Η Γερμανία επιστρέφει «αρχαία ιερή πέτρα» στην Βενεζουέλα, μετά από δεκαετίες… Η πέτρα-μύθος της Καλλιρρόης στους Ινδιάνους - Ο Μαδούρο νίκησε την Μέρκελ!


Η Γερμανία επιστρέφει
«αρχαία ιερή πέτρα»
στην Βενεζουέλα,
μετά από δεκαετίες…

Η πέτρα-μύθος της Καλλιρρόης
στους Ινδιάνους

Ο Μαδούρο νίκησε την Μέρκελ!


Η «πέτρα Κουέκα» / The Kueka stone εκλάπη από την Βενεζουέλα πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες… για να εκτεθεί σε μια δημόσια έκθεση στην γερμανική πρωτεύουσα, Βερολίνο.

Η πέτρα-γιαγιά των Ινδιάνων Pemon...

Η «ιερή πέτρα» ανήκει στην ιθαγενή κοινότητα Pemon και επαναπατίσθηκε στην Βενεζουέλα την περασμένη Πέμπτη…

[«ιερή πέτρα» > Ιερά Πέτρα > Ιεράπετρα Λασυθίου Κρήτης]
Ο Βαυαρός καλλιτέχνης Wolfgang Kraker von Schwarzenfeld… «αφαίρεσε» την πέτρα Kueka από την Βενεζουέλα το 1998. Ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας του είχε δώσει άδεια να την χρησιμοποιήσει για μια έκθεση, λέγοντας ότι θα συμβόλιζε την… αγάπη.

Το Global Stones Project του von Schwarzenfeld συγκέντρωσε πέντε μεγάλες πέτρες από όλο τον κόσμο, να συμβολίζουν την αφύπνιση, την ελπίδα, τηn συγχώρεση και την ειρήνη.

Όπως δήλωσε ο φον Σβάρτζενφελντ «έκανα αίτηση και ξεκίνησα το έργο. Νότια του ποταμού Ορινόκο, βρήκα έναν κόκκινο λίθο από γρανίτη ως την πρώτη πέτρα για το έργο μου»…

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο, εδήλωσε την Πέμπτη ότι η «ιερή πέτρα» ήταν «πνευματικός και πολιτιστικός θησαυρός» για την χώρα του… «Η πέτρα Κουέκα ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της, στο μέρος που ήταν πάντα για χιλιάδες χρόνια», εδήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτική ομιλία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΕΔΩ.

Η πέτρα των… 30 τόνων θα μεταφερθεί τώρα από ένα λιμάνι της Καραϊβικής στην περιοχή λιβαδιών Gran Sabana της Βενεζουέλας, που φιλοξενεί τον ψηλότερο καταρράκτη στον κόσμο!

Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι Pemon πιστεύουν ότι η πέτρα Kueka αντιπροσωπεύει την ιστορία δύο εραστών από δυο διαφορετικές φυλές, που αψήφησαν τους θεούς για να παντρευτούν, κι έτσι μεταμορφώθηκαν σε ξεχωριστές πέτρες ως τιμωρία!

Ούτως ή άλλως η απολίθωση είναι συχνή μυθική μεταμόρφωση...

Αυτό, όμως, δεν είναι παρά ο μύθος του Χαιρέα και της Καλλιρρόης, στο μυθιστόρημα του Χαριτωνος[1], που αντέγραψε ο Σαίξπηρ και μας είναι γνωστός ως του Ρωμαίου και Ιουλιέττας… και που έκανε πρεμιέρα στις 30.1.1595 – σχεδόν 15 αιώνες μετά!..

Η πέτρα Κουέκα θεωρείται η «γιαγιά των Pemon».


Η Γερμανία επέστρεψε την πέτρα ως ένδειξη «καλής θέλησης και προθυμίας να σεβαστεί τα πολιτιστικά δικαιώματα των λαών», σύμφωνα με αξιωματούχους της Βενεζουέλας…

ΠΗΓΗ: Sacred stone returns to Venezuela after decades in Berlin, Die Welt, 17.4.2020, φωτο: ZB / M. Toedt. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.4.2020.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Ο μυθιστοριογράφος Χαρίτων (2ος - 1ος π.Χ. αι.) εγεννήθη στην Αφροδισιάδα της Καρίας ή στην Αφροδισιάδα της Κύπρου. Είναι ο πρωιμότερος όλων των μυθιστοριογράφων. Ήταν γραμματεύς του ρήτορος Αθηνόδωρου.
Το 8τομο μυθιστόρημά του «Τα κατά Χαιρέαν και Καλλιρρόην» - που έχει διασωθεί ολόκληρο - αν και το περισωθέν έργο, μοιάζει σε πολλά σημεία μεταβεβλημένο εκ του πρωτοτύπου! - θεωρείται το παλαιότερο πλήρως σωζόμενο ιστορικό μυθιστόρημα – τουλάχιστον στην δυτική λογοτεχνία. (Άλλα τέτοια: το «Δάφνις και Χλόη» του Λόγγου, το «Λευκίππη και Κλειτοφών» του Αχιλλέως Τάτιου, κ.ά.).
Μυθιστόρημα που η υπόθεσή του εκτυλίσσεται την τελευταία περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, απ’ τον οποίο δανείζεται γεγονότα και ύλη. Αλλά τα αναμειγνύει κατά τρόπο ανιστόρητο. Πατήρ της Καλλιρρόης είναι ο Ερμοκράτης, στρατηγός των Συρακουσίων, που ενίκησε τους Αθηναίους στην Σικελία (413 π.Χ.). Αλλά ο Χαιρέας ήταν στρατηγός των Αθηναίων. Εμπόδιο στην αγάπη των νέων, λοιπόν, οι αντιμαχόμενοι λαοί τους. Το έργο αρχίζει με τον γάμο της ηρωίδος, τον οποίο ακολουθεί ταχέως ο θάνατος και η ταφή της, αλλά… αναζεί (ανασταίνεται) στον τάφο της και απάγεται από ληστές! Μετά δε από πολλές περιπέτειες, που θέτουν σε δοκιμασία το θάρρος και την πίστη των αγαπωμένων, η Καλλιρρόη αποδίδεται στον Χαιρέα. Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από τους κριτικούς «φυσικά και τερπνά», αλλά γενικώς το έργο του Χαρίτωνος, έλεγαν, «στερείται πλοκής και γέμει σολικισμών», είναι μονότονο, ενώ «εν τω συνόλω είναι κατώτερον των ομοίων της εποχής του». Στην γλώσσα προσπαθεί να μιμηθεί τον Θουκυδίδη και τον Ξενοφώντα.
Το ότι άκμασε τον 2ο αι. π.Χ. εξάγεται εκ του «παπύρου της Αρσινόης», που εμπεριέχει απόσπασμα του έργου του Χαρίτωνος (βλ. σχ. Crenfell, Hunt Hogarth “Fajoum Towns and their papyri” – IV,2, έκδ. d’Orville, 1783, Hirscig 1856, Hercher 1859, αγγλ. μτφρ. ανωνύμου 1764 και Rohde “Der griech. Roman”, 1900). Γενικώς παραδεκτό είναι ότι έζησε κι έγραψε τον 1ο αι. π.Χ.ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Άγνωστη Μικρά Ασία».


ΛΕΞΕΙΣΓερμανια, επιστροφη αρχαιων, αρχαια ιερη πετρα, Βενεζουελα, ιερα πετρα, μυθος, Καλλιρροη, πετρα Κουεκα, κλοπη, Βερολινο, Μαδουρο, πνευματικος θησαυρος, ιθαγενης κοινοτητα Πεμον, επαναπατισμος, Βαυαρος καλλιτεχνης 1998, αγαπη, αφυπνιση, ελπιδα, συγχωρεση, ειρηνη, φον Σβαρτζενφελντ, ποταμος Ορινοκο, κοκκινος λιθος, γρανιτης, Καραιβικη, λιβαδια Γκραν Σαβανα, καταρρακτης, ιθαγανεις Ινδιανοι, εραστες, ινδιανικη φυλη, θεος, γαμος, μεταμορφωση, πετρες, τιμωρια, ινδιανικη μυθολογια, Χαιρεας, μυθιστορημα, Χαριτων, αντιγραφη, Σαιξπηρ, Ρωμαιος και Ιουλιεττα, 1595, γιαγια, καλη θεληση, πολιτιστικα δικαιωματα, μυθιστοριογραφος Χαριτωνας, 2ος αιωνας πΧ, Αφροδισιαδα Καριας, Αφροδισιαδα Κυπρου, ρητορας Αθηνοδωρος, Τα κατα Χαιρεαν και Καλλιρροην, λογοτεχνια, Δαφνις και Χλοη, Λογγος, Λευκιππη και Κλειτοφων, Αχιλλευς Τατιος, Πελοποννησιακος Πολεμος, Ερμοκρατης, Συρακουσες, Αθηναιοι, Σικελια, 413 πΧ, ανασταση, απαγωγη, ληστης, σολικισμος, Θουκυδιδης, Ξενοφωντας, παπυρος της Αρσινοης, 1ος αιωνας πΧ, απολιθωση, ιεραπετρα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ