Το Βάραθρο της Βουβαλότρυπας, όπου ρίχνανε μέσα τα νεκρά βουβάλια, στο όρος Μαυροβούνι της Μαγνησίας στην Θεσσαλία


Το Βάραθρο της Βουβαλότρυπας,
όπου ρίχνανε μέσα
τα νεκρά βουβάλια,
στο όρος Μαυροβούνι
της Μαγνησίας στην Θεσσαλία


Το σπήλαιο βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι, που θεωρείται και ως απόληξη του Πηλίου όρους προς το βορρά.



Εδαφικά ανήκει στο δήμο Κεραμιδίου, στον νομό Μαγνησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης για την Ι.Μ. ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΟΥ, ΕΔΩ.


Η ονομασία προέρχεται από τα νεκρά βουβάλια που ρίχνανε μέσα (βουβαλότρυπα > βαλότρυπα).

Το σπήλαιο διανοίγεται σε μάρμαρα και βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο ένωσης με σχιστόλιθους και γνεύσιους.

Η πρώτη κατάβαση έγινε από τον Γιώργο Αυτζή και μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, όπου διαπιστώθηκε το μεγάλο βάθος του βαράθρου, χωρίς ωστόσο να φτάσουν στον πάτο.

Το 2004 μετά από δύο αποστολές που θα οργανώσει ο «Χείρων» σε συνεργασία με το ΣΕΛΑΣ οι προσπάθειες θα στεφθούν με επιτυχία καθώς θα φτάσουν στο βαθύτερο σημείο του. Υπεύθυνος των αποστολών ήτανε ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Τότε θα γίνει και η πρώτη εκτίμηση του βάθους, στα - 250 μέτρα, χωρίς ωστόσο να χαρτογραφηθεί. Ημιτελείς καταβάσεις θα γίνουνε επίσης το 2009 και το 2014 από μέλη του «Πρωτέα» και του «Χείρωνος», ενώ το 2013 θα το επισκεφτούν μέλη του ΣΠΕΛΕΟ.

Η Βαλότρυπα παρουσιάζει δύο εισόδους με αρκετά διαφορετική διατομή και σε απόσταση 30 μέτρων περίπου. Η μία είσοδος είναι ιδιαίτερα στενή, διαστάσεων 1 μ. x 0,5 μ., ενώ η δεύτερη είναι ορθογωνικής διατομής 8 x 2 μέτρα.

Στενή είσοδος: Από τη στενή είσοδο ακολουθεί μικρή κατακόρυφη κατάβαση 5 μέτρων και μετά συνεχίζουμε ασφαλισμένοι σε επικλινές δάπεδο. Μετά από μερικά μέτρα το σπήλαιο γίνεται κατακόρυφο και η κατάβαση συνεχίζει σε μία στενή διάκλαση 70 μέτρων με μία αλλαγή στα μισά περίπου. Κατόπιν φτάνουμε σε κατηφορικό θάλαμο γεμάτο καταπτώσεις στα -78 μέτρα, όπου βγαίνουμε από το σχοινί. Στην κατηφορική πλευρά θα χρειαστεί να αρματώσουμε και πάλι, κάνοντας κατάβαση 10 μέτρων. Συνεχίζουμε σε αρκετά στενό και οριζόντιο διάδρομο και μετά από μικρό πέρασμα (παράθυρο) βγαίνουμε σε μεγάλο και εντυπωσιακό θάλαμο, όπου είναι και το σημείο ένωσης των δύο εισόδων στα -88 μέτρα.

Υ.Γ.:
Τέτοια "ταφικά σπήλαια" υπήρχαν από την αρχαιότητα και έπαιζαν τον ρόλο της υγειονομικής ταφής ανθρώπων και ζώων. και λέγονται συμβατικώς "Καιάδες" - λ.χ. Σπήλαιο Γεροντομουρί Κρήτης, Ταϋγέτου Σπάρτης, κλπ. Καμμιά σχέση με δολοφονίες ή μη κοινωικές πρακτικές, ίσα-ίσα...

ΠΗΓΗ: Canyoning - Caving, 13.4.2020. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.4.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: βαραθρο της Βουβαλοτρυπας, βουβαλι, ορος Μαυροβουνι, νομος Μαγνησιας, Θεσσαλια, σπηλαιο, Μαυροβουνιο, Πηλιο ορος, Κεραμιδι, Μαγνησια, βουβαλια, βουβαλοτρυπα, βαλοτρυπα, μαρμαρο, σχιστολιθος, γνευσιοι, βαραθρο Βαλοτρυπα, ταφικα σπηλαια, υγειονομικη ταφη, Καιαδας, Σπηλαιο Γεροντομουρι Λασιθιου, Κρητη, Ταυγετος, Σπαρτης, ταφικο σπηλαιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ