Τα Ομηρικά Έπη είναι από τον 16ο αιώνα π.Χ. - ο Τρωικός Πόλεμος έγινε τον 15ο αιώνα π.Χ. - Στα κείμενα των Χετταίων ο Ατρείδης αναφέρεται ως Ατταρισσίγια και ο Αγαμέμνων ως Ακαγκαμούνας - του Κων. Γιαννακού


Τα Ομηρικά Έπη
είναι από τον 16ο αιώνα π.Χ.

Ο Τρωικός Πόλεμος
έγινε τον 15ο αιώνα π.Χ.


Στα κείμενα των Χετταίων
ο Ατρείδης αναφέρεται ως Ατταρισσίγια
και ο Αγαμέμνων ως Ακαγκαμούνας


Μετά από τρία χρόνια κρίσης του επισυναπτόμενου στο παρόν άρθρου μου (2016/2017-2019), κατά τα οποία «πηγαινοήλθε» αρκετές φορές  και [έπειτα από απαιτήσεις/υποδείξεις των αρχαιολόγων κριτών και αρχαιολόγων editors το άρθρο, που το 2016/2017 είχε υποβληθεί με 10.200 λέξεις κατά τις οδηγίες του περιοδικού, έφθασε τις 33.000 λέξεις] δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2019 σε ένα από τα δύο ιωβηλαία εορταστικά τεύχη (L και LI, τελικά στο LI-2019) του Περιοδικού TALANTA / ΤΑΛΑΝΤΑ, του περιοδικού της Ολλανδικής Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας.



Σημειώνω ότι μεταξύ των υποδείξεων των editors για προσθήκες ήταν το Κεφάλαιο «Conclusions ΙΙ: a reassessment of the traditional datings of the Trojan War», το «Addendum» στο τέλος του άρθρου (ολόκληρο το καλοκαίρι του 2019 ασχολήθηκα με ιερογλυφικά και ο editor Jan P. Stronk απήντησε ότι “appreciate my contribution to the Addendum” την οποία έβαλε ολόκληρη και χωρίς κανένα σχόλιο), ένα μεγάλο κομμάτι για τον Ατταρισσίγια/Ατρείδη και την ταυτοποίηση Ίλιον = Βιλούσιγια μετά το κομμάτι του άρθρου που προσέθεσα και απαντώ στους Cline/Stannish, αλλά και άλλα διάσπαρτα κομμάτια στο κείμενο· όλα δε αυτά συμπεριελήφθησαν στο δημοσιευμένο άρθρο, αφού έγιναν προφανώς αποδεκτά από τους αρχαιολόγους κριτές και αρχαιολόγους editors, οι οποίοι μάλιστα προσέθεσαν και δικές μου απαντήσεις/διευκρινίσεις προς αυτούς σε e-mails (έπειτα από ερωτήσεις τους) που δεν υπήρχαν στο «σώμα» του άρθρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΤΡΟΙΑΣ, ΕΔΩ.

Το άρθρο περιλαμβάνει πολλές γλωσσολογικές και φωνητικές αναλύσεις της ελληνικής Γραμμικής Β.
Γι’ αυτό και το «τσιτάτο» από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη στην αρχή.

Επί πλέον, το άρθρο περιλαμβάνει αναλύσεις:

(1) των Χεττιτικών διπλωματικών αρχείων (ιστορικά κείμενα),

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΧΕΤΤΑΙΩΝ, ΕΔΩ.

(2) των Αιγυπτιακών καταγραφών (επίσης ιστορικά κείμενα),

(3) των αρχαιολογικών μαρτυριών που ήλθαν στο φως στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο [δηλ. τις μαρτυρίες από το Αιγαίο Πέλαγος και από κέντρα «πέραν της θάλασσας» (στη Μικρά Ασία, στην Αίγυπτο, στο Λεβάντε/Εγγύς Ανατολή και στην ΥΚ IIA-ΥΚII B  Κύπρο)],

(4) διερεύνηση πιθανής/πιθανών ταυτοποίησης/ταυτοποιήσεων των στρωμάτων καταστροφών της Τροίας, που έχουν έλθει στο φως, με μια κατάκτηση της Τροίας, και επιχειρεί να αξιολογήσει τα επιχειρήματα για χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου κατά το απόγειο της ισχύος της Αχχιγιάβα/Aḫḫiyawa και του Μυκηναϊκού πολιτισμού (πρώιμη-ΥΕ-1350/1320 π.Χ.) ή κατά την περίοδο της παρακμής τους (1350/1320-1200 π.Χ.).

Η ανάκληση στην μνήμη περιγραφών των αρχαίων πηγών γίνεται μόνον σποραδικά προς σύγκριση και δεν στηρίζεται το άρθρο σε αυτές. Είναι εύλογο, αφού ο Όμηρος ήταν ποιητής και τα Έπη θεωρούνται από τους αρμόδιους επιστήμονες, τους αρχαιολόγους, ως τριτεύουσα πηγή πληροφοριών, μη αξιόπιστη. Επί πλέον, μετά και τις γλωσσολογικές αναλύσεις της Γραμμικής Β από διακεκριμένους επιστήμονες (Nagy, Ruijgh, Melena, Palaima, Janko, Duhoux, Bryce, κ.λπ.) τα Έπη είναι μία μίξη αρκετών χρονολογικά περιόδων από τον 16ο αιώνα π.Χ., μέχρι και μετά τον 12ο αιώνα π.Χ., προφανώς αντανακλώντας επιχειρήσεις πολλών αιώνων.

Οι Γλωσσολογικές αναλύσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο – με τη χρήση της φωνητικής της Γραμμικής B – επιχειρούν να προσεγγίσουν/αποδείξουν τις εξισώσεις που θεωρώ ότι ισχύουν, όπως τα:

- Χεττιτικά: Ατταρισσίγια/Attariššiya = Ατρείδης
και

- (Α)-κα-γκα-μού-ου-να-ας/(A)-ka-ga-mu-na-aš = Αγαμέμνων,

- το Αιγυπτιακό: βιργι/wiry = ϝΙλιον,

- η Χετταία βασίλισσα Χέντι = Ενδηίς (π.χ. οι κόρες του Πανδίωνα των Αθηνών αλλά και του Σκίρωνα των Μεγάρων  είχαν αυτό το όνομα),

- ο Τήλεφος = Τελέπινου ο Χετταίος Βασιλιάς κλπ.).

Εφ’ όσον τα Έπη (γλωσσολογικά) είναι μία μίξη αρκετών χρονολογικά περιόδων από τον 16ο αιώνα π.Χ., μέχρι και μετά τον 12ο αιώνα π.Χ. (αλλά και μετέπειτα μέχρι και την Αλεξανδρινή περίοδο) δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν το κάθε αναφερόμενο γεγονός (π.χ. η έκλειψη που παρουσιάσθηκε και στην Ακαδημία Αθηνών) είναι ποιητικό εφεύρημα και εάν δεν είναι σε ποιο χρονολογικό στρώμα ανήκει· εξαιρούνται συγκεκριμένοι στίχοι (και συμβάντα) που μπορούν να χρονολογηθούν γλωσσολογικά.

Όλες οι παραπάνω αρχαιολογικές μαρτυρίες υποστηρίζουν με στέρεα επιχειρήματα το συμπέρασμά μου ότι ο Τρωικός Πόλεμος (όπως προκύπτει από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες) έλαβε χώραν τουλάχιστον από τον πρώιμο 15ο αιώνα π.Χ. (το επεισόδιο Αχιλλέως - Τήλεφου - ο Τελέπινους βασίλευσε 1525-1500/1480-1460 π.Χ.-) με Άλωση της Τροίας και αλλαγή δυναστείας περί το 1400(+) π.Χ.


Το προηγούμενο άρθρο μου που αποτελεί ένα οιονεί «Μέρος Ι»/«Part I», και το οποίο είχε επίσης δημοσιευθεί στα TALANTA / ΤΑΛΑΝΤΑ (το 2016, και μάλιστα και αυτό «πηγαινοήλθε» δύο χρόνια 2015-2016), όπως και άλλα άρθρα μου βρίσκονται ΕΔΩ  (αλλά και στο academia.edu) και μπορεί κανείς να τα «κατεβάσει» (δύο μάλιστα εξ αυτών και σε ελληνική μετάφραση όπως και το παρόν άρθρο (συνολικά 3)) πατώντας το «πλήκτρο» “Archaeology/Technology”.

Civil Engineer, PhD, P.Eng., Fellow ASCE
Secr. Gen. of the Assoc. for the Research of Ancient-Greek and Byzantine Technology (ΕΔΑΒυΤ),
Member TRB AR050 & AR060 Comm., fib, Europ. Assoc. Archaeologists (EAA).


ΛΕΞΕΙΣΟμηρικα επη, 16ος αιωνας πΧ, Τρωικος Πολεμος, 15ος αιωνας πΧ, Γιαννακος, TALANTA, Περιοδικο ΤΑΛΑΝΤΑ, Ολλανδικη Αρχαιολογικη και Ιστορικη Εταιρεια, ιερογλυφικα, Στρονκ, Ατταρισσιγια, Ατρειδης, Ιλιον, Βιλουσιγια, Κλαι, Σταννις, Γραμμικη Β, Χετταοι, Αιγυπτος, Μεσογειος, Αιγαιο Πελαγος, Μικρα Ασια, Αιγυπτος, Λεβαντε, Εγγυς Ανατολη, Κυπρος, καταστροφη της Τροιας, Τροια, Τρωικα, Αχχιγιαβα, Μυκηναικος πολιτισμος, Ομηρος, ποιητης, γλωσσολογια, 12ος αιωνας πΧ, Ακαγκαμουουναας, Akagamunaaš, Αγαμεμνων, βιργι, βιρι, βιρυ, Ιλιο, Βιλιον, Χετταια Βασίλισσα Χεντι, Ενδηις, Ενδηιδα, Πανδιωνας, Πανδιων, Αθηνα, Σκιρωνας, Σκιρων, Μεγαρα, Τηλεφος, Τελεπινου, Χετταιος Βασιλιας, επος, Αχιλλεας, Τελεπινους, 1525 πΧ, 1500 πΧ, 1480 πΧ, 1460 πΧ, Αλωση της Τροιας δυναστεια, 1400 πΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ