ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - ΠΑΝΑΝΟΣ ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ: ΔΥΟ ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (1925-1930) - του Κλ. Σαματιάδη

ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΠΑΝΑΝΟΣ ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ:

ΔΥΟ ΗΡΩΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
(1925-1930) 

Του Κλ. Σαματιάδη


Ηταν τα πρωτα χρονια μετα τον ξεριζωμο του ελληνισμου της Ανατολης και τον εναπμειναντα συρρικνωμενο στα ορια της Κωνσταντινουπολης,οπου στις ψυχες αυτων που εμειναν κυριαρχουσε η αγωνια σε ενα απροβλεπτο και εχθρικο περιβαλλον, η κωνσταντινουπολιτισσα Ελένη Μιχαηλίδου ιδιοκτητρια της ημερησιας ελληνικης εφημεριδας «Τα Χρονικα», μαζι με τον διευθυντη της εφημεριδας Πανάνο Κεσίσογλου (και δικηγορο του Οικουμενικου Πατριαρχειου τοτε) γινονται ο κυματοθραυστης των τουρκικων προκλησεων εβρισκομενοι κυριολεκτικα στην φωλια του λυκου.

Φύλλο από "Τα Χρονικά": Δημοσιευσεις που ζητουν την αναθεση σε σε ουδετερους εμπειρογνωμονες, σχετικα με την μεγαλη πυρκαγια στην ελληνικη συνοικια Ταταυλα, οπου καηκαν ολοσχερως τα 3/4 της περιοχης και εκείνο το βραδυ η νομαρχια εκοψε το νερο...


Τα δημοσιευματα της εφημεριδας τα οποια στοχευαν στην αναπτερωση του ηθικου των ελληνων της βασιλευουσας απευθηναν εναν λογο στην τοτε κυβερνηση της Τουρκιας με χαρακτηριστικα του ισοτιμου και ισονομου ζητωντας ευθυνες για τις σφαγες στην Σμυρνη και για ολες τις υπολοιπες μεθοδευσεις κατα της ζωης και περιουσιας των εναπομειναντων κωνσταντινουπολιτων δημιουργοντας μεγαλη αμηχανια εν πρωτοις στους τουρκους αναρωτωμενοι πως βρηκαν το θαρρος και υποπτευομενοι μηπως εχουν αφανη υποστηριξη απο ξενη χωρα κυριως απο Αγγλια.Οταν καταλαβαν οτι δεν υπαρχει τετοια υποστηριξη αρχισαν οι διωξεις με επαναλαμβανομενα ενταλματα συλληψης της Ελενης Μιχαηλιδου και δικες στις οποιες καταδικαστηκε πολλες φορες σε φυλακισεις.

Η κεμαλικη εφημεριδα "Τζουμχουριετ" σε φύλλο της εποχης
με λεζαντα "η Ρωμια με θρασος σε δικη".
ΚΑΤΩ: Αρθρο της εφημεριδας με τα χρονικα της Επαναστασης του 1922, προσπαθωντας να εξοικειωσει τους Ελληνες της Πολης
με την ελληνικη εσωτερικη πολιτικη επικαιροτητα.


Αλλα καθε φορα που απελευθερωνοταν συνεχιζε με το ιδιο υφος.

Κορυφαιο γεγονος ηταν το εξωδικο που εστειλε στο υπουργειο Εσωτερικων της Τουρκιας κατα του Υπουργου δικαιοσυνης Μαχμουτ Εσαντ Μποζκουρτ (στενος συνεργατης του Κεμαλ εμπνευστης και δημιουργος του συνταγματος του νεοσυστατου τουρκικου κρατους το οποιο συνταγμα κυριαρχο εχει την φυλετικη ανωτεροτητα των τουρκων εναντι της υπολοιπης ανθρωποτητας και ειναι ακομη σε ισχυ) επειδη ειχε δηλωσει οτι στην Τουρκια οι αφεντες ειναι οι τουρκοι και ολοι οι υπολοιποι το μονο που μπορουν να περιμενουν ειναι να γινουν σκλαβοι των τουρκων. 


Η τουρκικη μεταφραση του κειμενου του εξωδικου της εφημεριδας "Τα Χρονικα",
κατα του τοτε υπουργου δικαιοσυνης και ως αρθρο
που δημοσιευτηκε στην εν λογω εφημεριδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΕΔΩ.


Το εξωδικο αυτο δημοσιευτηκε και στην εφημεριδα "Τα Χρονικα¨, οπου καταδικαζε την εν λογω δηλωση αναφεροντας οτι οι Ελληνες της Πολης δεν ειναι σκλαβοι κανενος αλλα αυτοχθονες της βασιλευουσας.(το εν λογω κειμενο στα τουρκικα ηταν απορρητο εως πριν τρια χρονια κοινοποιηθηκε μαζι με αλλα αρχεια απο την αρχειοθηκη της πρωθυπουργιας της γειτονος φωτογραφια του εντος του αλμπουμ). Η Ελενη Μιχαηλιδου καταδικαστηκε γι’ αυτην την ενεργεια σε πολυετη φυλακιση.Το σθενος της Ελενης Μιχαηλιδου και του Πανανου Κεσισογλου σε μια αβεβαιη εποχη δημιουργησε προυποθεσεις αναπροσδιορισμου των μεθοδευσεων εκ μερους των τουρκων οι οποιοι θεωρησαν τοτε οτι η ωμη βια θα ειχε κοστος του οποιου το μεγεθος δυσκολευοταν να υπολογισουν και αποφασισε την λυση των τμηματικων καρατομισεων σε βαθος χρονου.

 

ΠΗΓΕΣ: Κλ. Σαματιάδης, 20.9.2020. Ιστορικό απο BCA (αρχειο πρωθυπουργιας της Τουρκιας) και DBFP (Documents on British Foreign Policy 1919-1939). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.9.2019.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ