Καλλιέργειες 10.350 χρόνων και στην Βολιβία!


Καλλιέργειες 10.350 χρόνων
και στην Βολιβία!


Μέχρι προ τινός επικρατούσε η άποψη ότι η συστηματική και κατά βούλησιν γεωργία είναι εφεύρημα της Εύφορης Ημισελήνου (σπόρων και οσπρίων), κάπου 8.000 χρόνια πριν…

Ώσπου ευρέθησαν σύγχρονες και αρχαιότερες ακόμη καλλιέργειες:
- στην Κύπρο,
αλλά και άλλους «πρώιμους πολιτισμούς»:
Κίνα (ρύζι),
Κεντρική Αμερική (καλαμπόκι, φασόλια, σκουός),
Ν. Αμερική-Άνδεις (πατάτες, quinoa)…
Αλλά και πολύ αρχαιότερες στην Βοιωτία και την Θεσσαλία (ευρήματα Θεόπετρας)…


Όλοι αυτοί εξημέρωσαν (μαγικώ τω τρόπω) τα άγρα φυτά, έκαμαν καλλιέργειες, και ο άνθρωπος πια, έγινε… καλλιεργημένος…

Τώρα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών βάζει και την νοτιοδυτική Αμαζονία σε αυτόν τον χάρτη των πρωτοπόρων γεωργών…



Επιβεβαίωσε, λοιπόν, μια ακόμη περιοχή εξημέρωσης, όπου τα μανιόκα, το σκουός και άλλα βρώσιμα, έγιναν φυτά «κήπων», κατά την διάρκεια του πρώιμου Ολοκαινου / Holocene, ξεκινώντας πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια….

Τα ευρήματα έδωσε η περιοχή Llanos de Moxos. Μια σαβάννα περίπου 48.700 τετραγωνικών μιλίων, που βρίσκεται στο τμήμα Beni της Βολιβίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΛΙΒΙΑ, ΕΔΩ.

«Τα αρχαιολογικά στοιχεία για την εξημέρωση των φυτών είναι ελάχιστα διαθέσιμα, ειδικά στην Αμαζονία, όπου το κλίμα καταστρέφει τα περισσότερα οργανικά υλικά», δήλωσε ο κ. Jose Capriles, επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας, Penn State. «Δεν υπάρχει πετραίο έδαφος σε αυτήν την περιοχή, επειδή είναι μια προσχωσιγενής πεδιάδα και είναι δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις πρόωρων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών».

Οι ερευνητές ανέλυσαν φυτολίθους, με ραδιενεργό άνθρακα. Βρήκαν μαρτυρία:
- μανιόκας-μανσάβα, yuca (πριν από 10.350 χρόνια),
- σκουός (πριν από 10.250 χρόνια) και
- αραβόσιτο (πριν από 6.850 χρόνια).

Το μανιόκ, το σκουός, ο αραβόσιτος και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως η γλυκοπατάτα και τα φυστίκια, αποτελούσαν, ίσως, το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής στο Llanos de Moxos, μαζί με ψάρια και μεγάλα φυτοφάγα ζώα.


«Οι αρχαιολόγοι και οι βιολόγοι έχουν υποστηρίξει εδώ και πολλά χρόνια ότι η νοτιοδυτική Αμαζονία ήταν ένα πιθανό κέντρο πρώιμης εξημέρωσης των φυτών επειδή πολλές σημαντικές ποικιλίες όπως μανιόκα, σκουός, φυστίκια και μερικές ποικιλίες πιπεριών και φασολιών είναι γενετικά πολύ κοντά στα άγρια ​​φυτά που ζουν εδώ», εδήλωσε ο κ. Umberto Lombardo, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. «Ωστόσο, έως αυτήν την πρόσφατη μελέτη, κανείς επιστήμονας δεν είχε ψάξει, ούτε ανασκάψει, παλαιούς αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή αυτή, που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν την αρχαία εξημέρωση αυτών των παγκοσμίως σημαντικών καλλιεργειών».

Χαρτογραφήθηκαν μεγάλα τμήματα «δασικών νησιών» με τηλεπισκόπηση. Τα περισσότερα κυκλικά «δασικά νησάκια» είναι στην πραγματικότητα τεχνητά. Υπάρχουν περισσότερα από 4.700 τεχνητά «δασικά νησιά» στο Llanos de Moxos.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν πως οι πρώτοι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Αμαζονίας δεν ήταν μόνο κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, αλλά ασχολούνταν και με την καλλιέργεια φυτών στο πρώιμο Ολόκαινο...

ΠΗΓΗ: Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, 8 Απριλίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.4.2020.

Τελικά, η... θεά Δήμητρα εμφανίσθηκε πολύ πριν από 10.000 χρόνια και δίδαξε την γεωργία στην Ελευσίνα...

ΛΕΞΕΙΣΚαλλιεργεια, Αμαζονιος, 10.350 χρονια, γεωργια, Ευφορη Ημισεληνος, σποροι, οσπρια, 8.000 χρονια, Κυπρος, Μακεδονια, Κινα, ρυζι, Κεντρικη Αμερικη, καλαμποκι, φασολια, σκουος, Νοτια Αμερικη Ανδεις, πατατα, κινοα, Βοιωτια, Θεσσαλια, Θεοπετρα, σπηλαιο Θεοπετρας, εξημερωση, αγρα φυτα, Αμαζονια, γεωργος, μανιοκα, Ολοκαινο, Λανος ντε Μοξος, σαβαννα, Μπενι Βολιβιας, Βολιβια, κυνηγοι τροφοσυλλεκτες, φυτολιθος, μανιοκας, μανσαβα, γιουκα, 10.250 χρονια, αραβοσιτος, 6.850 χρονια, μανιοκ, υδατανθρακες, γλυκοπατατα, φυστικι, διατροφη, ψαρι, φυτοφαγα ζωα, φιστικι, πιπερια, φασολι, Δημητρα, Ελευσινα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ