Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ - του Ν. Ζήβα


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ
ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Του εικαστικού Νίκου Ζήβα

Η ξαφνική επέλαση του κορωναϊού αποκάλυψε πλήρως την επελθούσα συντριβή της θεωρίας του Φουκουγιάμα περί του τέλους της Ιστορίας, πάνω στις ελληνικές βραχονησίδες, καθώς επίσης και το βάρβαρο πρόσωπο της νέας Ιερής Συμμαχίας που διαμορφώνεται με το τέλος της παγκοσμιοποίησης, εξαπολύοντας θύελλες στην θάλασσα του Αιγαίου, μέσω της αναμόχλευσης του Ανατολικού Ζητήματος.
Πριν από 200 χρόνια η έκρηξη της πιο σημαντικής Επανάστασης του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, ταύτισε τον Ελληνισμό με την έννοια της καθολικής Ελευθερίας, μέσω της εθνικής Αναγέννησης των λαών ακολουθώντας την ιδέα της Δημοκρατίας της Γαλλικής Επανάστασης.
 Η Ελληνική Επανάσταση εισήγαγε βιαίως την Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο στους μοντέρνους καιρούς, ταυτόχρονα με την πολιτική του διαίρει και βασίλευε του Ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, πάνω στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

"Χαρτογραφία - Το Μεγάλο Αιγαίο" έργο του Νίκου Ζηβα.
Μάρμαρο και ακρυλικό σε ξύλο
2.30 μ. x 1.50 μ. x 0.35 μ.

Απότοκο αυτής της πολιτικής το σύγχρονο τουρκικό κράτος, από την γέννησή του, έχει υποδυθεί το ρόλο του ρυθμιστή των ισορροπιών των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίες αναλόγως των συγκυριών, ενθαρρύνουν η αποτρέπουν την πάγια επιθετική και επεκτατική πολιτική και διπλωματία του.
Αυτή η διπλωματία βρήκε έδαφος για να αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των διεθνών ανακατατάξεων στη συριακή σκακιέρα και έτσι η Τουρκία με τη φανερή ανοχή και την κρυφή υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων έφτασε σήμερα στο σημείο να "αλωνίζει" στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Βαλκανική, κυκλώνοντας τον κύριο σύμμαχο και αντίπαλο της, την κατεστραμμένη και αμήχανη Ελλάδα.
 Η αποσάθρωση της Ευρώπης και η "αδιαφορία" των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αποκαλύπτουν στην Ελλάδα τον άγριο θρίαμβο της Ιστορίας, της οποίας η επιστροφή απειλεί την υπόστασή της.
 Σε αυτές τις συνθήκες η άμυνα της Ελλάδας θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω της επαναταύτισής της με τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, και μέσω ενός νεορρομαντικού κινήματος Οικουμενικού Φιλελληνισμού, θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο εκβιασμό των νεοδεσποτικών εξουσιών, που εξοπλίζουν το βάρβαρο χέρι της γείτονος.
 Οι πρωτοβουλίες και ο συντονισμός συλλογικοτήτων, δραστήριων και ενεργών πολιτών, θα μπορούσαν να εκκινήσουν το ρεύμα του Νέου Φιλελληνισμού εμπνεόμενου από την διαχρονία και την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πνεύματος ανανεώνοντας το με πρωτότυπες παρεμβάσεις αυθεντικών σχεδιων για την σύγχρονη ζωή και καθημερινοτητα, σε αντιθεση με τις δράσεις της εν συνόλω Ελληνικής ομογενοποιημένης Εξουσίας και των επιτροπών της, οι οποίες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τις επισκέψεις στις προθήκες της Ιστορίας, παρουσιάζοντας στο κοινό, τα οστά μιας νεκρής ηρωικής εποχής, ως συγχρονο αξιοθέατο και αξιοποιήσιμο τουριστικό προϊόν.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.5.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Αιγαιο, Τουρκια, φιλελληνισμος, Ζηβας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ