Ομοίωμα φαλλού του 18ου αιώνος, βρέθηκε στην Πολωνία

Ομοίωμα φαλλού
του 18ου αιώνος,
βρέθηκε στην Πολωνία 

Του Γιώργου Λεκάκη


Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν ομοίωμα φαλλού – που το λεν sex toy - του 18ου αιώνα κατά την διάρκεια μιας ανασκαφής, σε μια παλαιά σχολή ξιφομαχίας, στην παράκτια πόλη Γκντανσκ της Πολωνίας - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΠΟΛΩΝΙΑ, ΕΔΩ.

Είναι δερμάτινο και μήκους 20,32 εκατ. με ξύλινο κεφάλι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αρχαίος ελληνικός φαλλός 38,5 εκατ.


«Είναι αρκετά παχύ και μάλλον μεγάλο, κατασκευασμένο από δέρμα και γεμάτο με τρίχες και έχει μια ξύλινη άκρη που διατηρείται σε άριστη κατάσταση», είπαν οι αρχαιολόγοι. Στον ίδιο χώρο ανακάλυψαν και παλαιά σπαθιά.

Το τεχνούργημα έχει πλέον πάει για εργασίες συντήρησης.

Ομοίωματα φαλλού / dildos έχουν βρεθεί, σε διάφορες μορφές, καθ’ όλην την διάρκεια της ιστορίας, από τα Παλαιολιθικά χρόνια. Πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για σεξουαλική ευχαρίστηση.

Για χιλιάδες χρόνια, τα φαλλικά αντικείμενα έχουν χρησιμοποιηθεί συμβολικά ως μέσον για την ενίσχυση της γονιμότητος και για την αποτροπή των κακών πνευμάτων, ως μαγικά κατά της σεξουαλικής επιθυμίας ή ικανότητας, κλπ. Αλλά και η χρήση τους ως σεξουαλικά βοηθήματα έχει επίσης μακρά ιστορία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΦΑΛΛΩΝ, ΕΔΩ.


Σημειώνεται ότι ένας φαλλός 28.000 χρόνων που βρέθηκε πρόσφατα στο σπήλαιο Hohle Fels στην Γερμανία, αναφέρεται ως το αρχαιότερο γνωστό «σεξουαλικό παιχνίδι» που βρέθηκε ποτέ.

Ο 28.000 χρόνων φαλλός από το Σπήλαιο Φελς.

Άνδρες και γυναίκες από την αρχαιότητα χρησιμοποίησαν φαλλικά αντικείμενα (λ.χ. στην αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» του 411 π.Χ., οι γυναίκες συζητούν να χρησιμοποιούν «σεξουαλικά παιχνίδια» για να αποφύγουν το σεξ με τους συζύγους τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τον πόλεμο).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αρχαίοι φαλλοί ευρέθησαν στον Πειραιά.


Φαλλοί από πέτρα, ξύλο, δέρμα, ακόμη και κοπριά καμήλας[1] έχουν βρεθεί κατά την διάρκεια ανασκαφών. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν δέρμα ή έντερο ζώου για να καλύψουν έναν σκαλιστό φαλλό, προσθέτοντας μια πιο φυσική αίσθηση. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης υπάρχει το αρχαιότερο προσφυλακτικό[2] ως εκ τούτου κακώς λέγεται πως σε αυστριακό μουσείο υπάρχει το αρχαιότερο προφυλακτικό στον κόσμο, μαζί με τέσσερα άλλα θραύσματα προφυλακτικών, διότι αυτά χρονολογούνται από το 1650 μ.Χ. περίπου. Αυτά βρέθηκαν στο Dudley Castle στην Αγγλία.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΕΡΩΤΟΣ, ΕΔΩ.


Στην διάσημη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, «Χίλια και μία νύχτες», με ρίζες στην αρχαία αραβική, περσική, ινδική, αιγυπτιακή και μεσοποταμιακή λαογραφία και λογοτεχνία, αναφέρονται φαλλοί φτιαγμένοι από χρυσό, ασήμι, ή περίτεχνα σκαλιστό ελεφαντόδοντο.

Ωστόσο, τα φαλλικά αντικείμενα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνον για σεξουαλική ευχαρίστηση. Στην αρχαία Ελλάδα, η «υστερία» / hysteria (< ύστερα, γαστέρα) πιστεύεται ότι είναι μια ιατρική κατάσταση, που προκαλείται από μια ελικοειδή μήτρα / (μαιανδρική) meandering uterus και η κακή συμπεριφορά προκαλείται από την έλλειψη «υστερικού παροξυσμού» (οργασμού) / “hysterical paroxysm” (orgasm). Ο διάσημος ιατρός Ιπποκράτης πίστευε ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί κάθε είδους συμπτώματα, όπως αϋπνία, συναισθηματική αστάθεια, πονοκεφάλους και γενικά κακή υγεία. Οι γυναίκες ελάμβαναν ιατρική εντολή να χρησιμοποιούν τους ολίσβους / «olisbos» (παιγνίδια σεξ / φαλλοί από πέτρα ή ξύλο) για να αποτρέψουν την εμφάνιση υστερίας. Οι ιατροί τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση έκαναν «μασάζ γεννητικών οργάνων» των ασθενών τους, για να τους θεραπεύσουν από τα δεινά της υστερίας… Η πεποίθηση ότι οι γυναίκες υποφέρουν «υστερία» (γίνονται υστερικές) από την έλλειψη σεξ, συνεχίσθηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.3.2016.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν κοπριά καμήλας με ρητίνη για να φτιάξουν σεξουαλικά βοηθήματα.

[2] Βλ. Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός, 2006.


ΛΕΞΕΙΣΟμοιωμα φαλλου, 18ος αιωνας, Πολωνια, φαλλος, ανασκαφη, σχολη ξιφομαχιας, Γκντανσκ Πολωνιας, δερματινος φαλλος, δερμα, τριχες, σπαθι, Παλαιολιθικη εποχη, σεξ, σεξουαλικη ευχαριστηση, φαλλικα αντικειμενα, συμβολο, γονιμοτητα, αποτροπη κακων πνευματων, αποτροπαικα, μαγικο, σεξουαλικη επιθυμια, σεξουαλικη ικανοτητα, σεξουαλικο βοηθημα, 28.000 χρονια, πριν, σπηλαιο Φελς, Γερμανια, σεξουαλικο παιχνιδι, φαλλικο αντικειμενο, αντιπολεμικη κωμωδια, Αριστοφανης, Λυσιστρατη, 411 πΧ, γυναικες, σεξουαλικο παιγνιδι, πολεμος, πετρα, ξυλο, κοπρια καμηλας, καμηλα, εντερο ζωου, Αρχαιολογικο Μουσειο Σαμοθρακης, προσφυλακτικο, Αυστρια, προφυλακτικα, 1650 μΧ, Νταντλει Καστλ, Αγγλια, λαικο παραμυθι, Χιλια και μια νυχτες, αραβια, περσια, ινδια, αιγυπτος, μεσοποταμια, λαογραφια, λογοτεχνια, χρυσος, ασημι, ελεφαντοδοντο, υστερια, υστερα, γαστερα, ιατρικη, ελικοειδης μητρα, μαιανδρικη μητρα, μαιανδρος, υστερικος παροξυσμος, οργασμος, Ιπποκρατης, αυπνια, συναισθηματικη ασταθεια, πονοκεφαλος, υγεια, ολισβος, μασαζ γεννητικων οργανων, γεννητικα οργανα, Αιγυπτιοι, ρητινη, Σαμοθρακη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ