Δόρατα 300.000 χρόνων, μαζί με τα λείψανα αρκετών δεκάδων σφαγμένων αλόγων, βρέθηκαν στην Γερμανία!


Δόρατα 300.000 χρόνων,
μαζί με τα λείψανα
αρκετών δεκάδων
σφαγμένων αλόγων,
βρέθηκαν στην Γερμανία!


Σε ένα ανθρακωρυχείο, έξω από το Schoningen, στην βόρεια Γερμανία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 9 ξύλινα δόρατα, μαζί με τα λείψανα αρκετών δεκάδων σφαγμένων αλόγων. Τα δόρατα χρονολογήθηκαν στα 300.000 χρόνια πριν από σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν από τους πρώτους Νεάντερταλ. Αυτό αναιρεί την πεποίθηση ορισμένων μελετητών ότι οι πρώτοι Νεάντερταλ δεν ήξεραν το κυνήγι!



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΠΕΡΔΙΚΚΑ

Τα δόρατα, μήκους περίπου 2,1 μ., παρήχθησαν από έμπειρους κατασκευαστές όπλων που σχεδίασαν το κυνήγι τους εκ των προτέρων, λέει ο αρχαιολόγος Nicholas Conard του Πανεπιστημίου του Tubingen, ο οποίος επιβλέπει τις ανασκαφές στο Schoningen. Όλα εκτός από ένα δόρυ κατασκευάστηκαν από έλατα που είχαν αναπτυχθεί αργά σε ψυχρές συνθήκες, παράγοντας ιδιαίτερα σκληρό ξύλο. Οι άξονες είχαν σχεδιαστεί για να είναι παχύτεροι, και επομένως βαρύτεροι, κοντά στο μπροστινό μέρος, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη σταθερότητα κατά την πτήση, και οι άκρες σκαλίστηκαν ελαφρώς εκτός κέντρου. «Ήξεραν ακριβώς τι έκαναν», λέει ο Conard.
Τα δόρατα του Schoningen πιθανότατα ρίχτηκαν με το χέρι, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά σε κοντινή απόσταση.


Πολύ αργότερα, οι σύγχρονοι άνθρωποι επινόησαν δόρατα-βολίδες (atlatls) που τους επέτρεπαν να πετάξουν βλήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα και να κυνηγήσουν το θήραμα από μακριά. Ένας αριθμός από τέτοια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Gault, στο κεντρικό Τέξας, των ΗΠΑ, πιθανότατα ήταν σφυρηλατημένα πάνω σε ξύλινους άξονες και πέταγαν με atlatls στόχους, όπως βίσσωνες και μαμούθ, λέει ο Tom Williams του Εργαστηρίου Αρχαιολογικής Έρευνας του Τέξας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Έχουν χρονολογηθεί πριν από 20.000 - 16.000 χρόνια, καθιστώντας τα τα αρχαιότερα βλήματα που βρέθηκαν στην Αμερική.

Ακόμα πιο ισχυρό από το atlatl είναι το τόξο και το βέλος, αν και ο αρχαίος εξοπλισμός τοξοβολίας από φθαρτά υλικά σώζεται σπάνια. Εξαίρεση είναι το τόξο, το σχοινί, τα βέλη, κλπ. που βρέθηκαν με την μούμια του Ötzi, που πέθανε υψηλά στις Ιταλικές Άλπεις πριν από 5.300 χρόνια. Τα 14 βέλη που βρέθηκαν στον Ötzi ήταν φτιαγμένα από κλαδιά δέντρου. Κάποια ήταν κολλημένα με κόλλα από σημύδα και ίνες τσουκνίδας. Αυτός ο σχεδιασμός, με φτερά διατεταγμένα ώστε να παράγουν ευθεία διαδρομή πτήσης, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος από τότε...

ΠΗΓΗ: AJA, Μαϊου-Ιουνίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.4.2020.


ΛΕΞΕΙΣΔορυ, 300.000 χρονια, αλογο, Γερμανια, ανθρακωρυχειο, Σονινγκεν, ξυλινο δορυ, Νεαντερταλ, κυνηγι, οπλο, Κοναρντ, Τυμπινγκεν, ανασκαφη, ελατο, ξυλο, αξονας, βολιδα, ατλατλ, βλημα, θηραμα, Γκωλτ Τεξας ΗΠΑ, βισσωνας, μαμουθ, Ωστιν, 20.000 χρονια, 16.000 χρονια, Αμερικη, τοξο, βελος, τοξοβολια, σχοινι, βελη, μουμια Οτζι, Ιταλικες Αλπεις, 5.300 χρονια, κλαδι δεντρου, κολλα σημυδα, ινα τσουκνιδας, τσουκνιδα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ