Αρχαία ελληνικά νομίσματα-δελφίνια, το αρχαίο ευρώ του Πόντου, έγιναν σύγχρονα κοσμήματα… και ξεπουλιούνται σε δημοπρασίες!!!


Αρχαία ελληνικά
νομίσματα-δελφίνια,
το αρχαίο ευρώ του Πόντου,
έγιναν σύγχρονα κοσμήματα…
και ξεπουλιούνται σε δημοπρασίες!!!



Η αρχαία ελληνική πόλις Ολβία[1] η Ποντική (ή/και Βορυσθένις) - αποικία Μιλησίων, ήδη από τον 7ο αι. π.Χ. τουλάχιστον (βλ. Στρ. 7) - στον βόρειο Πόντο, ήταν γνωστή για τους ναυτεργάτες που παρείχε, και το εμπόριο δημητριακών και ψαριών... αλλά και για το περίεργο σχήμα κάποιων (ανταλλακτικών) νομισμάτων της, που είχαν σχήμα δελφινιού!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΟΛΒΙΑΣ, ΕΔΩ.


Τα «δελφίνια» της Ολβίας, χρησίμευαν ως κοινό μέσον ανταλλαγής (κοινώς αποδεκτό - κάτι σαν κοινό νόμισμα, σαν το αρχαίο ευρώ του Πόντου, ας πούμε) ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμπορίου της Μαύρης Θάλασσας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΟΝΤΟ, ΕΔΩ.

Διάφορα αρχαία... ευρώ του Πόντου...
πάλι από δημοπρασία...

Τα δελφίνια-νομίσματα της Ολβίας ήταν χάλκινα, προφανώς διαμορφωμένα στο χέρι, καθώς ποικίλλουν σημαντικά σε σχήμα από κομμάτι σε κομμάτι – πάντοτε, όμως, σε κίνηση, πηδώντας κύματα, με εξέχον ραχιαίο πτερύγιο, μύτη και μάτι σε κάθε πλευρά…


Τα δελφίνια θεωρούνταν φίλοι των ναυτικών – και δη των ναυαγών - θεωρούνταν ευοίωνοι οιωνοί, και ήταν ιερά και αφιερωμένα στον θεό Απόλλωνα - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών".
Η ποινή για όποιον θανάτωνε δελφίνι, στα αρχαία χρόνια, ήταν έως και η θανατική…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για την ιερά σχέση ΕΛΛΗΝΩΝ - ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ, ΕΔΩ.


Το πρώτο δείγμα (στην πρώτη φωτογραφία, αριστερά, αλλά και το ανωτέρω)
είναι δυο από τα πολλά που δημοπρατούνται, και έχουν μήκος 2,2 εκατ.…

Είναι από αρχαία ταφή (burial, κατά δήλωσιν του ξε-πουλητή)!!! Άρα προϊόν αρχαιοκαπηλίας, κατά δήλωσιν....



Παρ’ όλ’ αυτά, τίποτε δεν εμπόδισε κάποιους να πάρουν αυτά τα νομίσματα-δελφίνια από τάφους, να τα επεξεργαστούν, με ασήμι και χρυσό, και να τα μετατρέψουν σε… μενταγιόν-κοσμήματα, περασμένα σε μοντέρνα ασημένια αλυσίδα λαιμού!!!

Και να τα ξεπουλούν κιόλας!

Ταανεκτίμητα «GREEK BRONZE DOLPHIN “COIN” NECKLACE 5TH-4TH CENTURY BC»… εκτιμώνται150 δολλάρια το ένα, και δημοπρατούνται στις 30.4.2020 από την Jasper52 στην Νέα Υόρκη, των ΗΠΑ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ, ΕΔΩ.

Μέχρι στιγμής… 27.182 κυρίες φιλοδοξούν να φορέσουν στον λαιμό τους ιερά αντικείμενα από έναν τάφο!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.4.2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΔΕΛΦΙΝΙ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Με το όνομα Ολβία (= ευδαίμων, ευτυχής, μακαρία), συναντάμε αρχαίες ελληνικές πόλεις και στην Βιθυνία, και στην Κυρηναϊκή και στην Σαρδηνία.

Αρχαια ελληνικα νομισματα, δελφινια, Ποντος, κοσμημα, δημοπρασια, Ολβια η Ποντικη, Βορυσθενι, Βορυσθενης, Μιλητος, 7ος αιωνας πΧ, ναυτεργατης, δημητριακα, ψαρια, ανταλλακτικο νομισμα, δελφινι, ανταλλαγη, εμποριο, Μαυρη Θαλασσα, χαλκινα νομισματα, δημοπρασια, ταφη, ναυτικος, ναυαγος, οιωνος, ιερα ζωα, θεος Απολλωνας, θανατικη ποινη, ασημι, χρυσος, μενταγιον, Νεα Υορκη ΗΠΑ, Βιθυνια, Κυρηναικη, Σαρδηνια, ευρω δελφινοσχημο δελφινοσχημα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ