996 επίτιμο μέλος του συνδέσμου Γεωλόγων-Μεταλλειολόγων Κύπρου.

Το 1997 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Πατρίδα.

Το 2002 το Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του, για την προσφορά του στην επιστήμη του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών και το 2008 τιμήθηκε μαζί με τον Απόστολο Σάντα με το χρυσό μετάλλιο, για το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941.

Το 2011 τιμήθηκε από τη Δημοκρατία της Γαλλίας.

Όμως αυτό που είναι αναμφισβήτητο και πέραν θεωρητικών διαφορών, είναι ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν ΑΝΔΡΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ και μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ΑΝΔΡΑΣ, διότι σε ηλικία μόλις 19 ετών επέλεξε μαζί με τον Απόστολο Σάντα, να προβούν στην άκρως επικίνδυνη και ηρωική πράξη του ξηλώματος της Γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη, σε μια στιγμή (30/5/1941), όταν οι πλείστοι Έλληνες και υποδουλωμένοι Ευρωπαίοι ούτε καν σκέφτονταν για αντίσταση. Και δίκαια τον αποκάλεσε ο Ντε Γκωλ «ο πρώτος Παρτιζάνος της Ευρώπης».

Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα.
Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ΜΕΓΑΛΟΣ, διότι είχε:

(α) το θάρρος της ΓΝΩΜΗΣ του και
(β) το θάρρος της ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ.
Επειδή είχε το θάρρος της γνώμης του πέρασε 16 χρόνια σε φυλακή και εξορία.
Επειδή είχε το θάρρος της συγγνώμης, απολογήθηκε δημοσίως «διότι συνέργησε στην ψευδαίσθηση» του ΣΥΡΙΖΑ.
Και επειδή είχε το θάρρος της ουσιαστικής αποκήρυξης του αθεϊστικού παρελθόντος του, ζήτησε να κηδευτεί με χριστιανική τελετή.
Δεν έχει σημασία εάν οι απόψεις του για την ψευδαίσθηση περί Σύριζα ή για την Χριστιανική κηδεία, είναι σωστές ή όχι. Σημασία έχει ότι ο άνθρωπος είχε το θάρρος να αποκηρύξει προηγούμενες επιλογές του, και μάλιστα με ξεκάθαρη δημόσια έκφραση.
Για αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι ο Μανώλης Γλέζος ήταν ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΔΡΑΣ.
Λυπάμαι που έφυγε και δεν μπορέσαμε να του αποδώσουμε και στη ΔΩΡΙΔΑ τις τιμές που του οφείλουμε.
Αιωνία του η μνήμη!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.3.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΓΛΕΖΟ, ΕΔΩ.


ΛΕΞΕΙΣΓΛΕΖΟΣ, Μπαλατσουρας, Γερμανικη Κατοχη, Γερμανικες αποζημιωσεις, Αιγαλεω, ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ, ολοκαυτωμα, ΔΩΡΙΔΑ, 3ος λοχος του εφεδρικου ΕΛΑΣ, δυτικες συνοικιες, Ταγματαρχης Λεωνιδας Κωνσταντινιδης, Συνταγματαρχης Σταυρος Μαυροθαλασσιτης, Δημαρχος Αιγαλεω, Στρατηγος Στεφανος Σαραφης, οπισθοχωρηση, Γερμανοι, Σιμονεν, υποδομη, ΔΕΗ, ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ, ΦΩΤΑΕΡΙΟ ΓΚΑΖΙ, ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, Μαραθωνας, σαμποτερ, ανατιναξη του ξενοδοχειου Μεγαλη Βρετανια, ξενοδοχειο Μεγαλη Βρετανια, Τσωρτσιλ, πλημμυρα, διαβρωση, υπογεια νερα νερο βροχης, βροχη, φρεαρ, Απειρανθος Ναξου, Ναξος, Στεφανοπουλος, Ακαδημια Αθηνων, Σαντας, σβαστικα, Ακροπολη, 1941, Γαλλια, Εθνικη Αντισταση, ναζι, ναζιστικη κατοχη, γερμανικη σημαια, Ντε Γκωλ, Παρτιζανος, αθεισμος, φυλακη, εξορια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ