Επικό έργο «ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ» - Αφιερωμένο στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 - Έκδοση σε διπλό μουσικό ψηφιακό δίσκο και βιβλίο



Επικό έργο
«ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ»
Αφιερωμένο στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
1955-1959
Έκδοση σε διπλό μουσικό ψηφιακό δίσκο
και βιβλίο


Όταν τα τραγούδια γράφουν Ιστορία.
Η Μουσική σε πλήρη αρμονία με μεστό στίχο και υπέροχη ερμηνεία συνιστούν διαχρονικό έργο που αναφέρεται στην αγάπη για τη ζωή, την ποίηση, την Ελευθερία.
Αυτά ήταν τα συναισθήματα που είχαν οι ήρωες και οι αγωνιστές του ένδοξου έπους της Ε.Ο.Κ.Α. περιόδου 1955-1959. Παλληκάρια από 18 χρονών έγραφαν ποιήματα για τη ζωή και τον έρωτα μα πάνω από όλα λάτρευαν την Ελλάδα και την Ελευθερία.

«Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και εσένα» έγραφε σε ποίημα του ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, το 18χρονο παλληκάρι που προτίμησε την αγχόνη από τη ταπείνωση της σκλαβιάς.

«Απ΄τη στιγμή που άκουσα την ώρα της εκτελέσεώς μας, νιώθω την ψυχή μου να είναι γιομάτη από μια αληθινή χαρά…».

«Λυπάμαι που δε θα δω την Κύπρο μας ελεύθερη. Όμως δεν με φοβίζει ο θάνατος, γιατί η ζωή είναι περιττή μέσα στη σκλαβιά».

«Η ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στην ψυχή μας φωλιάζει ηρεμία. Τη στιγμή αυτή ακούμε την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν. Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα, ούτε με το μικροσκόπιο δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε, πού υπάρχει τραγωδία στο θάνατο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΟΚΑ, ΕΔΩ.

Τα πιο πάνω λόγια είναι βγαλμένα από τα χείλη παλληκαριών της ΕΟΚΑ περιόδου 1955-1959 λίγο πριν οδηγηθούν στην αγχόνη. Ήταν λίγοι εναντίον πολλών. Μα ήταν Έλληνες και οι Έλληνες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δίνουν την ίδια τη ζωή τους. Ήταν ένας αγώνας που συγκλόνισε τον απανταχού Ελληνισμό. Οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον Αγγλικό ζυγό και νίκησαν. Εκατόν οκτώ αγωνιστές, 107 άνδρες και μια γυναίκα, προσέφεραν τη ζωή τους και δικαίως χαρακτηρίστηκαν από το Κυπριακό κράτος Ήρωες. Το έργο κυκλοφορεί σε διπλό ψηφιακό μουσικό δίσκο και βιβλίο. Αναφέρεται ατομικά ή ομαδικά σε 52 Ήρωες και στον ίδιο τον αγώνα. Περιλαμβάνει 32 τραγούδια και αποτελεί συνέχεια του έργου «ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ» που ήταν αφιερωμένο σε 48 Ήρωες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το εργο ΑΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ 204 ΠΝΟΕΣ, ΕΔΩ.



Η μουσική του βασικού συνθέτη του έργου Γιώργου Παλαιοκαστρίτη.
Οι βιωματικοί στίχοι του Νίκου Παπακλεοβούλου ο οποίος είναι ο στιχουργός και παραγωγός του έργου.
Βασικός ερμηνευτής ο Χρήστος Κάλλοου. Ένας συγκλονιστικός πολυτάλαντος καλλιτέχνης που συνδυάζει την υποκριτική και τη μελωδική φωνή, αποδίδοντας με τον τρόπο του όλα τα συναισθήματα του έργου, χαρά, λύπη, συγκίνηση, περηφάνια.
Οι ενορχηστρώσεις του Άκη Μελή.

Πριν από κάθε τραγούδι υπάρχει έμμετρη αφήγηση, που σε συνδυασμό με τη μουσική και τις ερμηνείες συμβάλλουν στην επική υφή του έργου και προσφέρουν γνώση για τα τιμώμενα πρόσωπα. Τις αποδίδουν οι γνωστοί ηθοποιοί Μιχάλης Γιαννικάκης, Βίκυ Μαραγκάκη και ο μικρός Νικόλας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται βασικά στοιχεία των Ηρώων καθώς επίσης άρθρα για την Ελληνικότητα της Κύπρου και σχόλια για την έκδοση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

Προσφέρθηκαν και τίμησαν το έργο με φιλική συμμετοχή, οι εξαιρετικοί ερμηνευτές Κωνσταντίνα, Λέκκας Βασίλης, Παναγιώτου Μανώλης, Παπαδοπούλου Νατάσα, Περιβόλας Άρης, Περιβόλας Λευτέρης, Σολωμού Τώνης, Τουρνάκης Νίκος, Τσαρούχας Πασχάλης, Χαριλάου Κύπρος, Δημήτρης Χιονάς, μέλη χορωδιών «Τεχνοτροπία» και «Εργάνη».

Φιλική συμμετοχή στη μουσική έχουν οι Αυγέρης Βαγγέλης, Βελεγράκης Άγγελος, Μελής Άκης, Παταβούκας Νίκος, Σολωμού Τώνης, Τσαρούχας Πασχάλης, Τσοκάνης Γιώργος, Χρυσάνθου Σάββας, Δημήτρης Χιονάς, και στους στίχους οι Κάλλοου Χρήστος, Κυπριανού Κωνσταντίνος και Ολυμπίου Κυριάκος.
Τα σχέδια του έργου, αφίσα και γραφικά έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ευάγγελο Κάλλοου.

Το έργο κυκλοφορεί σε διπλό ψηφιακό δίσκο από την Gsf Music Η. Γ Σαμουρίδης και σε βιβλίο έκδοση του παραγωγού Νίκου Παπακλεοβούλου, με ένθετο τον διπλό ψηφιακό δίσκο.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.5.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Κυπρος, ΕΟΚΑ, Παλαιοκαστριτης, Παπακλεοβουλου, Καλλοου, Μελης, Γιαννικακης, Μαραγκακη, Κωνσταντινα, Λεκκας, Παναγιωτου, Παπαδοπουλου, Περιβολας, Σολωμου, Τουρνακης, Τσαρουχας, Χαριλαου, Χιονας, χορωδια Τεχνοτροπια, χορωδια Εργανη, Αυγερης, Βελεγρακης, Παταβουκας, Τσοκανης, Χρυσανθου, Καλοου, Κυπριανου, Ολυμπιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ