ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στην Κοιλάδα των Μουσών στον ιερό ΕΛΙΚΩΝΑ Βοιωτίας λέει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

ΟΧΙ ανεμογεννήτριες
στην Κοιλάδα των Μουσών
στον ιερό ΕΛΙΚΩΝΑ Βοιωτίας
λέει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας 

Του Γιώργου Λεκάκη


Ο Ελικών ήταν το ιερό βουνό των Βοιωτών, και όλων των Ελλήνων, αφού εκεί κατοικούσαν οι Ελικωνιάδες Μούσες, στην – ακόμη και σήμερα λεγομένη – Κοιλάδα των Μουσών - ΑΚΟΥΣΤΕ σχετική ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.… με περίφημο ιερόν των Μουσών, θέατρο, ασκληπιείον, κλπ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Οι 88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας".


Σε κορυφή 1.401 μ. του Ελικώνος, εκατό μέτρα επάνω από την αρχαία Ιπποκρήνη, ευρίσκεται ο αρχαίος βωμός του Διός


Η αρχαία ιερά κρήνη, Ιπποκρήνη, επί του Ελικώνος,
σε υψόμετρο 1.500 μ.!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ σχετικά στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ του 1972, ΕΔΩ.


Δυτικά η κορυφογραμμή, μέχρι την κορυφή 1.525 μ. είναι γεμάτη με δολίνες, και κομμένους και τετραγωνισμένους βράχους. Αποτελεί σημαντικό χώρο γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Όταν τα είδε μία ομάδα Κινέζων επιστημόνων είπαν «οι άνθρωποι τα έφτιαξαν αυτά σε άλλη εποχή»….


ΔΙΑΒΑΣΤΕ περι ΕΛΙΚΩΝΟΣ, ΕΔΩ.


Το ιερόν των Μουσών (Μουσείον), στην Κοιλάδα των Μουσών,
στην Άσκρη, στον Ελικώνα Βοιωτίας.

Προφανώς από τη διαμόρφωση αυτή του ανατολικού Ελικώνα, του όρους των Μουσών, εμπνεύστηκε ο Ησίοδος την «Τιτανομαχία»


Γιατί τα λέω τώρα όλα αυτά…

Διότι σε αυτήν την ιερή περιοχή, κάποιοι θέλουν να στήσουν ανεμογεννήτριες - την μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.


Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην ΜΑΝΗ - ΑΚΟΥΣΤΕ το ΕΔΩ

και σε αρχαιολογικό χώρος στην ΚΡΗΤΗ - ΑΚΟΥΣΤΕ το ΕΔΩ

και αλλαχού...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ περι ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΕΔΩ.


Με έγγραφό της, όμως με θέμα «Περί της εγκρίσεως ή μη εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Κοιλάδα των Μουσών, ΠΕ Βοιωτίας των εταιρειών GREENFIELD WIND MIKE, WIND ENERGY FACILITY MIKE και ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ», η ΕΦΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ αναφέρει[1]:

«Το θέμα αφορά στην εγκατάσταση 10 Α/Γ, στη διάνοιξη 2 νέων οδών πρόσβασης, μήκους 500 μ. έκαστη και στην κατασκευή τεσσάρων οικίσκων ελέγχου επί του όρους Ελικώνα εντός ή στα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών.

 

Η Κοιλάδα των Μουσών

και τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

 

Με την υπ.αριθμ. Υ.Α. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/37134/1820 (ΦΕΚ 134/ΑΑΠ/27-4-2012, σχετ. 9), καθορίστηκαν με συντεταγμένες τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, σε συνέχεια της αρχικής κήρυξης του 1985 (η υπ.αριθμ. ΥΠΠΕ/Α1/Φ09/33169/1186/5-7-1985 Υ.Α. - ΦΕΚ 453/Β/18-7-1985, σχετ. 10), ενώ προέκυψε σημειακή αναοριοθέτηση με σκοπό να περιληφθούν τα κάτωθι μνημεία:

1.     Ο λόφος Παλαιοβορός στα νότια της θέσης «Φύλαχτρο» όπου διατηρείται μεσαιωνικός πύργος, κατάλοιπα μεσαιωνικών κτιρίων και πλήθος επιφανειακών ευρημάτων που χρονολογούνται από τους υστερορωμαϊκούς χρόνους έως τους νεώτερους (φωτό 4).

2.     Ο κωνικός λόφος Πυργάκι, στην κορυφή του οποίου υπάρχει αρχαίος πύργος του 4ου αι. π.Χ. Ο πύργος, ο οποίος χτίστηκε πιθανότατα από τους Θεσπιείς λίγο πριν τη μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ. ώστε να ελέγχουν τις κινήσεις των Θηβαίων, διαθέτει τρεις αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο. Περιμετρικά του χώρου σώζεται οχυρωματικός περίβολος, πιθανόν τμήμα της ακρόπολης της αρχαίας Άσκρας (φωτό 5).

3.     Η θέση «Εννέα Μούσες», όπου και το ομώνυμο ιερό με τα αγάλματα των 9 Μουσών, έργα επώνυμων γλυπτών του τέλους του 5ου αι. π.Χ., τα οποία κοσμούσαν το τέμενος πάνω σε ενεπίγραφα βάθρα. Κατά τις συστηματικές ανασκαφές του ιερού από τη Γαλλική Σχολή, υπό τη διεύθυνση του P. Jamot κατά τα έτη 1888, 1889 και 1890, αποκαλύφθηκαν τα εννέα βάθρα των αγαλμάτων, αρχικά στημένα σε ενιαίο σύνταγμα. Από αυτά, τα πέντε καλύτερα διατηρημένα, φέρουν χαραγμένα τα ονόματα των Μουσών και είναι έργα του ποιητή και γλύπτη Ονέστου (φωτό 6).

4.     Το αρχαίο θέατρο στο δυτικό πέρας της μακρόστενης κοιλάδας. Χρονολογείται στα τέλη του 3ου αι. π.Χ. ή τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. και κτίστηκε για τις ανάγκες των μουσικών και θεατρικών αγώνων των Μουσείων, γιορτής αφιερωμένης στις εννέα Μούσες, προστάτιδες των γραμμάτων και των τεχνών (φωτό 7).

5.     Ο βωμός ή ναΐσκος των Μουσών, ορθογώνιο κτίσμα μικρών διαστάσεων του 3ου αι π.Χ., ο οποίος αποκαλύφθηκε από τον Π. Σταματάκη το 1882, όταν κατεδαφίστηκε το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας για να αποκαλυφθεί το τέμενος των Μουσών. 40 περίπου μέτρα δυτικά του ναΐσκου των Μουσών εντοπίστηκε στοά με 36 ιωνικούς κίονες στην πρόσοψη (φωτό 9), του 3ου αι. π.Χ. Στο εσωτερικό διέθετε δωμάτια και αρχικά κατά μήκος τοίχο, οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα με κορινθιακή κιονοστοιχία (φωτο 10). Η στοά προοριζόταν ίσως και για τη στέγαση αναθημάτων.

6.     Η θέση «Επισκοπή» όπου διατηρούνται ερείπια πρωτοβυζαντινού ναού και καμαροσκεπής τάφος (φωτό 11).

7.     Πλήθος αρχαιοτήτων έχουν εντοπιστεί εντοιχισμένα στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, ανατολικά του θεάτρου. Από τους λίθους που αποτοιχίστηκαν βεβαιώθηκε εκ των υστέρων ότι κατά μήκος του φαραγγιού, που κατέληγε στο τέμενος των Μουσών, υπήρχαν και άλλες κατασκευές, κτιστά βάθρα για επιβλητικά μνημεία, αγάλματα και ανδριάντες.

8.     Ο ναός της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφικό διάκοσμο του 18ου αι.

9.     Ο ναός του Αγίου Νικολάου των αρχών του 19ου αι με κατάλοιπα παλαιότερου κτίσματος νοτιοανατολικά.

10.                        Ποικίλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βυζαντινών χρόνων περιμετρικά του Αγίου Γεωργίου (νεώτερος ναός).

11.                        Ο ναός του Προφήτη Ηλία του 1922.

12.                        Ο ναός του Αγίου Βλασίου πιθανών του τέλους του 18ου αι/αρχών 19ου, στην τοιχοποιία του οποίου διατηρούνται εντοιχισμένα μαρμάρινα ανάγλυφα και επιγραφές.

13.                        Ο ναός του 10ου αι. π. Χ. στη θέση «Χριστός», ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ανάσταση του Χριστού (φωτο 11).

14.                        Στην κορυφή του όρους Ελικώνα ή Ζαγαρά, σε υψόμετρο 1.500μ., συναντούμε την Ιπποκρήνη, κρηνική κατασκευή κλασικών χρόνων, στο σημείο όπου σύμφωνα με τον μύθο ανάβλυσε νερό από το χτύπημα της οπλής του του Πήγασου. Λίγο ψηλότερα από την κρήνη διατηρούνται ερείπια διπλόχωρου πύργου, με συγκλονιστική θέα απ’ άκρου εις άκρον της Βοιωτίας. Στα θεμέλια του κτίσματος, το οποίο χρονολογείται όπως και η κρήνη, στις αρχές του 4ου αι. π. Χ. (πιθανότατα στα χρόνια της Θηβαϊκής ηγεμονίας) βρέθηκαν στάχτες και όστρακα με εγχάρακτες αφιερωματικές επιγραφές (graffiti) στον Δία. Πρόκειται προφανώς για τον χώρο που ο Ησίοδος (Θεογ. 1-4) και οι σχολιαστές του τοποθετούν τον βωμό για τις θυσίες στον Ελικώνιο Δία, πατέρα των Μουσών (φωτο 12).

15.                        Εκτός από τα ανωτέρω σημεία, τα οποία καλύπτουν την έκταση σχεδόν ολόκληρης της κοιλάδας, μεγάλη σημασία έχει το αλώβητο φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο εντάσσονται, αναλλοίωτο από την εποχή που ο Ησίοδος δέχτηκε την έμπνευση των Μουσών καθώς έβοσκε τα ποίμνιά του. Η κοιλάδα παραμένει έως σήμερα ελεύθερη από κάθε ανθρωπογενή επέμβαση, διατηρώντας τον έντονο αγροτικό και ποιμενικό χαρακτήρα της.

 

Αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ και της ΕΦΑ Βοιωτίας

για αντίστοιχες περιπτώσεις

στην Κοιλάδα των Μουσών

 

Ήδη από το 2002 είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας στα υψώματα και τις υπώρειες του Ελικώνα, ιδιαίτερα στις περιοχές του Άνω Περμησσού, Άσκρης και Θίσβης. Ένα από τα πρώτα εξεταζόμενα αιτήματα (της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΑΒΕΕ) αφορούσε στη θέση «Μελίσσι», στο βόρειο άκρο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Η Υπηρεσία μας είχε αποστείλει το αίτημα με τις απόψεις της στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας (σχετ. 11) και εκδόθηκε η σχετική 12 απόφαση, σύμφωνα με την οποία «δεν εγκρίνεται η χορήγηση άδειας εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης, δεδομένου ότι το βορειότερο τμήμα του εντάσσεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών και θα προκαλέσει έμμεση βλάβη επ’ αυτού καθώς και ενδεχομένως την αφετηρία μεγαλύτερων επεμβάσεων στο μέλλον. Εξάλλου, η κοιλάδα περιλαμβάνει στα όριά της τον ανατολικό Ελικώνα, ο οποίος αποτελεί οροσειρά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τόπο μεγίστου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χρήζει προστασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Από την αρχική εκείνη απόφαση και έως σήμερα, η ΕΦΑ Βοιωτίας δέχεται σε ετήσια βάση πλήθος αιτημάτων για την εγκατάσταση μικρών ή μεγάλων αιολικών πάρκων στα υψώματα που περιβάλλουν την Κοιλάδα των Μουσών, τα οποία αντιμετωπίζει ενιαία, εγκρίνοντας όσα δεν είναι ορατά από την Κοιλάδα και απορρίπτοντας αυτά που χωροθετούνται στα όρια ή εντός του αρχαιολογικού χώρου και συνεπώς βλάπτουν την ίδια την ουσία του. Από το σύνολο των αιτημάτων που έχουν εγκριθεί από την ΕΦΑ Βοιωτίας προκύπτει ότι όλοι οι ορεινοί όγκοι περιμετρικά της Κοιλάδας των Μουσών θα καλυφθούν με Α/Γ, ενώ σε συνδυασμό με τις διανοίξεις οδοποιίας και τους αναγκαστικούς εκβραχισμούς η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπεί σε έναν απέραντο εργοταξιακό χώρο. Ωστόσο, η Υπηρεσία μας έχει φροντίσει μέχρι σήμερα η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται να παραμείνει αθέατη από την Κοιλάδα των Μουσών.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη εγκριθεί από αρχαιολογικής άποψης η εγκατάσταση 70 ανεμογεννητριών σε σημεία που δεν προκαλούν βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Μουσών. Από την άλλη, έχουν απορριφθεί αιτήματα εντός ή ακριβώς στα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (π.χ. ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ, ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., PIGADIA AIOLOS AE, NIATA AIOLOS A.E., ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΙΚΕ, ΣΑΒΒΑΣ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ ΑΕ, κλπ).

Παράλληλα, έχουν υποβληθεί προς εξέταση στην Υπηρεσία μας αυτήν την περίοδο ακόμη έντεκα (11) νέα αιτήματα μεμονωμένων Α/Γ στις ίδιες θέσεις: «Βαθειά Λάκκα 1» (εταιρεία Α. Κοιλάτσος), «Βαθειά Λάκκα 2» (εταιρεία Κ. ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ), «Βαθειά Λάκκα 5» (εταιρεία Α. Κολιάτσος), «Βαθειά Λάκκα 7» (εταιρεία Χρ. Πετρόπουλου), «ΑΣΚΡΗ 1» (εταιρεία Ζ&Τ Ενεργειακή) και «ΑΣΚΡΗ 2» (εταιρεία ΑΤΕΡΜΟΝ Ενεργειακή), «ΑΣΚΡΗ 3» (εταιρεία Ζ&Τ Ενεργειακή), «ΑΚΡΗ 4» (εταιρεία ΑΤΕΡΜΟΝ Ενεργειακή), «Ξάγναντο - Ζαγαρά» (εταιρεία Χριστόπουλος Γεώργιος), «Ξάγναντο - Ζαγαρά» (εταιρεία Πασιάς Γεώργιος) και «Ξάγναντο - Ζαγαρά» (εταιρεία Καραναστάσης Πέτρος), για τα οποία έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία ή εκκρεμεί η διεξαγωγή αυτοψιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προαναφερόμενα αιτήματα, συχνά οι αιτούμενες Α/Γ ή τα πολύγωνα των πάρκων αλληλοκαλύπτονται, κάτι που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας σχετικά με την ανεξέλεγκτη και αλόγιστη χωροθέτηση Α/Γ, χωρίς σχέδιο και λογική.

  Αξίζει να αναφέρουμε εδώ την πρακτική που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια να υποβάλλονται αιτήματα που αφορούν σε 1 ή 2 Α/Γ, τα οποία και εξαιρούνται από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στη συνέχεια, οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι αιτούνται με άλλη επωνυμία την εγκατάσταση εξίσου μεμονωμένων Α/Γ, οι οποίες είναι όμορες με τις αρχικές αδειοδοτηθείσες, διαμορφώνοντας εκτεταμένες εγκαταστάσεις αιολικών, με μη προβλέψιμη επιβάρυνση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία κατά τη στιγμή της αρχικής αδειοδότησης.

  Σε ό,τι αφορά στην κοιλάδα των Μουσών, ο τρόπος κατάθεσης των αιτήσεων δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εγκατάσταση είκοσι ενός συνολικά (21) ανεμογεννητριών, οι οποίες -εάν εγκριθούν παρά τις αντιρρήσεις της Υπηρεσίας μας- θα κατακλύσουν τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, δεσπόζοντας σε όλη την Βοιωτία.


Οι απόψεις της ΕΦΑ Βοιωτίας

για την εγκατάσταση των Α/Γ

στην Κοιλάδα των Μουσών


Η Υπηρεσία μας επί μακρόν προσπαθεί να διατηρήσει αναλλοίωτο τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου της Κοιλάδας των Μουσών, καθώς και το πλήθος των ιστάμενων μνημείων που διατηρούνται στην περιοχή.

Οι αρχαιότητες και το φυσικό περιβάλλον της Κοιλάδας αποτελεί ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο. Η θέση άλλωστε επιλέχθηκε για τη λατρεία των Μουσών και υμνήθηκε στην αρχαία ελληνική γραμματεία ακριβώς εξαιτίας του ειδυλλιακού φυσικού περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια ο αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να νοηθεί απλώς ως μια περιοχή με διάσπαρτα αρχαιολογικά τεκμήρια αλλά ως η θέση που παρουσίαζε τα ιδανικά χαρακτηριστικά για να εγκαθιδρυθεί η λατρεία των συγκεκριμένων θεοτήτων.

Η εγκατάσταση δέκα (10) Α/Γ σε δεσπόζουσα θέση στο νότιο όριο του αρχαιολογικού χώρου, η προοπτική εγκατάστασης άλλων έντεκα (11) τουλάχιστον Α/Γ, τα συνοδά έργα και οι διασυνδέσεις μέσης τάσης ρεύματος, θεωρούμε ότι θα επιφέρουν διηνεκή και μη αναστρέψιμη βλάβη σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας, κατά την έννοια του Ν3028/02, άρθρο 3, πργρ 1,β και 2, καθώς και άρθρο 10, πργρ 1. Σημειώνουμε ότι οι ορεινοί όγκοι της περιοχής προσελκύουν πλήθος τουριστικών ομάδων για πεζοπορία, ανάβαση και αναρρίχηση, σε έναν μαγευτικό δασικό ορεινό και ημιορεινό χώρο, οι οποίες εκτελούν διαδρομές που σχετίζονται με ιστάμενα μνημεία όπως η Ιπποκρήνη, οι πύργοι, το κοίλο του θεάτρου και ο βωμός των Μουσών. Στο κοίλο του θεάτρου έχουν επίσης πραγματοποιηθεί πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων με μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Μουσών η Υπηρεσία μας: α) έχει υλοποιήσει Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, β) έχει ενεργό ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και, γ) προχωρά σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο για τη σύναψη νέας προγραμματικής που θα αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η Υπηρεσία μας έχει γίνει αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών κατοίκων και φορέων που αφορούν στο σύνολο παρόμοιων εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των κοντινών οικισμών έχουν αποδεχθεί τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου και δεν καταθέτουν αιτήματα οικοδόμησης σε αυτόν, αντιθέτως έχουν αρχίσει να ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες. 

 

Οι απόψεις της ΕΦΑ Βοιωτίας

επί των λόγων προσφυγής

των εν θέματι εταιρειών

 

   Επανερχόμενοι στις υποβληθείσες τέσσερις (4) ενστάσεις των εταιρειών που αναφέρονται στο θέμα και αφορούν σε ισάριθμα αιτήματα ακύρωσης – επανεξέτασης των αιτήσεών τους, καθώς και των λόγων προσφυγής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Αρ. Β.1. Έκδοση πράξης κατά παράβασης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας- έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων.

 

Όλα τα αιτήματα που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία μας αφορούν σε «…βεβαίωση δυνατότητας εγκατάστασης αιολικού σταθμού…» και όχι σε οριστική έγκριση κατασκευής ή μη του αιολικού πάρκου. Για τον λόγο αυτό, η ΕΦΑ Βοιωτίας απέστειλε τις γενικές απόψεις της και όχι την απόφασή της επί του θέματος, βασισμένη σε μια ολιγοσέλιδη τεχνική περιγραφή και ένα τοπογραφικό διάγραμμα, καθώς οι αιτούντες είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την χωροθέτηση των Α/Γ (ζητώντας τη χορήγηση δυνατότητας εγκατάστασης αιολικού σταθμού) και όχι την τελική έκφραση γνώμης επί συγκεκριμένης μελέτης. Συνεπώς, η υποχρέωση ενημέρωσης του διοικούμενου για τη δυνατότητα προσφυγής όπως την επικαλούνται οι ενδιαφερόμενοι (σελ. 4 των ενστάσεων) δεν ευσταθεί σε αυτήν την περίπτωση, διότι οι αιτούντες δεν εξέφρασαν πουθενά και με σαφήνεια την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης, από την οποία θα προέκυπτε και το εύλογο έννομο συμφέρον. Αντιθέτως, ενημερώθηκαν επαρκώς για τις δυσχέρειες που θα αντιμετώπιζαν, εφόσον ξεκινούσαν το σχεδιαζόμενο έργο.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία μας δέχεται καθημερινά πλήθος παρόμοιων ερωτημάτων, που σκοπό έχουν τη βασική ενημέρωση των ενδιαφερομένων επί θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και ασφαλώς δεν υποχρεούται να γνωστοποιεί αδιακρίτως τη νομοθεσία που την αφορά.

Ειδικά για την αίτηση της εταιρείας GREENFIELD WIND MIKE «Βαθειά Λάκκα – Ξάγναντο» ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία στις 28-5-2020, καθώς υπήρξε διόρθωση συντεταγμένων με δική της ευθύνη στις 8-4-2020. Αν και σε αυτήν ειδικά περίπτωση οι αιτούντες είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν την οριστική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας μας, δεν προέβησαν σε καμιά παρόμοια ενέργεια, αντιθέτως συνέχισαν να διερευνούν γενικώς τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικού σταθμού, ενώ δεν εξέφρασαν καμιά αντίρρηση για τις αρχικές απόψεις της Υπηρεσίας μας, τις οποίες είχαν ήδη λάβει. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ -αν και δεν ήταν υποχρεωμένη η ΕΦΑ Βοιωτίας να υποθέσει το έντονο ή μη ενδιαφέρον του αιτούμενου για την υπόθεσή του- τον ενημέρωσε με το υπ’ αρ. 5 σχετικό για την αναγκαιότητα εξέτασης του αιτήματός του από αρμόδιο αρχαιολογικό συμβούλιο, εφόσον επέμενε στο αίτημά του και συμπλήρωνε τον σχετικό φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία. Ο αιτών -με δική του προφανώς ευθύνη ή αμέλεια- δεν απέστειλε τα ζητηθέντα, πράξη η οποία εκλήφθη από την Υπηρεσία μας ως απόσυρση του ενδιαφέροντός του για την υπόθεση.

 

 

Αρ. Β.2. Δια παράβαση των αρχών χρηστής Διοίκησης και δεδικαιολογημένης εμπιστοσύνης διοικούμενου

 

Σε ό,τι αφορά στις αιτιάσεις των ενδιαφερομένων σχετικά με την παράβαση των όρων χρηστής διοίκησης κτλ, παρατηρούμε τα εξής:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας εκδίδει γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις κ.α. με βάση συγκεκριμένη νομολογία (όπως τον Ν3028/02, το Π.Δ.4 «Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» κ.α.), η οποία είναι σαφής τόσο ως προς τα δικαιώματα του πολίτη, όσο και ως προς την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα όμως τους αιτούντες η μη ευνοϊκή για αυτούς απόφαση αποτελεί παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και μεροληψίας εκ μέρους της Υπηρεσίας μας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν αφού προκρίνουν αυθαίρετα ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προηγείται της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς (σελ. 5&6 των ενστάσεων), αμφισβητώντας την υποχρέωση της ΕΦΑ Βοιωτίας να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, ως καθ’ ύλιν αρμόδια Υπηρεσία και εκλαβάνοντας ως πρόσχημα αυτήν την υποχρέωσή της. Ως προς το συγκεκριμένο σημείο ο Νόμος είναι ιδιαιτέρως σαφής, αποδίδοντας την υποχρέωση της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αυστηρά στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι αυθαίρετα σε ιδιώτες με ίδιον συμφέρον.

Ακολούθως, το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια συμβάλλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και επιδρά ευνοϊκά στην μείωση της εκπομπής ρύπων, οδηγεί τους αιτούντες στο δογματικό συμπέρασμα ότι οι Α/Γ δεν βλάπτουν το πολιτιστικό περιβάλλον (σελ. 5&6 των ενστάσεων). Παρακολουθώντας περαιτέρω τη συγκεκριμένη συλλογιστική, καταλήγουν στο επίσης αυθαίρετο κατά την άποψη μας συμπέρασμα ότι -εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί για παρόμοια έργα από άλλες Εφορείες Αρχαιοτήτων- η ΕΦΑ Βοιωτίας οφείλει οπωσδήποτε και χωρίς περαιτέρω έλεγχο να συμφωνήσει με τις αιτήσεις τους (σελ. 7 των ενστάσεων). Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία μας δεν αρνείται αδιακρίτως την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή αρμοδιότητάς της, όπως αποδεικνύεται και ανωτέρω (σελ. 5 του παρόντος), αντιθέτως γνωμοδοτεί θετικά όταν αυτά δεν επηρεάζουν αρνητικά τα μνημεία και το περιβάλλον τους.

 

 

Αρ. Β.3. Δια παράβαση της αρχής της αναλογικότητας

 

Αναφορικά με το σημείο Β.3 για την παράβαση της αρχής της αναλογικότητας (σελ. 7-9 των ενστάσεων) και την επίκληση από τους ενδιαφερόμενους των γνωμοδοτήσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (613/2002, 3478/2000, 2300/1997 και ΣτΕ 3851/2006) σχετικά με έργα μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία και των ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (σελ. 8 των ενστάσεων), αντιπαραβάλουμε αφενός την υπ’ αρ. 3723/2005 απόφαση ΣτΕ σχετικά με τη μη χορήγηση άδειας ανέγερσης, λειτουργίας ή χρήσης οικοδομήματος εάν «κινδυνεύει να επέλθει άμεση ή έμμεση βλάβη όχι μόνον ενός ή περισσοτέρων από τα σωζόμενα μνημεία, εμφανή ή μη, που ευρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και του ελεύθερου περιβάλλοντος χώρου» και αφετέρου θα επιθυμούσαμε μια σαφέστερη τεκμηρίωση σχετικά με τη «μείζονα σημασία για την εθνική οικονομία» και την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, καθώς θεωρούμε ότι οι ανωτέρω ανάγκες δύνανται να καλυφθούν από τις ήδη αδειοδοτηθείσες Α/Γ και από αυτές που θα αδειοδοτηθούν στο μέλλον, σε θέσεις που δεν βλάπτουν τον αρχαιολογικό χώρο.

Αντιθέτως στην σελ. 9 των ενστάσεων γίνεται σαφής παραδοχή ότι η χωροθέτηση των συγκεκριμένων Α/Γ επιβλήθηκε για λόγους διευκόλυνσης των ενδιαφερομένων, οι οποίοι θέτουν θέμα ακόμη και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους, στοιχεία τα οποία πρώτη φορά τίθενται υπόψιν της Υπηρεσίας μας, αν και της επιρρίπτονται ευθύνες ακριβώς γιατί δεν τα συνεξέτασε.

Τέλος, τονίζουμε ότι η Υπηρεσία μας ασφαλώς και συνεξετάζει το σύνολο των αιτημάτων σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που επικαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, όπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία που παρατίθενται στην σελ. 5 του παρόντος και αφορούν στην απολύτως όμοια αντιμετώπιση αιτημάτων όταν θίγουν τον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Μουσών.

 

Β.4 Υπέρβαση άκρων ορίων διακριτικής ευχέρειας - Έλλειψη νόμιμης, πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας

 

Σχετικά με το σημείο Β.4. που αφορά στην υπέρβαση άκρων ορίων διακριτικής ευχέρειας – Έλλειψη νόμιμης, πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας (σελ. 9-14 των ενστάσεων), επαναλαμβάνουμε ότι από τους ενδιαφερόμενους ζητήθηκε η «χορήγηση βεβαίωσης δυνατότητας εγκατάστασης αιολικού σταθμού», συνοδευόμενο με απλά τοπογραφικά διαγράμματα και σύντομη τεχνική έκθεση και η Υπηρεσία μας εξέφρασε τις απόψεις της επί των ελλιπών δεδομένων που της κατατέθηκαν. Ακόμη όμως και όταν ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρεία ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ στις 28-5-2020, με αφορμή την εκ νέου επικοινωνία μας εξαιτίας λάθους της ιδίας, το αίτημά μας αγνοήθηκε. Συνεπώς, δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη φράση στην σελ. 14 των ενστάσεων σχετικά με «μία επένδυση για την οποία έχουν εκπονηθεί ειδικές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες ουδόλως ελήφθησαν υπ’ όψιν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κατά την έκδοση των προσβαλλόμενων», καθώς ουδέποτε τέθηκαν υπ’ όψιν μας και προφανώς δεν ήταν δυνατόν να γνωμοδοτήσουμε επ’ αγνώστων στοιχείων.

Άλλωστε, σύμφωνα με δήλωση των ίδιων των ενδιαφερομένων (σελ. 14 των ενστάσεων), τα δεδομένα των φακέλων συμπληρώθηκαν σε μεταγενέστερο της απάντησής μας χρόνο αλλά αντί να κατατεθούν συμπληρωματικά στην ΕΦΑ Βοιωτίας, ώστε να οι αιτούντες να λάβουν μια σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση επί σχεδιαζόμενου έργου κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου αρχαιολογικού Συμβουλίου, προτιμήθηκε τα νέα στοιχεία να συμπεριληφθούν απευθείας στην ένστασή τους, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις σχετικά με την πληρότητα των φακέλων και την ορθή λειτουργία της Υπηρεσίας μας.

Τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν προκειμένου να υποβληθεί η ένσταση αφορούν στις αποστάσεις των προτεινόμενων ανεμογεννητριών από κάθε μνημείο εντός της Κοιλάδας των Μουσών (με έναν μέσον όρο απόστασης 1.395 μ.) και συντάχθηκαν αφού είχαν ληφθεί οι απόψεις της Υπηρεσίας μας (13-2-2020). Ακόμη και τότε όμως διαπιστώνεται ότι δεν περιγράφονται αναλυτικά οι εκσκαφικές εργασίες για την εσωτερική όδευση του πάρκου ή των εργασιών διασύνδεσης μέσης τάσης, πληροφορίες οι οποίες είχαν ζητηθεί τουλάχιστον σε μία περίπτωση (βλ. παραπ. σελ. 7), αντιθέτως αποσιωπείται οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα. Δηλαδή παρατηρείται μια προσπάθεια παράκαμψης της αρμόδιας ΕΦΑ Βοιωτίας, με την απευθείας κατάθεση ιεραρχικής προσφυγής στο ΥΠΠΟΑ συνοδευόμενης από νέους τροποποιημένους -από τα αρχικά αιτήματα- φακέλους, προκαλώντας την εκ μέρους μας εύλογη απορία για την ορθή τήρηση των νομικών διαδικασιών και των αιτιάσεων με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να τεκμηριωθεί τεχνηέντως η ιεραρχική προσφυγή των ενδιαφερομένων, εξαιτίας ανύπαρκτων παραλείψεων της ΕΦΑ Βοιωτίας.

 

Οι απόψεις της ΕΦΑ Βοιωτίας

για την εγκατάσταση

των ως άνω περιγραφόμενων Α/Γ

Κατόπιν των ανωτέρω, η ΕΦΑ Βοιωτίας -και εφόσον ζητούνται οι απόψεις της- αφού μελέτησε τα νέα κατατεθέντα στοιχεία, εμμένει για τη μη έγκριση των αιτημάτων εγκατάστασης Α/Γ των εταιρειών: α) GREENFIELD WIND MIKE στη θέση «Βαθειά Λάκκα – Ξάγναντο», β) GREENFIELD WIND MIKE στη θέση «Βαθειά Λάκκα», γ) WIND ENERGY FACILITY MIKE στη θέση «Πλάτωμα-Ξάγναντο» και, δ) ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ στη θέση «Ξάγναντο», καθώς αφορούν σε έργα που θίγουν έμμεσα και άμεσα τον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Μουσών και θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις σε μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη και αλώβητη ακόμα περιοχή θα είναι καταστροφικές τόσο για τα μνημεία όσο και για το τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που τα περιβάλλει.

Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας η Κοιλάδα των Μουσών οφείλει να αντιμετωπίζεται ως σύνολο με επίκεντρο τα μνημεία της λατρείας των Μουσών, όπως ακριβώς παραδίδεται από τις αρχαίες πηγές. Εφόσον και από τα νέα κατατεθέντα στοιχεία (π.χ. φωτορεαλιστικές αποτυπώσεις) επιβεβαιώνεται η αλλοίωση του αρχαιολογικού χώρου, η Υπηρεσία μας οφείλει να το επισημάνει, σύμφωνα με τη δικαιοδοσία που της παρέχει η σχετική νομολογία, όπως ο Ν3028/02 και η υπ’ αρ. 3723/2005 απόφαση ΣτΕ.

Επιπλέον, η εγκατάσταση μιας σειράς Α/Γ, οι οποίες θα «επικρέμονται» πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, δεν θα σώσουν αφενός το ενεργειακό πρόβλημα της περιοχής, αφετέρου δε, θα αποτελέσουν το έναυσμα της περαιτέρω εκμετάλλευσης του αρχαιολογικού χώρου από ιδιώτες, τα αιτήματα των οποίων θα πρέπει επίσης -με την ίδια λογική- να ικανοποιηθούν. Ασφαλώς και δεν επιθυμούμε τη ραγδαία υποβάθμιση του Ελικώνα και της Κοιλάδας των Μουσών με τη μετατροπή του σε έναν ακόμη άναρχα δομημένο χώρο, με αποθήκες, φωτοβολταϊκά συστήματα, ποιμνιοστάσια κτλ, και όπου -κάπου διάσπαρτα- ο επισκέπτης θα συναντά αποσπασματικά σωζόμενα ή και μη, τα υπολείμματα του παρελθόντος.

Αντιθέτως, στηριζόμενοι στην αρχική απόφαση για τη μη εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε εμφανέστατο σημείο της Κοιλάδας των Μουσών, κατόπιν συγκεκριμένου σκεπτικού (σελ. 4 του παρόντος), κυρίως διότι ο Ελικώνας αποτελεί οροσειρά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τόπο μεγίστου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χρήζει προστασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου δίχως επεμβάσεις και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων σε γειτονικούς χώρους

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

κ.α.α. Κυριακή Καλλιγά, Αρχαιολόγος».

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

[1] Σχετ.: 1) το από 19-8-2020 ηλεκτρονικό ταχυδρομείο περί των ενστάσεων των εταιρειών GREENFIELD WIND MIKE, WIND ENERGY FACILITY MIKE και ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ.

2) η από 21-8-2020 διαβίβαση των ενστάσεων των εταιρειών

3) η από 3-2-2020 αίτηση της εταιρείας GREENFIELD WIND MIKE (υπ.αριθμ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΒΟΙΩ/54945/37670/541/3-2-2020)

4) η από 8-4-2020 αίτηση της εταιρείας GREENFIELD WIND MIKE (υπ.αριθμ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΒΟΙΩ/168436/115033/1589/08-04-2020)

5) η υπ.αριθμ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΒΟΙΩ/251410/176357/2459/28-5-2020 απάντηση στο σχετικό (4)

6) η από 3-2-2020 αίτηση της εταιρείας GREENFIELD WIND MIKE (υπ.αριθμ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΒΟΙΩ/55006/37713/542/3-2-2020)

7) η από 3-2-2020 αίτηση της εταιρείας WIND ENERGY FACILITY MIKE (υπ.αριθμ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΒΟΙΩ/55056/37758/544/3-2-2020)

8) η από 3-2-2020 αίτηση της εταιρείας ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ (υπ.αριθμ.πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΒΟΙΩ/55093/37784/548/3-2-2020)

9) η υπ.αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/37134/1820 Υ.Α. (ΦΕΚ 134/ΑΑΠ/27-4-2012)

10) η υπ.αριθμ. ΥΠΠΕ/Α1/Φ09/33169/1186/5-7-1985 Υ.Α. (ΦΕΚ 453/Β/18-7-1985)

11) η από 11-11-2002 ομόφωνη γνωμοδότηση του ΤΣΜΣΕ (θέμα 5ο)

12) η υπ.αριθμ.ΥΠΠΟ/ΓΔΑ/ΑΡΧ/Α1/Φ9/11496/741/27-1-2003 απόφαση.

Σε συνέχεια της ανωτέρω κοινοποίησης ενστάσεων των εταιρειών:

α) GREENFIELD WIND MIKE για την μη έγκριση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Βαθειά Λάκκα – Ξάγναντο» (ισχύος 2,35 ΜW - μία Α/Γ),

β) GREENFIELD WIND MIKE για την μη έγκριση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Βαθειά Λάκκα» (ισχύος 21ΜW – επτά Α/Γ),

γ) WIND ENERGY FACILITY MIKE για την μη έγκριση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Πλάτωμα - Ξάγναντο» (ισχύος 2,35 ΜW - μία Α/Γ), και

δ) ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ για την μη έγκριση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Ξάγναντο» (ισχύος 2,35 ΜW - μία Α/Γ),

σας αποστέλλουμε απόσπασμα κτηματολογίου με σημειωμένες τις θέσεις των Α/Γ.

Τα ανωτέρω αιτήματα αφορούν στην εγκατάσταση συνολικά δέκα (10) Α/Γ κατά μήκος της κορυφογραμμής του Ζαγαρά, η οποία αποτελεί και το νότιο όριο του πολυγώνου της κήρυξης της Κοιλάδας των Μουσών (απόσπασμα κτηματολογίου με σημειωμένο το πολύγωνο της κήρυξης – φωτο 1).

Η εταιρεία GREENFIELD WIND MIKE στις 3-2-2020 κατέθεσε αίτημα (σχετ. 3) για τη χορήγηση βεβαίωσης δυνατότητας εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη θέση «Βαθειά Λάκκα – Ξάγναντο», υποβάλλοντας εις διπλούν τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:5000, απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ 1:50.000 και τεχνική περιγραφή μίας Α/Γ ισχύος 2,35 MW (τρίπτερη, με διάμετρο πτερωτής 82μ. και ύψος πύργου 78μ.). Στον χώρο πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις 4-3-2020, όπου διαπιστώθηκε ότι η Α/Γ βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Για την εγκατάσταση της Α/Γ προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί η βασική διαδρομή της επαρχιακής οδού Άσκρης - Ευαγγελίστριας και να διανοιχθεί στη συνέχεια νέα οδός μήκους 500μ. και 5μ. πλάτους για την πρόσβαση προς το γήπεδο εγκατάστασης. Στη θέση θεμελίωσης των Α/Γ προβλεπόταν η διαμόρφωση επίπεδης πλατείας διαστάσεων 50μ.Χ50μ., με εκσκαφές κυκλικής διατομής περίπου 20μ. και βάθους 2.5μ. Επιπροσθέτως, απαιτούνταν και η κατασκευή οικίσκου ελέγχου, διαστάσεων 10Χ12μ., με εκσκαφές βάθους 1μ. Η προαναφερθείσα εταιρεία επανήλθε εκ νέου στις 8-4-2020 (σχετ. 4), όπου μας ενημέρωνε για την εκ παραδρομής κατάθεση λανθασμένων συντεταγμένων. Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας και της νέας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η Υπηρεσία μας ζήτησε εγγράφως από την εταιρεία συμπληρωματικά στοιχεία (στις 28-5-2020, σχετ. 5), προκειμένου να γνωμοδοτήσει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δίχως όμως ανταπόκριση.

Η εταιρεία GREENFIELD WIND MIKE στις 3-2-2020 κατέθεσε αίτημα (σχετ. 6) για τη χορήγηση βεβαίωσης δυνατότητας εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη θέση «Βαθειά Λάκκα», υποβάλλοντας εις διπλούν τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:5000, απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ 1:50.000 και τεχνική περιγραφή επτά Α/Γ, συνολικής ισχύος 21 MW (τρίπτερες, με διάμετρο πτερωτής 82μ. και ύψος πύργου 78μ). Στον χώρο πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις 4-3-2020, όπου διαπιστώθηκε ότι οι Α/Γ βρίσκονται πλησίον του νοτίου ορίου του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (σε απόσταση κάτω των 40μ. κατά μέσο όρο). Η πρόσβαση προβλεπόταν όμοια με αυτήν της προηγούμενης αίτησης, όπως και η πλατεία στον χώρο θεμελίωσης, οι εκσκαφές και ο οικίσκος ελέγχου.

Η εταιρεία WIND ENERGY FACILITY MIKE στις 3-2-2020 κατέθεσε αίτημα (σχετ. 7) για τη χορήγηση βεβαίωσης δυνατότητας εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη θέση «Πλάτωμα - Ξάγναντο», υποβάλλοντας εις διπλούν τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:5000, απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ 1:50.000 και τεχνική περιγραφή μίας Α/Γ ισχύος 2,35 MW (τρίπτερη, με διάμετρο πτερωτής 82μ. και ύψος πύργου 78μ.). Στον χώρο πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις 4-3-2020, όπου διαπιστώθηκε ότι η Α/Γ απέχει μόλις 120μ. από το νότιο όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Η βασική πρόσβαση προβλεπόταν να ακολουθεί την επαρχιακή οδό Άσκρης – Ευαγγελίστριας, με τη διάνοιξη στη συνέχεια νέας οδού μήκους 500μ και 5μ πλάτους για την πρόσβαση προς το γήπεδο εγκατάστασης. Η πλατεία στον χώρο θεμελίωσης, οι εκσκαφές και ο οικίσκος ελέγχου, θα ήταν όμοια με των ανωτέρω.

Η εταιρεία ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΚΕ στις 3-2-2020 κατέθεσε αίτημα (σχετ. 8) για τη χορήγηση βεβαίωσης δυνατότητας εγκατάστασης αιολικού σταθμού στη θέση «Ξάγναντο», υποβάλλοντας εις διπλούν τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:5000, απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ 1:50.000 και τεχνική περιγραφή μίας Α/Γ ισχύος 2,35 MW (τρίπτερη, με διάμετρο πτερωτής 82μ και ύψος πύργου 78μ.). Στον χώρο πραγματοποιήθηκε αυτοψία στις 4-3-2020, όπου διαπιστώθηκε ότι η Α/Γ απέχει μόλις 20μ. από το νότιο όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ενώ τα σημεία 1 και 2 του πολυγώνου χωροθετούνται εντός της κήρυξης. Η πρόσβαση, όπως και η πλατεία στον χώρο θεμελίωσης, οι εκσκαφές και ο οικίσκος ελέγχου, θα ήταν όμοια με αυτήν της πρώτης κατά σειράν αίτησης.


ΛΕΞΕΙΣ: ανεμογεννητριες, Κοιλαδα των Μουσων, ΕΛΙΚΩΝΑΣ Βοιωτιας, Εφορεια Αρχαιοτητων Βοιωτιας, Ελικων, ιερο βουνο, Βοιωτοι, Ελικωνιαδες Μουσες, Κοιλαδα Μουσων, Ιπποκρηνη, βωμος Διος, Διας, δολινα, ορος των Μουσων, Ησιοδος, Τιτανομαχια, ανεμογεννητρια, Ασκρη, ασκληπιειο, κρηνη, ιερο μουσων, μουσειο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ