Άρθρο του Σ. Κασιμάτη στην "Καθημερινή" γελοιοποιεί την Ευζωνική Στολή! – Η απάντηση-διαμαρτυρία του ΕΛΙΣΜΕ, που δεν δημοσίευσε η εφημερίδα


Άρθρο του Σ. Κασιμάτη
στην "Καθημερινή"
γελοιοποιεί την Ευζωνική Στολή!
Η απάντηση-διαμαρτυρία του ΕΛΙΣΜΕ,
που δεν δημοσίευσε η εφημερίδα

Σας κοινοποιούμε την ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), προς την εφημερίδα "Καθημερινή", ως διαμαρτυρία, για το αθλιότατο άρθρο του δημοσιογράφου Σ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ, που στο άρθρο του γελοιοποιούσε την Ευζωνική Στολή.



Μέχρι τώρα η εφημερίδα δεν έχει δημοσιεύσει την Ανακοίνωση-Διαμαρτυρία του ΕΛΙΣΜΕ, οπότε θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όπως την προωθήσετε, κοινοποιήσετε, δημοσιεύσατε, όπου κρίνετε απαραίτητο, σε όσο το δυνατόν περισσότερους, σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σε ιστοσελίδες που μπορείτε, ώστε η επιχειρούμενη προσπάθεια αποεθνικοποίησης και η "μιθριδατοποίηση" του Ελληνικού λαού, με την βεβήλωση εθνικών συμβόλων και το δηλητήριο της δειλίας που μας προσφέρουν, να μην περάσει.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλό μήνα

Ιωάν. Μπαλτζώης
Πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ

Η επιστολή:

"Αξιότιμε κ. Διευθυντά
Σε άρθρο της εγκρίτου εφημερίδας σας “H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, της 24ης Απριλίου, με τίτλο «Ταλιμπάν με μολότοφ;», μεταξύ άλλων αναγράφονται και σχόλια που αφορούν την ενδυμασία των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς, με προφανή σκοπό την λοιδορία και τον χλευασμό της Ευζωνικής στολής (Φουστανέλας). Συγκεκριμένα το άρθρο την χαρακτηρίζει ως γελοία, επισημαίνοντας ότι οι Εύζωνες ντύνονται γυναικεία από την μέση και κάτω με μίνι φούστα, καλτσόν και χοντροπάπουτσα (τσαρούχια) και προτείνει στην Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ανανέωση της Ευζωνικής στολής, όπως π.χ. «δικτυωτό καλτσόν και χαμηλοτάκουνα παπούτσια Prada». Βέβαια θεωρούμε το άρθρο ελλιπές, καθόσον δεν αναφέρθηκαν και άλλες περιπτώσεις «γελοίων» γυναικείων εμφανίσεων ανδρών, όπως των Σκωτσέζων, που συνεχίζουν να φορούν με υπερηφάνεια ακόμη “γυναικεία φούστα” (κιλτ), των αγωνιστών της επανάστασης του 1821 και ακόμη δε και των αρχαίων Ελλήνων. Η φουστανέλα, σύμφωνα με ιστορικούς, ανάγει την ιστορική προέλευση της, ως εξέλιξη ενδυμασίας ακόμη και στην εποχή της αρχαιότητας και συγκεκριμένα από τον ανδρικό δωρικό χιτώνα.

Κύριε Διευθυντά
 Δεν γνωρίζουμε αν το άρθρο είχε σκοπό την ψυχαγωγία μας, η απέβλεπε σε κάτι άλλο, αλλά αν αυτός ήταν ο σκοπός του, θεωρούμε ότι το χιούμορ που επελέγη ήταν άθλιο, εθνικά επιζήμιο και ειλικρινά λυπούμαστε για την ιστορική άγνοια. Η Ευζωνική στολή αποτελεί ένα από τα μοναδικά εθνικά μας Σύμβολα που συνδέεται με θυσίες, αίμα, στιγμές δόξας, εθνικές μνήμες, υπερβάσεις και εθνικά οράματα στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Στη θέα αυτού του τιμημένου (και αιματοβαμμένου) Συμβόλου, ο απανταχού Ελληνισμός εμπνέεται, αναπολεί, δακρύζει και διακατέχεται από εθνική υπερηφάνεια και ανάταση. Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια λοιδορίας ή απαξίωσης του εθνικού μας Συμβόλου, έστω και χωρίς πρόθεση, προσβάλλουν βάναυσα το εθνικό μας συναίσθημα, την τιμή και αξιοπρέπεια του Ελληνισμού και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Τα αξιόπιστα και υπεύθυνα ΜΜΕ, όπως είναι η ιστορική εφημερίδα Καθημερινή, είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και της εθνικής μας συνείδησης, τόσο απαραίτητα την παρούσα περίοδο με τις υπαρκτές απειλές να μας περιβάλλουν. Έτσι θεωρούμε ότι πριν από κάθε αναφορά σε τέτοιας μορφής θέματα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο η Ελληνική ιστορία, τα ήθη και έθιμα και η πατριδογνωσία, καθόσον η ζημιά που γίνεται, έστω και μη ηθελημένα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το εθνικό φρόνημα του απανταχού Ελληνισμού, ιδιαίτερα σήμερα.
Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Το ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών".

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.5.2020.

ΠΗΓΗ: καθημερινη, Κασιματης, ευζωνας, ευζωνικη στολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ