Αρχαίο χρυσό νόμισμα και άγνωστο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί στο νησάκι Ευβοδία της Μάγχης! του Γ. Λεκάκη

Αρχαίο χρυσό νόμισμα
και άγνωστο στρατόπεδο
συγκέντρωσης των ναζί
στο νησάκι Ευβοδία της Μάγχης!Ερευνητές με επί κεφαλής την Caroline Sturdy Colls (Πανεπιστήμιο Staffordshire) διερεύνησαν το Sylt στο νησί Alderney(*), το βορειότερο από τα νησιά της Μάγχης, στον 49ο παράλληλο [49°42′52″N 2°12′19″W]!

Η ετυμολογία του ονόματος του νησιού είναι ασαφής.
Ίσως είναι το νησάκι Ευβοδία (Εύβοια) ή Ευωδία
(βλ. Paul the Deacon's Historia Langobardorum, I.6) γνωστό από την αρχαιότητα για μια επικίνδυνη δίνη του. 
Το όνομα «Ευωδία» μπορεί με την σειρά του να προέρχεται από τα 7 νησιά, γνωστά με το όνομα Αιμοδαίαι / Haemodae (αβέβαιης ταύτισης) που αναφέρονται στην "Φυσική Ιστορία" του Πλινίου του Πρεσβύτερου (IV 16,30) και στην "Χρονογραφία" του Πομπονίου Μελά (III 6,54).
Ίσως είναι το νησί που στην ρωμαϊκή εποχή ελέγετο Riduna (λατινικά).
Αλλά, όπως και με τα ονόματα όλων των νησιών της Μάγχης στην ρωμαϊκή περίοδο, υπάρχει σύγχυση.
Το Riduna ίσως αρχικώς ελέγετο Tatihou.
Ή Σαρνία / Sarnia. 
Ίσως, τέλος, είναι παραφθορά του Adreni / Alrene (παλαιοσκανδιναβικά).
 
Χάρτης των νησιών Alderney και Caskets, του 1890.

Το Alderney μοιράζεται την προϊστορία του με τα άλλα νησιά στο Bailiwick του Guernsey. Έγινε νησί στην νεολιθική περίοδο, καθώς τα νερά της Μάγχης ανέβαιναν. Παλαιότερα ήταν πλούσιο σε ντολμέν, όπως και τα άλλα νησιά της Μάγχης. Αλλά το Alderney, υπεφερε από τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές κατασκευές του 19ου αιώνα και επίσης από τους Γερμανούς ναζί, κατά την διάρκεια της κατοχής του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι άφησαν τα ερείπια των ντολμέν στο Les Pourciaux... αγνώριστα! Ένα ντολμέν σώζεται κοντά στο Fort Tourgis. Στο δε Longis Common σώζονται υπολείμματα της Εποχής του Σιδήρου.
Στο νησάκι, λοιπόν, βρήκαν το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, που κτίσθηκε από τους ναζί το 1942… Σχεδιάστηκε για να φυλακίσει 100 - 200 άτομα. Το στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκε για την κράτηση πολιτικών κρατουμένων και στην συνέχεια ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, προσφιλής τακτική των ναζί.

Μέχρι το 1943 περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο αυτό. Οι ναζί έκλεισαν το στρατόπεδο το 1944 και κατέστρεψαν συστηματικά πολλά από τα αρχεία του.


Ερεύνησαν την τοποθεσία με τεχνολογία τηλεπισκόπησης και εξέτασαν τις σωζόμενες κάτω από βλάστηση καλυμμένες δομές. Διαπίστωσαν ότι οι στρατώνες των κρατουμένων προσέφεραν μόνο 1,5 μ. χώρο ανά άτομο και πολύ λίγη προστασία από τον άνεμο και το κρύο, σε αντίθεση με τα κτήρια των ναζί-φρουρών, τα οποία κατασκευάσθηκαν με οπλισμένο σκυρόδεμα και πέτρα για να αντέχουν στις αεροπορικές επιδρομές.

Οι μαζικοί τάφοι στο νησάκι πιστεύεται ότι περιέχουν τα λείψανα τουλάχιστον 700 ανθρώπων που πέθαναν στο Sylt….

Τέλος, ευρέθη επίσης και ένα ρωμαϊκό χρυσό νόμισμα στο νησί Alderney. Χρονολογήθηκε στον 4ο αιώνα μ.Χ., κατά την διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορος Ουάλη / Βάλη, ο οποίος κυβέρνησε από το 364 έως το 378 μ.Χ. Ο αρχαιολόγος Ph. de Jersey είπε ότι «υπήρχε ισχυρός ρωμαϊκός οικισμός στο νησί».(**)

ΠΗΓΗ: Weisberger Μ. «Hidden atrocities of Nazis at concentration camp on British island finally come to light - Official accounts describing horrific conditions were hidden for decades», Live Science, 2.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.4.2020. Και "Ancient Roman gold coin unearthed in Alderney dig", BBC News, 16.5.2024.(**)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή και τους ναζί βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:
 - «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
 - «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
«Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014. 

(*) Aurigny, Auregnais.

στρατοπεδο συγκεντρωσης, Γερμανοι ναζι, νησι Αλντερνυ, Αλντερνι, Μαγχη, Συλτ, Σιλτ, στρατοπεδο καταναγκαστικης εργασιας, 1942, φυλακη, πολιτικος κρατουμενος, 1943, 1944, στρατωνας, οπλισμενο σκυροδεμα, αεροπορικη επιδρομη, μαζικος ταφος, νησακι 49ος παραλληλος προιστορια νησια μπαιλιγουικ Bailiwick γκερνσει Guernsey νεολιθικη περιοδος εποχη νερα Μαγχης ντολμεν, νησακια στρατιωτικη κατασκευη 19ος 20ος αιωνας Γερμανια ναζισμος κατοχη Β Παγκοσμιος Πολεμος ερεεπια Les Pourciaux λε πουρκιω πουρκιο Fort Tourgis φορτ τουργκις Longis Common λονγκις κομον Εποχη Σιδυρου. νησακι, μικρονησι ετυμολογια Ευωδια Evodia Παυλος Ντικον Paul the Deacon's Historia Langobardorum, αρχαιοτητα επικινδυνη δινη Ευοδια επτα εφτα 7 νησια Αιμοδαιαι Αιμοδαιες Εμοδαιαι Εμοδαιες / Haemodae Πλινιος Πρεσβυτερος Μελας ρωμαικη εποχη ριντουνα Riduna λατινικα τατιχου Tatihou Σαρνια / Sarnia παραφθορα αντρενι Adreni / αλρενε Alrene παλαιοσκανδιναβικα χαρτης κασκετς Caskets, 1890 Ευβοδια ευβοια ρωμαικο χρυσο νομισμα 4ος αιωνας μΧ αυτοκρατορα Ουαλης / Βαλης / Valens, 364 378 αρχαιολογια ρωμαικος οικισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ