Το πρώτο Επαναστατικό Σύνταγμα του Ελληνισμού έγινε από τον Ρήγα Βελεστινλή!

Το πρώτο Επαναστατικό Σύνταγμα

του Ελληνισμού

έγινε από τον Ρήγα Βελεστινλή! 


«Το πρώτο Επαναστατικό Σύνταγμα του Ελληνισμού από τον Ρήγα Βελεστινλή» είναι ο τίτλος της ομιλίας του δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 6 μ.μ., στην Ημερίδα με θέμα: «Τα Συντάγματα της Επανάστασης του 1821 και η σημασία τους σήμερα», που διοργανώνεται από το Δημοβούλιο Πολιτών, την Προναία Αθηνά και την Ελληνική Αμεσοδημοκρατική Κοινότητα.

 

Στην ομιλία του ο κ. Καραμπερόπουλος θα αναφερθεί στο συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του Ρήγα Βελεστινλή. Σ’ αυτό περιλαμβάνονταν η εμψύχωση των σκλαβωμένων με τον Θούριο και τον Ύμνο Πατριωτικό, η σμίλευση της ιστορικής συνείδησής τους με την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα Ολύμπια και τον Νέο Ανάχαρσι - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΕΟ ΑΝΑΧΑΡΣΙ, ΕΔΩ - με σκοπό να πάρουν τα όπλα για τον ένοπλο αγώνα. Γνώριζε ο Ρήγας πως χωρίς στρατιωτική νίκη δεν εκδιώκεται ο κατακτητής, δεν αποκτιέται η ελευθερία.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ, ΕΔΩ.Ωστόσο, ο Ρήγας ενδιαφέρθηκε και για το πολίτευμα του Ελληνικού και Βαλκανικού χώρου, που θα απελευθερώνονταν μετά την επανάστασή του. Γι’ αυτό, έχοντας ως πρότυπα την δημοκρατία των αρχαίων Αθηνών, την δημοκρατική διοίκηση των Ελληνικών Κοινοτήτων της εποχής του, και ιδιαίτερα του Πηλίου, καθώς και την νέα πολιτειακή μεταβολή στην Γαλλία, ο Ρήγας διάλεξε το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνέταξε την «Νέα Πολιτική Διοίκηση» (1797), που αποτελεί το πρώτο σύνταγμα του Ελληνισμού, όπου περιέχονται, η Επαναστατική Προκήρυξη, τα Δίκαια του Ανθρώπου και το Σύνταγμά του.

ΠΗΓΗ: ΟΔΕΓ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.9.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Επαναστατικο Συνταγμα, Ελληνισμος, Ρηγας Βελεστινλης, Καραμπεροπουλος, Επιστημονικη Εταιρεια Μελετης Φερων Βελεστινου Ρηγα, Συνταγματα Επαναστασης 1821, εμψυχωση, σκλαβωμενος, Θουριος, Υμνος Πατριωτικος, ιστορικη συνειδηση, Μεγας Αλεξανδρος, Ολυμπια, Νεος Αναχαρσις, ενοπλος αγωνας, κατακτητης, ελευθερια, πολιτευμα, Βαλκανια, απελευθερωση, επανασταση, δημοκρατια, αρχαια Αθηνα, Πηλιο, Γαλλια, Νεα Πολιτικη Διοικηση, 1797, Επαναστατικη Προκηρυξη, Δικαια του Ανθρωπου, δικαιο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ